'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi

Latvijas uzņēmumu atbalstīšana, pērkot to produktus, kļūst aizvien sarežģītāka - tagad mums nepiederēs arī Baltijas lielākais saldumu ražošanas koncerns a/s ‘Laima’, kas reizē ar ‘Staburadzi’ un ‘Gutta’ ir nonācis Norvēģijas saimnieku rokās. Tiesa, šī nebūt nav pirmā reize, kad ‘Laima’ tiek mētāta starp īpašniekiem.
'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi
1
Pateicoties tā laika izdevīgajai likumdošanai, firma ‘Ave Lat’ deviņdesmito gadu pirmajā pusē ieguva lielas uzņēmuma ‘Laima’ akciju paketes, to privatizējot. Kaut arī oficiāli tāda informācija nefigurēja, īpašuma iegūšana tika saistīta ar netiešu tā laika Zemkopības ministra vietnieka - par pārtikas pārstrādes uzņēmumu privatizāciju atbildīgā - Andra Šķēles līdzdalību.
DELFI
'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi
2
Slavenā 'Šķēles vekseļa' laikā 'AveLat' tika pārsaukts par “New Tehnology and Business Development Corporation", un šī firma 'Laimas' akcijas pārdeva islandiešu uzņēmējam Gisli Reinisonam. Ar darījumu bija neapmierināts toreizējais 'Laimas' prezidents Ivars Kalvišķis, kurš presē neslēpa, ka vēlējies pats izpirkt uzņēmumu.
LETA


'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi
3
Šī darījuma oficiālais pircējs bija publiskā a/s ‘Staburadze’, kuras juridiskais īpašnieks bija SIA ‘Nordic Food’, kurā 3/4 akciju piederēja citai SIA ‘Nordic Industries’, kas savukārt pilnībā piederēja Reinisonam.
LETA


'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi
4
Divitūkstošo gadu pirmās dekādes izskaņā mūžībā aizgāja Gisli Reinisons. Par jauno a/s ‘Laima’ un a/s ‘Staburadze’ valdes priekšsēdētāju tiek ievēlēts Vadims Vlasovs, taču viņa ģimenes interešu pārstāvniecība Latvijā tika uzticēta Daumantam Vītolam (attēlā). Vēlāk, 2012. gadā, viņš no SIA ‘Nordic Industries’ iegādājies SIA ‘Nordic Food’ kontrolpaketi.
LETA


'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi
5
Īpašnieku sāgu turpina Norvēģijas kompānija ‘Orkla’, kas, divkārt palielinot sava biznesa apjomu Baltijā, tādiem uzņēmumiem kā latviešu ‘Spilva’, igauņu ‘Kalev’ un citiem, pievienoja arī ‘Laimu’, ‘Staburadzi’ un ‘Gutta’. ‘Orkla’ īpašumā pāries 100% no ’NP Foods’ uzņēmumu kapitāldaļām.
RIA Novosti/Scanpix
Kur izgaisa doma par Rīgas metro Kur izgaisa doma par Rīgas metro   (55)
Pirmie iespaidi ar 'Google Glass', pirmais huligānisms Pirmie iespaidi ar 'Google Glass', pirmais huligānisms   (1)
Kā latvieši ar vecām 'javiņām' apbrauca Melno jūru Kā latvieši ar vecām 'javiņām' apbrauca Melno jūru  
Septiņi skaisti politiķu citāti Septiņi skaisti politiķu citāti   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.