Latvijas skatuvei zudušie festivāli

,
Sākoties augustam un vasarai nonākot savā pēdējā taisnē, tie, kuri vēl nav paspējuši noķert festivālu atmosfēru, var mēģināt situāciju labot Liepājas pusē, kur norisināsies ilggadējais 'Fontaine festival'. Šis pasākums gadu gaitā ir pārdzīvojis dažādus formātus, kritumus un kāpumus, iepazīstot, cik sarežģīta lieta ir festivālu organizēšana. Tāpēc Skats.lv izlēma apskatīties uz dažiem no tiem pasākumiem, kas ir iepazinuši šāda sarīkojuma sūro pusi, un mūsu festivālu vasaru vairs neizdaiļo.
Latvijas skatuvei zudušie festivāli
1
Liepājas ‘Baltic beach party' no festivālu apmeklētāju plānotājiem pazuda 2010. gadā, kad brāļi Mediņi paziņoja, ka pie desmitā festivāla gada arī apstāsies. Gadu gaitā tas ieguva plašu apmeklētāju pulku, pulcējot pazīstamus mūziķus, galvenokārt izpelnoties deju mūzikas auditorijas uzmanību.
DELFI


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
2
Uz brīdi par vecāko notiekošo festivālu kļuvušais Cēsu ‘Fonofest’, 2012. gadā aizvadīja savu pēdējo gadu. No neliela lielkoncerta tas astoņu gadu garumā izauga par vērā ņemamu vasaras sastāvdaļu, katru gadu paplašinot savus apjomus. Izplatot paziņojumu par ‘Fonofest' slēgšanu, organizatori norādīja, ka tas tiek darīts pēc aizvadīta veiksmīgākā gada. Tiesa, šogad, apelējot pie ‘Fonofest' vārda, tika aizvadīts pasākums ‘Fono Cēsis’.
Publicitātes foto


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
3
Par to, ka festivālu organizēšana nav viegls uzdevums, pārliecinājās pasākuma ‘Pīlādzis' organizatori. Noticis trīs gadus, no 2010. līdz 2012., ‘Pīlādzis' bez liekām ceremonijām no pasākumu vidus pazuda tikpat klusi, cik tajā bija parādījies. Tiesa, tie laimīgie apmeklētāji un grupas, kurām izdevās tur paviesoties, par norises vietu teica atzinīgus vārdus.
Publicitātes foto


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
4
Par festivālu skaudro grūtumu visspilgtāk Latvijā pārliecinājās ‘Pestivāla' organizatori. Piesakot sevi kā valsts mēroga notikumu un nekritiski izvēloties to uzreiz rīkot ‘Mežaparkā’, Pestivāla organizatori saskārās ar neskaitāmām grūtībām, kas rezumējās ar pārceltu un vēlāk atceltu pasākumu. Atšķirībā no citiem festivāliem, šis vēl gadu pēc sava slavas gājiena tiek daudzināts interneta vidē, kļūstot par pamatu neskaitāmiem jokiem.
LETA


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
5
Vairākus gadus Latvijas metālisti ļoti priecīgi vasaras karstākajās dienās satikās Blomes pļavā, kur baudīja smagākās pašmāju un dažu ārzemju viesu uzstāšanās. 2008. gadā sajutuši pārliecību, ‘Metalshow' atvēzējās uz pilnu jaudu, rīkojot masīvāko smagās mūzikas pasākumu, kādu Baltija bija piedzīvojusi. Šķiet, publika šādam solim gatava nebija, tāpēc festivāls nākamos gadus centās pašsaglabāties ‘VEF' teritorijā pie kluba ‘Melnā piektdiena’, līdz pazuda pavisam.
F64


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
6
Festivāls ‘Tabūns’ aizsākās 2000. gadā un kļuva par sava veida Latvijas brīvdabas pasākumu celmlauzi. Piecu gadu garumā nekomerciālais ‘DIY' tipa pasākums ieguva arvien lielāku atpazīstamību, kas, iespējams, arī kļuva par ‘Tabūna' apstāšanās iemeslu. Taču labākās ‘underground' pazīmes Latvijas skatuvei nepazuda.
AFP/Scanpix


Latvijas skatuvei zudušie festivāli
7
Tabūna iespaidoti ļaudis aizsāka jaunu tradīciju - festivālu ‘Zvērā’, kas pulcēja aktīvākos Latvijas alternatīvās mūzikas fanus. Uz pašu būvētām koka skatuvēm apmeklētāji līdz pat 2012. gadam varēja dzirdēt galvenokārt hardcore/punk/ska grupas no vairākām valstīm. Kaut arī 2013. gadā festivāla organizatori nāca klajā ar paziņojumu, ka ‘Zvērā' vairs nebūs, viņi pilnībā nepadodas un aizsāk jaunu tradīciju - ‘Dirt festo’, kas mazākos apjomos un citā formātā norisinās turpat, kur savulaik ‘Zvērā’.
Kadrs no video
Lielkoncerts ar grupu ‘Zaķis' Lielkoncerts ar grupu ‘Zaķis'  
Mirušās leģendas '27' klubā Mirušās leģendas '27' klubā   (1)
'Positivus' apmeklētāji skatās telefonos 'Positivus' apmeklētāji skatās telefonos   (1)
Seši mēģinājumi slepkavībā vainot mūziku Seši mēģinājumi slepkavībā vainot mūziku   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.