Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus

Māksliniekiem nekad nav bijusi viegla dzīve - viņu emocionālās un trauslās dvēseles ir spiestas cīnīties ar slavas un panākumu ēnas pusēm, no kurām viena ir savas sirdslietas atražošana komerciālos nolūkos. Nav brīnums, ka, piemēram, Mikalandželo savulaik ar kaltu ir meties virsū skulptūrai, bet Brūss Springstīns pēc studijā pavadīta gada savu visu laiku veiksmīgāko albumu nosauca par 'mēslu'.
Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus
1
Francūzis Klods Monē pilnīgi noteikti ir viens no glezniecības diženajiem vārdiem, taču arī viņš šad tad nebija sajūsmā par savu ģenialitāti. Vecumdienās, sirgstot ar kataraktu, viņam bija pasliktinājusies redze, kā rezultātā Monē reizi pa reizei izlēma, ka radītais mākslas darbs nav gana labs. To visu papildinot ar straujām garastāvokļa maiņām, mākslinieks mēdza saviem darbiem uzbrukt ar nazi. Tiek lēsts, ka šādā veidā ir ‘krituši’ vismaz 30 viņa zīmējumi.
Arhīva foto
Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus
2
Kamēr neskaitāmi cilvēki dziesmu ‘Stairway to Heaven’ uzskata par vienu no labākajām jelkad radītajām muzikālajām kompozīcijām, ir viens cilvēks, kurš to no sirds necieš. Tas, protams, ir neviens cits kā tās solists - Roberts Plānts. Mūziķim tik ļoti bija apriebies ar to noslēgt katru savu koncertu, ka Plānts uz ’Stairway to Heaven’ atsaucas uz kā ‘to nolāpīto kāzu dziesmu’. Tiesa, grupā šajā jautājumā nav vienots viedoklis, piemēram, Džimijs Peidžs to dievina, it īpaši daļu, kurā ir viņa improvizētais ģitāras solo.
Publicitātes foto


Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus
3
Ja ierastākajā scenārijā mūziķi ienīst kādu atsevišķu dziesmu, tad Brūss Springstīns to pacēla vēl soli tālāk, ienīstot visu savu albumu ‘Born to Run’, kas ASV ir pārdots vairāk nekā sešos miljonos kopiju un vēlāk nosaukts par 18. visu laiku labāko albumu. Šis veikums Springstīnam uzlika ļoti lielu slogu, jo tika uzskatīts par ārkārtīgi nozīmīgu attīstības punktu - pēc veiksmīgi iesāktās karjeras ar pirmajiem diviem albumiem, ‘Born to Run’ uzstādījums bija ‘visu vai neko’. Studijas darbs pie tā ilga teju visu 1974. gadu, kā rezultātā pats Springstīns bija novests tik tālu, ka vairs nevēlējās to izdot, nosaucot albumu par ‘sliktāko mēslu gabalu, ko viņš jebkad klausījies’. Mainīt domas par albuma izdošanu viņu pierunāja albuma producents.
Publicitātes foto


Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus
4
IMBd novērtē ‘Amerikāņu vēsturi X’ kā 32. visu laiku labāko filmu. Tāpat tā saņēma Oskara nomināciju par labāko aktieri, kā arī neskaitāmus citus pagodinājumus. Kaut arī varētu domāt, ka tās režisors Tonijs Keijs mirka prieka asarās, skaudrā patiesība ir pavisam pretēja - pazaudējis kontroli pār filmas gala scenāriju, viņš uzsāka masīvu nomelnošanas kampaņu, kurā pauda savu neapmierinātību ar gala rezultātu. Tāpat 40 antireklāmu izveidošanai viņš iztērēja vairāk nekā miljonu ASV dolāru no privātajiem līdzekļiem. Kad tā tika akceptēta Toronto filmu festivālā, Keijs pat mēroja ceļo no Vācijas līdz Kanādai, pieprasot tās atcelšanu.
Vida Press


Pieci mākslinieki, kuri ienīda savus slavenos mākslas darbus
5
Mikalandželo ienīda savu Pietu. Tiesa, ne to populāro Pietu, ko mēs visi zinām, bet gan to, kura ir pazīstama kā Florences Pieta. Mākslinieks pie tās sāka strādāt 72 gadu vecumā, taču pēc astoņiem gadiem, ko bija pavadījis to pilnveidojot, vienā dienā viņš izlēma, ka tomēr to ienīst, un sāka dauzīt ar kaltu. Mākslas vēsturnieki uzskata, ka Mikalandželo nebija pārāk apmierināts ar saviem vēlākā posma darbiem. Kā viens no iemesliem tiek minēta sliktā marmora kvalitāte.
MarieLan Nguyen / cc
St. Pauli - prostitūtu un narkotiku midzenis, kur uzauga Bītli St. Pauli - prostitūtu un narkotiku midzenis, kur uzauga Bītli   (6)
Vai kāds vēl atceras šo dziesmu? Vēsturisku mūzikas video izlase Vai kāds vēl atceras šo dziesmu? Vēsturisku mūzikas video izlase   (4)
Nostalģiskie grāvēji: dziesmas, kas dominēja radio latviešiem nozīmīgu datumu laikā Nostalģiskie grāvēji: dziesmas, kas dominēja radio latviešiem nozīmīgu datumu laikā   (4)
Visas 12 zodiaka zīmes atdzimušas briesmoņu un monstru izskatā Visas 12 zodiaka zīmes atdzimušas briesmoņu un monstru izskatā   (2)
Ne gluži villa, kur dzīves nogali aizvadīja 'Pink Floyd' dibinātājs Ne gluži villa, kur dzīves nogali aizvadīja 'Pink Floyd' dibinātājs   (1)
'Pelēko zirņu 50 nokrāsas' un 'Mīklā asaro loks' - cīņa par Gaismas pils restorāna nosaukumu 'Pelēko zirņu 50 nokrāsas' un 'Mīklā asaro loks' - cīņa par Gaismas pils restorāna nosaukumu   (56)
Izdomātais Pulicers un nozagtais doktora grāds - skaļi un ironiski plaģiātisma skandāli Izdomātais Pulicers un nozagtais doktora grāds - skaļi un ironiski plaģiātisma skandāli  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.