Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes

,
Latvieši ir ne tikai dziedātāju nācija, bet arī skrējēju - visas vasaras garumā mūs sagaida maratoni, kur publiski pašapliecināties, ka aizvien esam spējīgi noskriet kādu gabaliņu. Galu galā - kāda jēga to darīt, ja neviens neredz. Piemēram, arī šonedēļ Kuldīgā jau devīto gadu pulcēsies pusmaratona entuziasti no visas Latvijas. Taču reizēm ir mēģinājumi no skriešanas 'izspiest' kaut ko vairāk - Skats.lv izvēlējās aplūkot, mūsuprāt, interesantākos tematiskos maratonus un to mēģinājumus, galu galā, protams, ierosinot arī paši savu disciplīnu.
Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes
1
Trenējoties dienai, kad labākajās ziepju operas tradīcijās būs jāmūk no altāra, par stabilu vērtību kļuva skrējiens ‘Zelta keda’, kas pulcēja dāmas kāzu kleitās. Šis bija lielisks iegansts kāzu kleitu piemērīt arī tām sievietēm, kuras jūt, ka likten’s jau ir izdarījis skaudro izvēli par viņu palikšanu vecmeitās.
Publicitātes foto
Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes
2
2010. gadā uz skriešanu bija pulcēta visai specifiska auditorija, proti, dvīņi. Diemžēl cilvēku masas maratonu apkārt negāza - to apmeklēja aptuveni 20 brāļu un māsu pāri, kuri, protams, savu dvīņu statusu apliecināja līdzīgi saģērbjoties. Tiesa, nav precizēta informācija, vai piedalījās kāds siāmas dvīnis.
Mango


Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes
3
14. reizi šogad norisinājās ‘atvērtākais' no visiem maratoniem - Kuldīgas pliko skrējiens. Šī ir viena no tām disciplīnām, kas skatītājus pulcē vairāk par skrējējiem. Gadu no gada maratona vērotāji ar nelielu vilšanos atzīst - sievietes tomēr ir kautrīgākas par tēviņiem, jo gandrīz visu skrējēju (un dīvainā kārtā arī skatītāju) masas daļu sastāda tieši pašpārliecināti vīri.
DELFI


Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes
4
2004. gadā ‘Aigara Fadejeva aģentūra' pirmo reizi Latvijā rīkoja pasākumu ar nosaukumu ‘Sieviešu solidaritātes skrējiens’, kura mērķis bija sveikt visas Latvijas sievietes 8. marta Starptautiskajā sieviešu dienā. Galu galā, kas var būt labāks sveiciens sieviešu dienā, kā vīriešu rīkots pasākums ar ekskluzīvu iespēju skriet. Pasākums norisinājās arī turpmākos divus gadus. Kaut arī Sieviešu solidaritātes skrējiens ‘izbeidzās’, dāmas bez iespējas skriet nepalika, iegūstot vairākus jaunus sieviešu maratonus.
F64


Skriešanas tradīcijas Latvijā - veiksmes un neveiksmes
5
Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta ir metusi izaicinājumu alus tradīciju cienītājiem. Augusta beigās pirmo reizi Latvijā norisināsies ‘Rīgas alus maratons’, kas apvieno divas neatņemamas lietas - skriešanu un alus dzeršanu. Parasti gan alus dzērāji skrienot ir redzami īsi pirms plkst. 22:00, kad veikalos beidz tirgot alkoholu, taču šis pasākums būs izņēmums. Tiesa, šķēršļus šim maratonam liek stiprā alkohola ražotāji, kuri apgalvo, ka tas aicina uz plašu alus patēriņu un nekontrolētu dzeršanu, kas būtu jāvērtē no likumiskā un ētiskā viedokļa. Skats.lv pieļauj, ka viens no kompromisa variantiem varētu būt skrējiens stiprā alkohola lietotājiem. ‘Cēsu spirta maratons’, piemēram.
AP/Scanpix
Maratonu tradīcija pasaulē Maratonu tradīcija pasaulē  
Pludmales volejbola slepenie žesti Pludmales volejbola slepenie žesti  
Daudz laimes alus, rīsu pudiņa, dīvainās mūzikas un citās dienās Daudz laimes alus, rīsu pudiņa, dīvainās mūzikas un citās dienās  
Kas Tev ir jāzina par alu Kas Tev ir jāzina par alu  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.