Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību

Kamēr daži Eiropas federācijas idejas entuziasti runā, ka šajos laikos ļoti būtiski ir būt vienotiem un stipriem, ne viena vien valsts ir uz sliekšņa, lai pasaules karte kļūtu vēl sadrumstalotāka - galu galā ne visām nācijām ir izdevies paveikt to, ko savulaik paveica gan Baltijas, gan Balkānu valstis. Ar atsevišķiem reģioniem, kas cer sagaidīt savu neatkarību, ir apveltīta gan Spānija, gan Lielbritānija, gan vairākas citas Eiropas valstis.
Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
1
Katalonijas reģions jau faktiski pastāv kā valsts valstī - tam ir savs administratīvais centrs (Barselona), sava valoda un sava kultūra, taču centieni panākt, lai Spānijas parlaments neatkarības referendumu atzītu par konstitucionālu, nav viegls uzdevums. Pagaidām noliktais referenduma datums, 9. novembris, ir zem jautājuma zīmes, taču Katalonijas vicepremjere Hoana Ortega ir pārliecināta, ka šāds balsojums agri vai vēlu notiks. Savu artavu Katalonijas neatkarības ceļā sniedza arī Latvija - neitrālā Valda Dombrovska komentārā kataloņu mediji sadzirdēja atbalstu viņu neatkarībai, kas rezultējās ar masveida Twitter spamu haštagu ‘ThankyouLatvia’ un ‘PaldiesLatvija’ formātā.
AP/Scanpix
Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
2
Ceļš uz neatkarību nedaudz veiksmīgāks ir Skotijai, kas Britu valstij tika pievienota pirms vairāk nekā 300 gadiem. Visu šo laiku tā sevi ir uzskatījusi par atsevišķu valsti ar visām tās iezīmēm, ieskaitot savu parlamentu, kas darbību sāka 1999. gadā. Lielā pašnoteikšanās iespēja un kultūras atšķirības ir tās, kas ir vainojamas pie referenduma, kurā šā gada 18. septembrī vairāk nekā 4 miljoni balstiesīgo izlems - būt neatkarīgai Skotijai vai nebūt.
AFP/Scanpix


Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
3
Mierīgi nav klājies arī Spānijas un Francijas pierobežā, kur ar savu kultūru un valodu mīt baski. Reģions ir gana liels - tajā atrodas aptuveni divi miljoni cilvēku, kuru vidū 1959. gadā izveidojās vērā ņemama nacionāli noskaņoto separātistu organizācija ETA jeb ‘Basku dzimtene un brīvība’. Kopš tā laika separātisti pastrādāja vairāk nekā 800 slepkavības, taču 2012. gadā nāca klajā ar bruņotās cīņas pārtraukšanu un šā gada februārī sāka ieroču nolikšanu. Tikmēr nevardarbīgā ceļā vairāk nekā 100 000 basku Spānijas ziemeļos atgādināja, ka vēlas lielāku pašnoteikšanos savā reģionā, tāpēc sadevās 123 kilometrus garā dzīvajā ķēdē.
AFP/Scanpix


Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
4
Vēlme atdalīties bagātajiem no nabagajiem kalpojusi arī par iemeslu Ziemeļu līgas izveidošanai 20. gadsimta otrajā pusē Itālijā. Paužot kritisku nostāju pret ES, Ziemeļu līga vēlas izveidot autonomu reģionu Padāniju, kas apvienotu Lombardiju un tai piegulošās teritorijas. Politiskais spēks, kas izveidojies 1991. gadā, apvienojoties ziemeļu un centrālās Itālijas reģionālajām partijām, par savu prioritāti ir pasludinājis teritoriālo un fiskālo federālismu, kā arī valsts reģionu autonomiju.
F64


Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
5
Ja Ziemeļu līga galvenokārt apelē pie ekonomiskajiem faktoriem, bet, piemēram, baski pie vēsturiskajiem, tad Beļģijā distancēšanos starp sabiedrības grupām veicinājuši visi faktori. 20. gadsimta vidū ātri attīstoties vairākām ekonomiski nozīmīgām nozarēm, strauju izaugsmi ir piedzīvojusi flāmu apdzīvotā Beļģijas ziemeļu daļa. Ziemeļus no ‘atpalikušajiem’ dienvidiem šķir arī vēsturiskie aspekti un valodas barjera, kas bieži vien atspoguļojas arī ne pārāk vienotā valsts pārvaldē.
AFP/Scanpix


Tautas, kas turpina sapņot par neatkarību
6
Napoleona dzimtene Korsika savā vēstures gaitā ir bijusi pakļauta neskaitāmām varām un pilnīgu neatkarību baudījusi ļoti periodiski. Taču tas nav traucējis vietējai valodai gūt aizvien lielāku ietekmi, kas kļuvis par vienu no pamatiem Francijas un Korsikas savstarpējai atsvešināšanai. Korsikas nevēlēšanās pakļauties Francijas kontrolei bieži vien ir izpaudusies kā vardarbīga rīcība, piemēram, 1998. gadā nogalinot salas augstāko Francijas amatpersonu, kā arī regulāri uzbrūkot valsts iestādēm.
AFP/Scanpix
Iespējamā TM parlamentārā sekretāra Iesalnieka slavas mirkļi Iespējamā TM parlamentārā sekretāra Iesalnieka slavas mirkļi   (5)
Nāvējošā žurnālistika - mafijas un noziedzinieku upuri medijos Nāvējošā žurnālistika - mafijas un noziedzinieku upuri medijos   (1)
Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka   (4)
‘Staļina debesskrāpja’ pārkrāsotājs torņa smailē uzņem selfiju ‘Staļina debesskrāpja’ pārkrāsotājs torņa smailē uzņem selfiju  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.