Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu

"Kuram kokam ir zīles?", "Kā atšķirt koku lapas?", "Kuram kokam ir saldākās sulas pavasarī?", "Ko nozīmē meža atjaunošana?" – šādi un līdzīgi jautājumi, uz kuriem atbildes mēģina rast vecāki, par mežu noteikti radušies daudziem bērnam. Taču nav noslēpums, ka lielāka izpratne par sarežģītām lietām bērniem rodas, ja informācija tiek pasniegta interaktīvā, jautrā veidā. Šajā rakstā apkopotas vairākas izglītojošas un aizraujošas spēles, kas bērniem palīdzēs izzināt mežu un ar to saistītos procesus.
Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu
1
"Bezgalīgais mežs". Izglītojoša spēle bērniem, kuru iespējams lejuplādēt spēlētāja viedierīcē – Android un iOS. Spēles mērķis ir palīdzēt pirmsskolas un sākumskolas bērniem atklāt, kāpēc atkritumiem mežā nav vietas. Spēle rosina domāt par meža patiesajām vērtībām – svaigo gaisu, dzīvo dabu un koksni – atjaunojamu dabas resursu, no kā var radīt daudz interesantu un noderīgu lietu. "Bezgalīgais mežs" piedāvā četras spēļu vides: "Atrodi lieko!", "Savieno pārus!", "Vai pareizi?" un "Iztīri mežu".
Spēle „Bezgalīgais mežs”
Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu
2
„Mežotājs". Šī ir izglītojoša spēle skolēniem, kuru pedagogi var izmantot kā palīgu mācību stundu laikā. Spēlētājam jāiejūtas meža apsaimniekotāja lomā, no kura atkarīga viņa meža kvalitāte un koku augšanas sekmes. Tās mērķis ir veicināt izpratni par saudzīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Spēlētājam jāplāno cirsmas, jāveic meža atjaunošana, noteiktā laikā jāorganizē nepieciešamie meža kopšanas darbi, radot pēc iespējas labvēlīgākus augšanas apstākļus jaunajam mežam. Spēle ilgst apmēram 40 minūtes, tā pieejama mājaslapā.
Spēle "Mežotājs"/www.mezotajs.lv


Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu
3
"Kokotājs". Šī spēle kā noderīgs Latvijā populārāko koku atpazīšanas palīgs paredzēta gan bērniem, gan vecākiem. Tā ir interesanta ar to, ka aicina spēlētājus doties dabā, lai salīdzinātu spēles kārtīs attēlotos zīmējumus ar mežā atrodamajām lapām un kokiem. Spēles komplektā ir 18 kārtis – 9 attēli ar kokiem, 9 –  ar koku lapām un to augļiem. Spēles uzdevums ir atrast saderīgos pārus. Tas ir interesants un saistošs veids, kā palīdzēt bērniem atpazīt kokus un trenēt atmiņu. Spēli papildina arī informatīvs buklets, kurā atrodams apraksts par katru koku, minētas to ārstnieciskās īpašības un apkopoti interesantākie fakti par koku.
Lūcija Rošāne


Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu
4
"Forestia". Šī spēle paredzēta skolas vecuma bērniem, kuri interesējas par meža nozari. Spēles mērķis ir iepazīstināt ar iespējām, ko sniedz meža nozare, kā pareizi saimniekot un veikt meža apsaimniekošanu, lai gūtu pēc iespējas lielāku ieguvumu. Interesanti, ka spēlē ir pieejama arī informācija par karjeras izaugsmes iespējām, strādājot meža nozarē. Spēle informē par dažādām ar mežu saistītām profesijām. Spēle ir angļu valodā, un tā pieejama mājaslapā.
Gameforscience.com


Jautras un izglītojošas spēles bērniem, lai izzinātu mežu
5
Pasakas par mežu. Mežu var izzināt arī ar aizraujošu pasaku palīdzību, kas ir piemērotākais un saprotamākais izziņas veids pirmsskolas vecuma bērniem. Būtiski, ka pasakas par mežu ir pieejamas arī audio failos, līdz ar to tās var klausīties jebkurā vietā, arī brīvā dabā, lai vēlāk apspriestu pasakā skartās tēmas. Jāpiebilst, ka meža pasakās ir aprakstīti vairāki būtiski temati, kas aicina bērnus būt atbildīgiem pret mežu,  rūpēties un nemēslot tajā. Pasakas pieejamas mājaslapā.
www.pexels.com
Pexels
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.