Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?

Gatavot savus produktus un pārtikt no paša audzētu vistu olām, gaļas, kā arī dārza veltēm ir veselīgi, bet tas prasa gana daudz pūļu un enerģijas. Par to, kas tieši jāņem vērā, ja vēlas iekopt savu mazo saimniecību, un kāda ir Latvijas lauku realitāte, pieredzē dalījās Kalniņu ģimene no Ogres, kas paši iespēju robežās jau vairākus gadus izvēlas uzturā lietot tieši šādi audzētu pārtiku.
Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?
1
Viena no vienkāršākajām iespējām ir turēt vistas, lai nodrošinātu svaigas olas un vistas gaļu visa gada garumā. Taču jāņem vērā, ka eksistē atsevišķas vistu šķirnes, kuras ir universālas un kuras var izmantot kā gaļai, tā olām, kā arī tādas, kuras labāk izmantot tikai olu dēšanai. Vista olas sāk dēt aptuveni piecu līdz sešu mēnešu vecumā un atkarībā no šķirnes gadā izdēj aptuveni 200 – 250 olu. Ja vistas vēlies izmantot gaļai, to ieteicams darīt, cālim sasniedzot pusgada vecumu. Tāpat Kalniņu ģimenes saimniece Zita atgādina svarīgu detaļu - lai tiktu līdz gaļas gatavošanai, mājputns visticamāk pašiem būs arī jānokauj, kas ne visiem mūsdienu cilvēkiem ir pieņemami... Tāpat jārēķinās, ka mājās audzēto vistu gaļa būs jāgatavo ilgāk nekā veikalā pirktā. Vistas jābaro divreiz dienā, un to galvenā pārtika ir graudi, taču iespējams iegādāties arī speciālu barību veikalā. Lai spētu nodrošināt olu dēšanu arī ziemas periodā, vistām šajā laikā nepieciešams vismaz 12 stundas uzturēties apgaismotā telpā, tādēļ vēlams laikus kūtī ierīkot atbilstošu apgaismojumu.
Foto: no Kalniņu ģimenes privātā arhīva
Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?
2
Kā mājputnus vari turēt arī, piemēram, pīles. Kalniņu ģimene gan tās vairāk izmanto tieši gaļai. Līdzīgi kā ar vistām arī pīles gaļas ieguvei sāk izmantot aptuveni pusgada vecumā, un to galvenā pamatbarība ir dažādi graudu maisījumi. Jāatceras, ka pīles vienmēr jānodrošina ar dzeramo ūdeni. Tāpat gana izplatīts mājputns ir zosis, kuras arī pārsvarā audzē tieši gaļai.
Foto: no Kalniņu ģimenes privātā arhīva


Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?
3
„Protams, ja laiks un platība atļauj, allaž svaigam pienam varat turēt arī govis, taču jārēķinās, ka to uzturēšana prasa krietni vien lielāku laika patēriņu nekā gādāšana par vistām vai pīlēm, tāpēc tā nebūs piemērota ikdienā ļoti aizņemtiem cilvēkiem. Paši no šīs „greznības” atteicāmies pirms pāris gadiem, pārejot tikai uz mazāku mājdzīvnieku audzēšanu, kas prasa mazāk pūļu un darba, jo arī paši ar laiku kļūstam arvien vecāki,” par lauku dzīves realitāti stāsta Kalniņu ģimenes galva Juris Kalniņš.
Leonard Bentley / cc


Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?
4
Vēl vieni Kalniņu ģimenes saimniecības iemītnieki ir truši, kurus arī audzē savam patēriņam. No trušu gaļas sanāk gardi cepeši, taču jārēķinās, ka nereti jaunākie ģimenes locekļi trušus to mīlīgā izskata dēļ vairāk uztver kā mājdzīvniekus, nevis kā uz galda liekamu svētku maltīti... Tāpēc atvadīšanās no tiem bieži vien ir itin sāpīga. Arī trušus līdzīgi kā mājputnus var sākt kaut no pusgada vecuma. Tā kā trušiem jāēd bieži, tad būtu vēlams, lai to būrī vienmēr atrastos siens vai svaiga zāle. Būri jātīra regulāri. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par cieto barību – dažādiem graudu maisījumiem, kā arī kādiem svaigiem dārzeņiem, kurus Kalniņu ģimene izaudzē savā dārzā. Speciālu trušiem paredzētu pārtiku var nopirkt arī dažādos zooveikalos.
Foto: no Kalniņu ģimenes privātā arhīva


Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?
5
Noteikti būtu vērts iekopt arī pašam savu dārzu, kurā audzēt, piemēram, burkānus, kartupeļus, tomātus, ķirbjus un citus dārzeņus. „Protams, jārēķinās ar to, ka dārza uzturēšanā nāksies ieguldīt ne mazums laika un darba. To vajadzēs cītīgi ravēt, pārliecinoties, vai dārzu nav apsēduši kaitēkļi, tas būs jālaista un citādi jākopj. Toties pēc labi padarītā darba būs pieejamas ekoloģiskas un gardas veltes, ar kurām var pabarot visu ģimeni, ēdot gan sezonas dārzeņus, gan gatavojot veltes ziemai,” stāsta Kalniņu ģimene.
Russell Thackston / cc
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas   (7)
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku 'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku   (8)
4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā 4 sportiskās aktivitātes veselības uzturēšanai brīvā dabā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.