Meža sulīgās veltes – ogas

Gan rudens sākums, gan tā pilnbrieds ir pats dāsnākais laiks mežā – savu ražu dāvā aromātiskās un augstvērtīgās ogas, kuras iesaka izmantot svaigā veidā, taču tās var arī kaltēt un saldēt, gatavojoties saltajiem ziemas mēnešiem. Dodieties mežā un iepazīstiet tajā atrodamos gardumus!
Meža sulīgās veltes – ogas
1
Sārtvaidzes dzērvenes. Šīs ogas nogatavojas jau septembrī un ir meklējamas purvos un purvainos priežu mežos. Dzērvenes ir vienas no visvairāk cildinātajām ogām – ne tikai kā dabīgs enerģijas avots un jaunības paildzinātājs, bet arī tādēļ, ka satur daudz minerālvielu un vitamīnu. Tomēr ar to vien dzērveņu spēks nebeidzas – tām ir antibakteriāla iedarbība un pretdrudža efekts, tāpēc šīs gardās, bet sūrās ogas ir īpaši nepieciešamas, tuvojoties ziemas aukstumam.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Meža sulīgās veltes – ogas
2
Aromātiskās meža avenes. Avenes aug meža izcirtumos un mežmalās. Ogas ir ļoti aromātiskas un saldas, bet nenoliedzami noder ne tikai dažādu ēdienu papildināšanai, bet arī imunitātes uzlabošanai un stiprināšanai. Aveņu tēju izmanto temperatūras pazemināšanai un augšējo elpceļu saslimšanas ārstēšanai – šim nolūkam derēs gan aveņu augļu, gan šo krūmu lapu tēja!
Pixabay


Meža sulīgās veltes – ogas
3
Sulīgās brūklenes. Brūklenes galvenokārt sastopamas sausos priežu mežos, izcirtumos un purvos uz ciņiem. Šīs ogas ir bagātas ar A, B, E un C vitamīniem un dažādām minerālvielām, bet nelielajās sēkliņās atrodamas arī Omega 3 taukskābes. Brūklenes izmanto saaukstēšanās profilaksei un ārstēšanai, organisma attīrīšanai, ēstgribas veicināšanai un, protams, skaistumkopšanai.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Meža sulīgās veltes – ogas
4
Pīlādžu pērles. Pīlādzis aug lapu koku vai jauktos mežos un mežmalās. Meža veltes vācamas septembrī un oktobrī. C vitamīna, karotīna un dzelzs daudzums pīlādžogās piešķir tām īpašu vērtību, tomēr pārlieku daudz svaigu ogu patērēt nav ieteicams. Uzturā tās jāiekļauj pēc atbilstošas apstrādes – jāblanšē karstā ūdenī vai jāpatur saldētavā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Meža sulīgās veltes – ogas
5
Samtainās mellenes. Spēcīgs antioksidants, kas palīdz nosargāt un atjaunot šūnas, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz redzi. Tāpat sakārto gremošanas sistēmas darbību, uzlabo vielmaiņu, palīdz pret reimatismu un samazina cukura līmeni asinīs. Tik daudz labo īpašību tik mazās ogās!
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Vasaras meža veltes zāļu tējām Vasaras meža veltes zāļu tējām   (3)
Meža veltes skaistumkopšanā Meža veltes skaistumkopšanā  
Meža veltes, kas noderēs dekorāciju veidošanā Meža veltes, kas noderēs dekorāciju veidošanā  
Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim  
Pievienot komentāru
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.