Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā

Latvijā varam lepoties ne tikai ar mežiem, upēm un ezeriem, bet arī ar brīnumskaistām alām. Alas vienmēr ir vilinājušas cilvēkus ar savu noslēpumaino, nedaudz baiso un bīstamo auru. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar piecām interesantām un noslēpumainām Latvijas alām, ko apmeklēt brīvdienās.
Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā
1
Liepniekvalka alas jeb Peldangas labirints. Dundagas pusē esošais Peldangas labirints ir viens no garākajiem un sarežģītākajiem dabisko alu labirintiem Latvijā – tajā izveidojusies šauru pazemes alu sistēma ar piecām ieejām. Alas ir piecus metrus augstas un 20 metrus platas, bet to kopējais garums sasniedz 70 metrus. Alas gan šobrīd apskatāmas tikai no ārpuses.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’ arhīvs
Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā
2
Elles kalns. Par spīti tam, ka nosaukumā ir vārds „kalns”, Elles kalns patiesībā ir mākslīgi izbūvēta ala Jaunpils novadā. Tajā atrodas 30 metrus garas pazemes ejas, kas pārsegtas ar mūrētām mucveida laukakmeņu velvēm. Pateicoties pēdējo gadu laikā veiktajiem atjaunošanas darbiem, Elles kalns kļuvis par iecienītu atpūtas vietu visai ģimenei.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’ arhīvs


Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā
3
Dauģēnu Lielā ala (Lielā X ala). Šī ir Latvijas garākā ala, tā atrodas Mazsalacas pagastā. Alu veido trīs lielākas, un vairākas mazākas zāles. Dažās vietās alas ejas ir tik zemas, ka tās iespējams šķērsot, tikai lienot uz vēdera. Eju kopējais garums ir 345 metri, un lielākās zāle ir 72 kvadrātmetrus liela. Vēl iespaidīgāku to padara teju septiņu metru lielais augstums un griestos redzamās koku saknes.
in transition / cc


Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā
4
Gūtmaņala. Siguldā esošā Gūtmaņala pēc tilpuma ir pati lielākā ala Baltijā – aptuveni 500 kubikmetru. Tās velves ir desmit metrus augstas, savukārt alas platums – 12 metri. No Gūtmaņalas iztek neliels avotiņš, kas senatnē izmantots kā svētavots, tā ūdenim piedēvējot pat dziedinošas spējas. Ar savu iespaidīgo ārieni mūsdienās tā ir viena no tūristu iecienītākajām alām Latvijā.
Julian-G. Albert / cc


Piecas noslēpumainas un interesantas alas Latvijā
5
Velna ala. Šo alu atradīsiet Siguldā, kur tā izvietojusies klintī – astoņus metrus virs ūdens līmeņa. Arī Velna ala reiz bijusi kulta vieta. Tās griestos ir seši caurumi, tautā saukti par velna skursteņiem. Nostāstos vēstīts, ka Velna alā ne tikai mitinājies pats nelabais, bet no tiesas slēpies arī Turaidas Rozes – Maijas – slepkava Jakubovskis ar savu rokaspuisi Skudrīti.
Chris / cc
Pirmais cilvēks nolaidies 1000 grādu karstajos 'elles vārtos' Pirmais cilvēks nolaidies 1000 grādu karstajos 'elles vārtos'   (7)
Baltijas 'pērles' – interesantas vietas, kurp doties kopā ar ģimeni Baltijas 'pērles' – interesantas vietas, kurp doties kopā ar ģimeni   (4)
Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī Daži no augstākajiem koka skatu torņiem mūsu valstī   (13)
Eksperiments: Vai latvieši prot kartē iezīmēt Latvijas pilsētas Eksperiments: Vai latvieši prot kartē iezīmēt Latvijas pilsētas   (11)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.