Foto: Ruper Steiner

Piektdien, 5. aprīlī, Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar pianistu Gotlību Vališu kāps uz pasaulslavenās Vīnes Koncertnama - Wiener Konzerthaus skatuves, lai atskaņotu gan slavenus Vīnes klasiķu darbus, gan 20. gadsimta Eiropas komponistu veikumus. Pie orķestra diriģenta pults stāsies "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Vienā no Eiropas prestižākajām skatuvēm, Vīnes Koncertnamā, tiks atskaņots Volfganga Amadeja Mocarta Klavierkoncerts Mibemolmažorā, simfonijas "tēva", Jozefa Haidna 49. simfoniju (La Passione). Programmā iekļauts arī igauņu komponista Lepo Sumeras suģestējošais opuss stīgu orķestrim "Musica Profana", kā arī itāļu komponista Mario Pilati Svīta klavierēm un stīgu orķestrim.

Pirms došanās uz Vīni, orķestris programmu atrādīs arī topošajiem Latvijas mūziķiem. Sadarbībā ar NMV Emīla Dārziņa mūzikas skolu kopīgi veidotajā izglītības projektā "Sinfonietta Rīga akadēmija" līdz ar daudzveidīgām meistarklasēm koncerts būs klausāms skolas lielajā koncertzālē 3. aprīļa vakarā. Pirmais šāda veida notikums norisinājās 2023. gada oktobrī kopā ar jauno vācu čellisti Simoni Drešeri (Simone Drescher).

Foto: Reinis Hofmanis

Pianists Gotlībs Vališs (1978), caurcaurēm īstens Vīnes iedzimtais, savu mūziķa karjeru aizsācis jau septiņu gadu vecumā, koncertējot Mūzikas biedrības namā (Musikverein). Viņa muzikālais aizgādnis Sers Jehudi Menuhins topošajā pianistā saskatīja neapšaubāmu potenciālu. Kopš spožā triumfa 17 gadu vecumā ar Ludviga van Bēthovena Imperatora koncertu, Vališu uz sadarbību sāka aicināt pasaules vadošie orķestri un diriģenti. Viņš ir koncertējis gan Ņujorkas Kārnegija zālē, gan Vigmora zālē Londonā, Ķelnes filharmonijā un Cīrihes Tonhallē, arī prestižajos Lucernas un Zalcburgas festivālos. Līdzās priekšnesumiem uz mūsdienu klavierēm, Gotlībs Vališs pēdējos gados ir intensīvi pētījis vēsturiskās interpretācijas uz agrīnajām klavierēm, kā rezultātā izveidojušās sadarbības ar dažādiem senās mūzikas speciālistiem visā pasaulē. 2020. gadā pianists izdevis trīs CD komplektu ar visiem Bēthovena klavierkoncertiem, ierakstā izmantojot vēsturiskos instrumentus. Šis darbs izpelnījies prestižās balvas "Opus Klassik 2021" nomināciju.

Vīnes Koncertnams (Wiener Konzerthaus) ir viena no pasaules atpazīstamākajām un vienlaikus arī akustiski izcilākajām koncertzālēm. Tās būvniecību savulaik rosināja Austroungārijas imperators Francis Jozefs I. Par godu šim notikumam, 1913. gadā vācu komponists Rihards Štrauss sarakstījis skaņdarbu "Festliches Präludium". Vīnes Koncertnama svinīgajā Inaugurācijas koncertā līdztekus Štrausa jaundarbam tika atskaņotā arī Ludviga van Bēthovena epohālā 9. simfonija. Jau no koncertnama pirmssākumiem tās muzikālais kredo ir lielo klasiķu darbi apvienojumā ar novatorisku jaunradi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!