Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Svētdien, 9. jūlijā – XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku desmitajā un noslēdzošajā dienā – dalībnieku tūkstoši, dziedātāji, dejotāji, koklētāji un pūtēji Mežaparka Lielajā estrādē piedalīsies noslēguma koncertā "Kopā augšup". Tam sekos sadziedāšanās nakts, kurā kopkorī ar skatītājiem skanēs latviešu tautas dziesmas un iemīļotas dziesmas, Vērmanes dārzā notiks Dziesminieku diena un Esplanādē vokālo ansambļu sadziedāšanās. Atgādinām, ka diena pēc Dziesmu svētkiem – 10. jūlijs – ir oficiāli valstī noteikta brīvdiena.

Noslēguma koncerts "Kopā augšup"

Noslēguma koncerts "Kopā Augšup" ir veltījums Svētku tradīcijas 150. gadadienai un vēlējums mūsu visu kopīgajai un gaišajai rītdienai. Noslēguma koncertā piedalīsies 449 kori, 89 deju kolektīvi, 61 pūtēju orķestris, apvienotais koklētāju ansamblis un citi mākslinieki.

Mežaparka Sidraba birzī pulksten 19.30 - par godu svētku norisei atjaunotajā estrādē, pieredzējušu virsdiriģentu un Goda virsdiriģentu vadībā skanēs jauktie, sievu, vīru, senioru, bērnu un jauniešu kori, pūtēju orķestri un kokļu ansambļi. Latvijas novadu krāsas vizēs jaunradītas mūzikas svītas un deju sniegumā. Kā vienā elpā izskanēs arī pašu koristu izvēlētās 15 iecienītākās kordziesmas, iemirdzēsies latviešu kormūzikas dimanti plašā vēsturiskā spektrā – no Dziesmusvētku zelta fonda līdz mūsdienām, pirmatskaņojumus piedzīvojot Lolitas Ritmanis un Jēkaba Jančevska jaundarbiem.

Koncertu tiešraidē varēs skatīties LTV1, LSM.lv, LR3, LR4, savukārt koncerta aizkulišu viedo tiešraidē sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju varēs skatīties "Delfi".

Atgādinām, ka svētku tiešraides var skatīties arī astoņās Rīgas apkaimēs - Strazdumuižas parkā, Nordeķu parkā, Latgales parkā, Arkādijas parkā, Kultūras un atpūtas centra "Imanta" teritorijā, Pļavnieku birzī, Čiekurkalna bibliotēkas teritorijā un Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas dārzā. Pasākumu programmā paredzēta arī kultūras programma ar folkloras kopu dalību, kopīga dziesmu dziedāšana un danči, kā arī kopīga oriģinālseriāla "Kolektīvs" skatīšanās.

Savukārt Doma laukumā visu svētku laiku atrodas LED kubs, uz kura tiek demonstrētas svētku tiešraides jau no Dziesmu un deju svētku sākuma.

Visa informācija par satiksmi un citām lietām, kas jāzina apmēklētājiem, ir lasāma šeit.

Sadziedāšanās nakts

Tikai reizi piecos gados visi – gan Dziesmu un deju svētku dalībnieki, gan skatītāji, gan svētku veidotāji – pēc Noslēguma koncerta radīs lielo kopkori un no sirds var izdziedāt iemīļotās dziesmas. Mežaparka Lielā estrāde un skatītāju zona pārvērtīsies par teju 60 000 lielu dziesmotu jūru, kurā katrai balsij, katram sirdspukstam un katram vārdam ir nozīme.

Biļetes uz Sadziedāšanās nakti ir nopērkamas atsevišķi "Biļešu paradīzes" kasēs.

Sadarbībā ar LMT ir tapusi īpaši šim notikumam radīta digitāla dziesmu grāmata – gan karaoke ar tautasdziesmu vārdiem, gan Sadziedāšanās nakts grāmata, kas bez maksas pieejami LMT Viedtelevīzija.

Vokālo ansambļu sadziedāšanās

Vokālo ansambļu dziedājumi 9. jūlijā no pulksten 10 gaidāmi Esplanādē un Vecrīgas ielās - tas ir piedzīvojums, kurā saplūdīs dabas, pilsētas skaņas un cilvēka balsu vijums, pulsēs dzīvesprieks un skaistums, aizrautīga muzicēšana un īpaši tuvs kontakts ar klausītājiem. Piedalīsies 35 vokālie ansambļi 7 uzstāšanās vietās. Kopumā 49 paralēli koncerti un skanēs 735 opusi. Kopumā piedalīsies aptuveni 400 vokālo ansambļu dalībnieki.

Dziesminieku diena

Dziesminieku dienā Vērmanes dārzā 9. jūlijā sāksies no pulksten 12. Tajā būs iespēja dzirdēt gan koncertprogrammu ģimenēm ar bērniem, gan iepazīt jaunos dziesminiekus, gan klausīties dziesminieku lielkoncertu. "Aug asnos spēks" – trīs viens otram sekojošu koncertu nosaukumi ir Dziesminieku dienas moto.

Jau vēstīts, ka XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki šogad notiek no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Diena pēc Dziesmu svētkiem - 10. jūlijs – ir brīvdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!