Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā gadā pasaules kino industrijā sagaidīti vairāki lieli notikumi, piemēram, "Bārbenheimera" fenomens, Holivudas scenāristu un aktieru streiks un citi. Uz kino ekrāniem nonāca vairāki lieli kino darbi. Kā ik gadu, savu izvēli ir izdarījuši BBC kritiķi, izveidojot 20 gada interesantāko, labāko un vienkārši skatītāju ievērības cienīgāko filmu izlasi, kas atklāj pērnā gada kino daudzveidību – tajā ir gan animē, gan Holivudas lielbudžeta veikumi, gan smalki neatkarīgā kino darbi.

"Saint Omer"

"Saint Omer" ir skarba un sirdi plosoša drāma par rasi, sabiedrības slāņiem un mātes lomu mūsdienu sabiedrībā. Francija bija filmu pieteikusi aizvadītā gada "Oskaram", un BBC kritiķe raksta, ka joprojām ir neizpratnē par to, kāpēc tā netika nominēta. Režisore Alise Diopa filmas pamatus atradusi reālā gadījumā, kad kādu senegālieti Francijā tiesāja par bērna pamešanu nāvei.

"Svētais zirneklis" ("Holy Spider")

Dānijas, Francijas, Zviedrijas un Vācijas kopražojuma filma "Svētais zirneklis" balstīta uz patiesu stāstu par kādu maniaku, kurš 2000. un 2001. gadā Irānas svētajā pilsētā Mašhedā nakts aizsegā noslepkavojis 16 seksa pakalpojumu sniedzējas. Pilsētā ierodas jauna žurnāliste, lai par šiem gadījumiem rakstītu, un, nesaņēmusi atbalstu ne no vietējiem iedzīvotājiem, kas uzskata maniaku par varoni, ne no varas pārstāvjiem, pati ķeras pie izmeklēšanas. Par žurnālistes lomu aktrise Zara Amira Ebrahimi apbalvota ar Kannu kinofestivāla balvu.

"Polite Society"

"Polite Society" ir komēdija ar cīņas mākslas elementiem, kuru BBC kritiķe raksturo kā vienu no svaigākajām un jautrākajām gada filmām. Stāsta centrā ir jauna meitene, kura vēlas kļūt par kaskadieri, un lielākais atbalsts šī sapņa piepildīšanai ir viņas vecākā māsa. Filmas darbība saasinās, kad vecākā māsa ir nolēmusi apprecēties ar turīgu un izskatīgu vīrieti, kuram, kā domā meitene, ir ļauni nolūki.

"How to Blow Up a Pipeline"

"How to Blow Up a Pipeline" ir saspringts trilleris, kas iedvesmots no zviedru autora Andreasa Malma zinātniskās grāmatas ar tādu pašu nosaukumu – Malma ieskatā sabotāža ir loģiska vides aktīvistu cīņas forma. Filmas centrā ir stāstījums par ekoaktīvistu grupu, kas plāno iznīcināt naftas vadu Teksasas rietumos, – tas, pēc viņu domām, ir vienīgais veids, kā pretoties klimata krīzei un dabas piesārņojumam.

"Pagājušās dzīves" ("Past Lives")

Viena no gada labākajām filmām ne tikai BBC, bet arī daudzu citu kritiķu ieskatā. Stāsta centrā ir meitene vārdā Nora, kas ar ģimeni pārceļas dzīvot no Dienvidkorejas uz Kanādu. Pēc divdesmit gadiem, kad Nora jau ir laimīgi precējusies un apmetusies Ņujorkā, viņa sāk sazināties ar labāko bērnības draugu Hesunu. Filma stāsta ne tikai par romantiskām attiecībām, bet arī par identitāti, kultūru, piederības sajūtu un spēju to saglabāt. Kinofilmu un televīzijas raidījumu recenziju apkopošanas tīmekļa vietnē "Rotten Tomatoes" norādīts, ka, apkopojot vairāk nekā 250 šīs filmas recenziju, 97% no tām ir pozitīvas.

"Suzume"

Suzume ir skolniece, kura atklāj, ka pamestās durvis pamestajās Japānas pilsētās var izmantot kā portālus uz citu dimensiju. Viņas uzdevums ir apturēt kāda briesmoņa izkļūšanu pa šīm durvīm, un viņai palīgos nāk zēns, kurš pārvērsts par krēslu, un runājošs kaķēns, kas varētu būt dievība. BBC kritiķis šo jauno Makoto Šinkaja apokaliptisko anime raksturo kā žilbinošu iztēles varoņdarbu. Filma jau apbalvota ar vairākām starptautiskām kinobalvām.

"Openheimers" ("Oppenheimer")

Visu laiku ienesīgākā biogrāfiskā filma šogad kļuva par kino cienītāju lielo notikumu gan Latvijā, gan visā pasaulē. Kristofera Nolana režisētais stāsts par "atombumbas tēvu" Robertu Openheimeru daudzu kritiķu apskatos raksturots kā satriecošs un viens no labākajiem viņa karjerā. "Bez šaubām, tas ir nozīmīgs mākslas darbs, kas nudien vistiešāk mudina vilkt paralēles ar pagājušā gadsimta Holivudas kino spožākajiem periodiem, īpaši 70. gadiem un tā dēvēto "Jauno Holivudu", kad studijas deva iespēju jauniem, talantīgiem autoriem radīt provokatīvas, sarežģītas un bieži neērtas filmas, kas runāja par nozīmīgām tēmām ļoti augstvērtīgā kino valodā," portālā "Delfi" raksta Aivars Madris.

"Brokeris" ("Broker")

Slavenā japāņu režisora Hirokadzu Koredas filma stāsta par vīrieti, kurš pārdod nevēlamos bērnus pāriem, kas vēlas apiet likumīgo adopcijas procesu, taču tikai pēc tam, kad ir pārliecināts, ka viņi būs ideālie vecāki konkrētam bērnam. Dienvidkorejas aktieris Sons Kanho par galveno lomu šajā filmā saņēmis Kannu kinofestivālā "Zelta palmas zaru".

"Kritiena anatomija" ("Anatomy of a Fall")

Franču režisores Žistinas Trjē spriedzes pilnais tiesvedības trilleris "Kritiena anatomija" šogad apbalvots ar Kannu kinofestivāla galveno balvu, kā arī plūcis uzvaras laurus Eiropas kinoakadēmijas balvu ceremonijā, kategorijā "Eiropas filma". Filma stāsta par vācu rakstnieci, kuras vīrs tiek atrasts miris mīklainos apstākļos, bet viņa tiek apsūdzēta par slepkavību. Tiesas procesā tiek detalizēti aplūkotas abu laulāto piņķerīgās attiecības, sarežģītie raksturi un daudzās dēkas. Galveno lomu filmā atveido vācu aktrise Sandra Hūlere.

"Reality"

2017. gada jūnijā FIB aģenti apmeklēja ASV valdības tulkotājas Realitijas Vineres (tas var šķist dīvaini, bet tāds tik tiešām ir viņas īstais vārds – Reality Winner) mājvietu uzskatot, ka viņa ir nopludinājusi slepenus dokumentus. Filma balstīta uz patiesiem notikumiem, un vairāki kino apskatnieki to raksturo kā vienu no gada saspringtākajiem un spriedzes pilnākajiem mākslas darbiem. Masu medijos Vinere nereti raksturota kā nodevēja un radikāle, tomēr filmā viņa attēlota kā nedroša un apmulsusi jauna sieviete, kuras stāsts un vaina nebūt nav tik viennozīmīgi.

"Ziedu mēness slepkavas" ("Killers of the Flower Moon")

Kino leģendas Mārtina Skorsēzes jaunākais darbs ar Leonardo Dikaprio galvenajā lomā stāsta par tumšu un daudzu piemirstu epizodi ASV vēsturē – Osedžas cilts indiāņu slepkavībām, kuras aizvadītā gadsimta 20. gados mantkārīgos nolūkos regulāri pastrādāja baltie amerikāņi. Tam par iemeslu kļuva šīs cilts indiāņu negaidītā turība, ko paradoksālā kārtā bija veicinājusi baltā ASV administrācija, piespiedu kārtā pārvietojot cilti no tās mājvietas Kanzasā uz tobrīd nevienam nevajadzīgām platībām Oklahomas štatā – tur, pēkšņi izrādījās, slēpās ārkārtīgi bagātas naftas iegulas, un Osedžas indiāņi kļuva par turīgāko kopienu Amerikā. Portālā "Delfi" lasāma izvērsta recenzija par šo filmu – "Asinīm slacīts meistardarbs: Skorsēzes "Ziedu mēness slepkavas"".

"Bārbija" ("Barbie")

Viena no skaļākajām un populārākajām aizvadītā gada filmām, kas rudenī kļuva arī par šogad ienesīgāko kino darbu. Kā portālā "Delfi" raksta Aivars Madris, "šī ir labākā iespējamā filma, ko pasaule varēja sagaidīt par "Bārbijas" tēmu, un reizē arī pati neticamākā un anti-Holivudiskākā no visiem potenciālajiem variantiem." Lielā mērā pateicoties "Bārbijai", ASV vasaras kino kases ieņēmumi pirmo reizi kopš Covid-19 pandēmijas pārsnieguši četru miljardu dolāru atzīmi.

"American Fiction"

Režisora Korda Džefersona debija stāsta par afroamerikāņu romānu rakstnieku un profesoru, kurš jokodamies uzrakstījis stereotipu pilnu grāmatu par afroamerikāņu vēsturi. Pēc izdošanas, tā kļūst ārkārtīgi populāra. Filmas pamatā ir Pērsivala Evereta 2001. gada romāns "Erasure" ("Izdzēšana"), un tā jau ir ieguvusi vairākas starptautiskas kinobalvas. Vairāki kinokritiķi to raksturojuši kā vienu no asprātīgākajiem aizvadītā gada kino darbiem.

"The Creator"

Šīs zinātniskās fantastika žanra lielbudžeta filmas stāsts risinās 2070. gadā, kad Losandželosa ir piedzīvojusi kodolbumbas sprādzienu un cilvēce ir spiesta cīnīties ar Mākslīgā intelekta (MI) robotiem. Kinokritiķi ir izcēluši filmas specefektus un pārdomāto sižetu, kā arī to, ka tā skaidri signalizē par potenciālām problēmām cilvēka un MI attiecībās.

"Origin"

Režisores Avas Duvernejas "Origin" ir smaga un emocionāli piesātināta biogrāfiska drāma, kas balstās amerikāņu žurnālistes Izabelas Vilkersonas grāmatā "Caste: The Origins of Our Discontents" ("Kasta: Mūsu neapmierinātības izcelsme", 2020), kurā tiek pētīta rasisma un vardarbības vēsture ASV. Filma izrādīta Venēcijas kinofestivālā un pasaules kinoteātros nonāks 2024. gada sākumā.

"The Holdovers"

Intelektuālas komēdijas lielmeistara Aleksandra Peina jaunākā filma stāsta par situāciju 1970. gada Ziemassvētkos, kad kādam pusaudzim nākas svētku brīvdienas pavadīt bez draugiem un ģimenes. Puisi pieskata skolotājs un pavāre, izstāstot stāstu par ģimenes saitēm, piederību un sava dzīves ceļa meklējumiem. Līdzīgi vairākiem citiem Peina darbiem, filma "The Holdovers" ir piepildīta ar smalku humoru un emocionāli spraigu dramatismu vienlaikus.

"All of Us Strangers"

Kāds pusmūža rakstnieks vārdā Adams rakstot iztēlojas, ka var aizceļot pagātnē un nu jau kā pieaudzis cilvēks satikt savus mirušos vecākus. BBC kritiķe raksta, ka "All of Us Strangers" nav stāsts par rēgiem un spokiem, drīzāk mēģinājums "iekāpt" atmiņās, izstāstot emocionālu stāstu par aizgājušo un esošo. Filma nupat saņēmusi "Best British Independent Awards" balvu kā gada labākais britu neatkarīgā kino darbs.

"Nabaga radības" ("Poor Things")

Grieķu režisora Jorga Lantima zinātniskās fantastikas melnā komēdija pieaugušajiem ar populāro Holivudas aktrisi Emmu Stounu galvenajā lomā ir viens no aizvadītā gada skaļākajiem kino notikumiem. Filmas stāsta centrā ir Bella, kas izdarījusi pašnāvību, taču viņas vīrs – ekscentrisks zinātnieks – nolemj sievu atdzīvināt, pārstādot viņas pašas vēl nedzimušā bērna smadzenes. Šīs eksperiments izdodas. "Nabaga radības" šogad apbalvotas ar Venēcijas kinofestivāla galveno balvu – "Zelta lauvu".

"The Boy and the Heron"

Otrs anime žanra darbs, ko BBC šogad iekļāvuši labāko aizvadītā gada filmu listē. Leģendārā japāņu animatora, režisora un scenārista Hajao Mijadzaki jauno mākslas darbu "The Boy and the Heron" vairāki kritiķi jau paguvuši nodēvēt par šedevru. Filmas darbība notiek Otrā pasaules kara laikā, un tās centrā ir zēns vārdā Mahito – viņas māte gājusi bojā Tokijas bombardēšanā, bet tēvs strādā uzņēmumā, kas būvē japāņu kara lidmašīnas. Kā norāda BBC kritiķe, vientuļais un bezbailīgais Mahito klīst uz trauslas robežas starp dzīvību un nāvi.

"Maestro" ("Maestro")

Filma stāsta par leģendārā amerikāņu komponista un diriģenta, mūzikla "Vestsaidas stāsts" radītāja Leonarda Bernsteina dzīvi, emocionālo laulību un mīlestību pret mūziku. Bernsteins savulaik saņēmis septiņas televīzijas industrijas balvas "Emmy", divas teātra mākslai veltītās "Tony" balvas, kā arī 16 ASV ierakstu industrijas balvas "Grammy", tai skaitā par mūža ieguldījumu. Filmas "Maestro" režisors ir Bredlijs Kūpers, kurš, līdzīgi kā savā 2018. gada filmā "Star is Born", pats atveido galveno lomu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!