Foto: DELFI, Baiba Helēna Zvejniece, Agnese Tauriņa, Kultūras ministrija

"Muzeju nakts", protams, ir maģiska ar īpašajiem pasākumiem un ļaužu pūļiem. Taču, lai apmeklētu kādu muzeju nav jāgaida uz vienu vakaru gadā. Turklāt pēdējā gada laikā apmeklētājiem tikušas atvērtas vairākas jaunas un modernas ekspozīcijas, laikmetīgā veidā vēstot par mūsu kultūras un vēstures vērtībām. Aicinām iepazīt četras jaunas vietas Latvijā, kur muzeja krājums pie apmeklētāja nonāk jaunā ietērpā.

Šķiet, pats svaigākais no jaunpienācējiem ir Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja vajadzībām celtais nams. Protams, pats zvejniecībai un piejūras saimniekošanai veltītais muzejs ir labi zināms galamērķis ikvienam, kurš dodas uz Ventspili. Tomēr jauna, pamatīga ēka, kura jau pati par sevi ir apskates objekts, ir pilnīgs jaunums. Tā pēc sešus gadus ilgušas būvniecības šī gada februārī tika nodota ekspluatācijā, bet apmeklētajiem atvērta aprīļa izskaņā.

Krastā piestājis kuģis – šādā veidolā jauno Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja ēku radījusi arhitekte Ija Rudzīte. Šajā "kuģī" mājvietu radusi jauna iekštelpu ekspozīcija "Pie jūras uz uz zemēm", kā arī moderna krājuma glabātuve un restaurācijas darbnīcas.

Foto: Oskars Jūra

Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja aizsākums meklējams 1954. gadā, kad to pēc savas iniciatīvas izveidoja toreizējais Ventspils muzeja direktors, gleznotājs Andrejs Šulcs (1910-2006). Ekspozīcija ar dažādām 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma ēkām, zvejas laivām un darbarīkiem no tuvākas un tālākas apkārtnes apmeklētājiem tika atvērta 1963. gadā. Savukārt muzeja ēka bija salasīta kā tāds lego klucīšu namiņš – no dažādiem tobrīd pieejamiem materiāliem. Tā muzeja darbinieku vajadzībām bija kalpojusi kopš 1970. gada. Užavas vējdzirnavas, Oskara laiva no 1939. gada filmas "Zvejnieka dēls", vaļa žokļa kauls un, protams, darba kārtībā esošais mazbānītīs ir Ventspils piejūras brīvdabas muzeja zvaigznes. Tomēr muzeja krājums ir aptuveni 26 tūkstošus vienību liels un tā glabāšanai un restaurēšanai, gluži tāpat kā muzeja darbiniekiem vairs nebija piemērotu telpu.

Nu muzeja darbinieki tikuši pie modernām telpām gan krājuma glabāšanai, gan restaurēšanai, bet apmeklētājiem redzamā daļa ir iekštelpu ekspozīcija "Pie jūras uz uz zemēm". Tās autori ir "Ddstudio" sadarbībā ar Ventspils muzeja speciālistiem. "Pie jūras uz uz zemēm" vēsta ne tikai par seniem amatiem piejūras reģionā un zvejnieku dzīvesveidu, bet arī par Ventspils un apkārtnes vēsturi padomju periodā, kad Baltijas jūras piekraste kā Padomju Savienības Rietumu robeža bija īpaši stingri uzraudzīta un jūrai tuvoties bija liegts. Tāpat nav aizmirsts par Kurzemes krastā mītošajiem lībiešiem un viņu kultūras mantojumu.

Foto: DELFI

Ekspozīcija veidota tā, ka tajā sev interesanto atradīs gan cītīgie pētītāji un lasītāji, gan senu priekšmetu apjūsmotāji, gan arī digitālo risinājumu fani. Īpaši piedomāts arī par pašiem jaunākajiem muzeja apmeklētājiem – ieskatīties, pacelt, atvērt, aptaustīt un ieslēgt, tas viss ir sarūpēts bērnu ieinteresēšanai. Iekštelpās ir izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija - diorāma ar zvēriem un putniem, ir muzeja veikals, bet pastaigu āra teritorijā papildina mobilā lietotne, ko var lejuplādēt, apmeklējot muzeju.

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs atrodas Riņķa ielā 2, Ventspilī. Muzejs atvērts apmeklētājiem no 1. maija līdz 31. oktobrim, no otrdienas līdz svētdienai 10-18, pirmdienās – slēgts.

Valmieras muzeja piebūve un modernā ekspozīcija "de Woldemer"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!