Foto: DELFI

Apgāds "Jumava" ir uzsācis darbu pie grāmatas par publicistu, žurnālistu, kinozinātnieku, sabiedrisko darbinieku un Latvijas Universitātes pasniedzēju Ābramu Kleckinu, aicinot atsaukties cilvēkus, kuri pazina Kleckinu un vēlas stāstus par viņu piedāvāt publicēšanai topošajā grāmatā.

Apgādā portālu "Delfi" informēja, ka grāmata ir iecerēta kā interviju apkopojums ar cilvēkiem, kuri dažādās savas dzīves jomās ir saskārušies ar Kleckinu.

"Jumava" aicina atsaukties cilvēkus, kuru dzīvē ir bijusi nozīmīga saskare ar Kleckinu un viņa darbību kino, Latvijas Universitātē, Latvijas Tautas frontē, ebreju kopienā un citur, un kuri vēlas šos stāstus piedāvāt publicēšanai topošajā grāmatā.

Plānotais grāmatas izdošanas laiks ir šā gada 11. oktobris, kad Kleckinam apritētu 90 gadi.

Grāmata ir iecerēta kā interviju apkopojums, atspoguļojot daudzpusību Kleckina dzīvē un darbā - kino, žurnālistika, pasniedzēja un administratīvais darbs, Atmodas kustība un Latvijas Tautas fronte, iesaiste ebreju kopienas darbībā.

Grāmatas idejiskie autori ir bijušais Augstākās padomes preses centra vadītājs, biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" loceklis, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas "RISEBA" pasniedzējs Aleksandrs Mirļins un apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis. Grāmatas redaktors un sastādītājs ir Andris Dzenis, kurš apkopos savākto informāciju par dažādajiem Kleckina dzīves un darba aspektiem un posmiem.

"Jumavas" projektu vadītājs Miks Niedra pauda, ka Kleckins ir bijis daudzpusīgs un talantīgs cilvēks, kurš daudz darba un centienu ir ieguldījis Latvijas dokumentālā kino un kino zinātnes, žurnālistikas, ebreju kopienas un visas Latvijas sabiedrības attīstībā. Apgāds vēlas sniegt visaptverošu ieskatu Kleckina dzīvē un pastāstīt par viņa paveikto.

Ābrams Kleckins ir dokumentālās filmas "Vai viegli būt jaunam?" scenārija autors. Kleckins 2018. gadā saņēma Nacionālā kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu. No 1973. gada Kleckins bija pasniedzējs Latvijas Universitātē, apmācot vairākas žurnālistu paaudzes. No 2007. līdz 2012. gadam Kleckins bija Nacionālās Radio un Televīzijas padomes priekšsēdētājs.

Kleckins miris 2021. gada 23. augustā, apglabāts Jaunajos ebreju kapos Šmerlī, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!