Foto: DELFI
Šovasar svinam Dziesmu svētku 150 gadu jubileju, un tūlīt tūlīt tie jau sāksies. Atzīmesim iespaidīgo gadskaitli kopā ar portālu "Delfi", tostarp pakavējoties foto atmiņās par iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem.

Aicinām "Delfi" lasītājus pāršķirstīt savus taustāmos un digitālos fotoalbumus, un atsūtīt mums foto no iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem. Gaidīsim arī senākus kadrus – ainas no svētkiem, kuros savukārt piedalījās vecāki un vecvecāki.

Aicinām līdz ar iesūtītajām bildēm norādīt, kura gada Dziesmu un deju svētkos tās ir uzņemtas, kā arī - kuru kolektīvu pārstāvējāt.

Visus attēlus publiskosim portālā "Delfi", lai varam kopīgi pakavēties siltajās atmiņās, ko esam guvuši, dejojot un dziedot Dziesmu svētkos.

Foto sūti uz aculiecinieks@delfi.lv. Izbaudīsim svētkus kopā! Titulattēlā "Delfi" žurnāliste Nora Rieksta ar deju partneri, piedaloties Dziesmu un deju svētkos pirms 25 gadiem – 1998. gadā.

Zemāk aplūkojamas žurnālistes Līgas Stirnas privātajā arhīvā glabātās bildes no Dziesmu svētkiem 1970., 1973. un 1990. gadā, kad tajos piedalījās viņas mamma Irēna Kalnača.

"Atsaucoties portāla "Delfi" aicinājumam, nosūtu manā privātajā arhīvā glabātās bildes no 1985. gada Dziesmu un Deju svētkiem," vēsta Gunvaldis Davidovičs. No diapozitīviem digitalizēto attēlu autors ir Gunvalda tēvs Edgars Davidovičs.

Par to, kā 1998. gada Dziesmu svētku dalībnieki piedzīvoja svētkus, stāsta fotoattēli no "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktores Ditas Liepiņas mammas Līgas Žukauskas privātā arhīva. Attēlos iemūžināts Rundālas pagasta sieviešu koris dažādās sadzīves situācijās, kā arī gatavojamies svētku gājienam un mirkli pirms koncerta Mežaparkā.

Toties "Delfi" žurnāliste Selīna Puķe Dziesmu svētkos kā koriste piedalījās 2018. gadā. Viņa iemūžinājusi skatu, kas kora dziedātājiem paveras uz skatītājiem.

Foto: Privātā arhīva foto

Portāla "Delfi" mediju komunikācijas eksperte Elīna Gārbena savos fotoalbumos uzgājusi liecības par dalību kopumā trīs Dziesmu un Deju svētkos gan kā dziedātāja, gan kā dejotāja: 2000. gadā, 2008. gadā un 2013. gadā. "Esmu svētkos piedalījusies trīs reizes savos teju 33 gados," saka Elīna. "Dažādas pieredzes atmiņas, bet fotoattēlos iemūžinātie brīži paliks dzīvi mūžam."

Aleksis Jarockis, kurš ir vidējās paaudzes dejotājs ansamblī "Daiļrade", iesūtījis foto no 2018. gada Dziesmu un deju svētkiem.

Šajos svētkos deju kolektīvu skatē "Daiļrade" triumfēja kā Lielās balvas ieguvējs divās vecuma grupās – jauniešu un pieaugušo kategorijās. Tas tika atzīts par labāko deju ansambli valstī Latvijas simtgades svētkos, atgādina Jarockis.

Savukārt 2019. gada maijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis deju ansambļa "Daiļrade" mākslinieciskajai vadītājai Ivetai Pētersonei-Lazdānei pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni par ieguldījumu latviešu tautas deju kultūrā.

Elīna Šēnvalde dalījusies ar attēliem no Dziesmu un deju svētku simtgades svinībām 1973. gadā. Attēlos Valsts deju ansamblis "Daile" un dejotāja Ermine.

Kāds cits anonīms "Delfi" lasītājs iesūtījis foto no 1973. gada Dziesmu svētkiem, kurā iemūžināts tautas deju kolektīvs "Vidzeme".

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt "Delfi" lasītājs Jānis Dambergs dalījies ar fotoattēlu no 1985. gada, kad starp Dziesmu svētku dalībniekiem bija arī deju kolektīvs "Sidgunda".

"Vidējās paaudzes deju kopas "Sidgunda" pirmais sastāvs XIX Dziesmu un IX Deju Svētkos 1985.gadā. Vadītāja Zigrīda Damberga otrajā rindā trešā no kreisās," raksta Jānis Dambergs.

Foto: Privātā arhīva foto

"Delfi" lasītāja Dzidra Matīsa iesūtījusi foto no 1977. gada, kad viņa Gulbenes novada Galgauskas pagasta jauktā kora rindās piedalījās XVII Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos. Fotoattēlā iemūžināts mirklis pirms svētku gājiena tolaik Komjaunatnes krastmalā.

"Kora dalībniece Dzidra Matīsa attēlā trešajā rindā pirmā no labās," norāda Dzidra.

Foto: Arhīva foto

Biruta Jātniece, atsaucoties portāla "Delfi" aicinājumam, pārskatījusi mammas Elzas Vītolas fotoalbumu, kurā glabājas bildes no IX Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem. Tie notika Rīgā 1938. gadā no 16. līdz 19. jūnijam.

Elza Vītola svētkos piedalījās kopā ar Tukuma kori. "Paldies par šo iniciatīvu," raksta Biruta.

"Šī ir pirmā krāsainā fotogrāfija manā kolekcijā," stāsta Irēna Marcinkēviča. Fotogrāfija tapa 1973. gada Dziesmu svētkos. Irēna (fotoattēlā pa vidu) kopā ar Liepājas Emīla Melngaiļa Mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļas kursa biedrenēm. No labās Andra Kāpiņa, no kreisās Silvija Vītiņa.

"Priekšplānā sēdošā persona un fotogrāfs nav zināmi. Foto uzņemts mēģinājuma starpbrīdī Mežaparkā. Paldies fotogrāfam!" raksta Irēna, piebilstot, ka fotogrāfijas bija lūdzis viņām piekrišanu tikt fotografētām.

Kārķu Kultūras nama vadītāja Dace Pieče savā arhīvā atradusi bildes no 1985. gada Dziesmu un deju svētkiem. Tajos no Kārļiem piedalījās divi deju kolektīvi. Jauniešu deju kolektīvs, kura rindās dejoja arī pati Dace, kā arī vidējās paaudzes deju kolektīvs.

Vēl divas bildes albumā ir no 2018. gada Dziesmu svētkiem. Arī tajos piedalījās divi kolektīvi no Kārķiem. Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Medneši", kā arī senioru deju kolektīvs "Lustiņdancis". "Lai mums visiem kopā izdodas skaisti 2023. gada svētki!" vēl Dace.

Ina Sēle stāsta, ka Jēkabpils novada Leimaņu Tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvu "Deldze" dibināja 1997.gadā. Jau pēc gada dejotāji piedalījās Dziesmu un deju svētkos.

"Un tā turpmāk ik katros bez smaga darba, sviedriem, neizgulētām naktīm pietiek jautrības, dulluma, prieka un, protams, lepnuma par Latviju un piederību Sēlijai!" teic Ina.

Iveta Krūmiņa portālam "Delfi" iesūtījusi Baložu pilsētas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva "Baloži" foto albuma attēlus ar "neaizmirstamām un siltām atmiņām par kopā piedzīvotiem mirkļiem".

Arhīvs liecina par dejotāju dalību Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos 2008. gadā, 2013. gadā un 2018. gadā. "Sirsnīgi sveicieni visiem Lielajos Svētkos! Tiekamies jau pavisam drīz!" vēl Iveta.

"Delfi" lasītāja Daina Care iesūtījusi foto no 2013. gada Dziesmu svētkiem. Tajos viņa piedalījusies kopā ar Aināru kā Berģu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva "Greizie rati" dalībnieki.

Indra Atvara dalījusies ar attēliem no 2018. gada Dziesmu svētkiem, kuros piedalījās kopā ar kori "Četri vēji".

Portāla "Delfi" ilggadējais lasītājs un reportieris Leons Stiprais no Tukuma iesūtījis plašu fotogaleriju no 2013. gada Dziesmu un deju svētku gājiena Rīgā.

"Karstums. Nezināma blakussēdētāja..." savu 2018. gada Dziesmu un deju svētkos uzņemto foto īsi komentē "Delfi" lasītāja Lauma Abramsone.

Foto: Arhīva foto

Arī Silvita Aņisimova iesūtījusi 2018. gada Dziesmu svētku foto, kuros iemūžināts Ogres novada Kultūras centra koris "Grīva".

"Gribu piebilst, ka arī šogad mūsu Dziesmu svētku kapella īpaši gatavojas svētkiem. Vēl divas ģitāras un tamburīns. Lai top! Priecīgus svētkus!" vēl Silvita.

Aizkraukles deju kolektīva "Pēda" dalībniece Ilze Šūmane iesūtījusi fotogrāfijas, kas liecina par Aizkraukles dejotāju dalību sešos Dziesmu un Deju svētkos.

"Labdien! Nosūtu savu mīļāko fotogrāfiju no 2018. gada Dziesmu svētkiem, kuros piedalījos kopā ar Valkas novada sieviešu kori "Ziemeļstīga". Ar sveicieniem, Sandra Avota."

Foto: Arhīva foto

"Delfi" lasītāja Ruta Sirmā atsūtījusi fotogrāfijas no 2008. gada Dziesmu un deju svētkiem. Tajos meitas Ieva un Ilze piedalījās kā brīvprātīgās, bet Ruta ar vīru bija skatītāji. Otrais foto uzņemts Dziesmu un deju svētku gājiena laikā.

Tikmēr Valdis Blome sarakstījis un ieskaņojis Dziesmu svētkiem veltītu dziesmu – "Savu dziesmu meklējot". "2018. gadā piedalījos Dziesmu svētkos kā kora "Salve" dalībnieks," teic Valdis. "Gatavošanās svētkiem un svētki visos to etapos mani iedvesmoja izveidot fotogrāfiju virkni video formātā, kam pamatā ir mana dziesma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!