Foto: Vida Press/Publicitātes foto

Šovasar savus koncertus Latvijā pieteikuši vairāki Krievijas estrādes mākslinieki, tostarp tādi, kuri Krievijas iebrukumu Ukrainā nav nosodījuši. Daļa privāto pasākumu organizētāji turpina sadarbību ar māksliniekiem no agresorvalsts, izdevumam "Privātā Dzīve" norādījusi Latvijas kultūras ministre Agnese Logina. Savukārt ārlietu ministre Baiba Braže skaidro, ka viņi ieceļo ar citas Šengenas valsts izsniegtām vīzām, turklāt daļai esot dubultpilsonība.

"Privātā Dzīve" šonedēļ plašā publikācijā analizē jautājumu, kas daudzuprāt ir karsts kartupelis – kara laikā uz Latviju peļņā brauc Krievijas zvaigznes.

Tā, piemēram, augustā ar koncertiem Rīgā un Daugavpilī viesosies Valērijs Meladze – mākslinieks gan ir nosodījis Krievijas agresiju, taču nedaudz pieklusa pēc tam, kad masveidā atcelti viņa koncerti. "Privātā Dzīve" atzīmē, ka vēl nupat, 8. martā, Meladze slēpošanas kūrortā Francijā izklaidējis Krievijas eliti, viesu vidū bijusi arī bijušā Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vietnieka sieva.

Dzintaru koncertzālē jūlijā šovs ieplānots arī aktierim Nikolajam Fomenko un viņa draugiem. Gaidāmās uzstāšanās dēļ Fomenko šobrīd pats kritis Krievijas propagandistu nežēlastībā – tur viņu sauc par nodevēju. "Privātā Dzīve" atzīmē, ka Fomenko līdz šim savu politisko pozīciju nav atklāti paudis, bet kara sākumā pat pamanījies nosodīt savu kolēģi Juriju Ševčuku, kurš neglaimojoši izteicies par Krievijas armiju. Fomenko arīdzan nekad nav sniedzis tiešu atbildi uz jautājumu "Kam pieder Krima?"

Tāpat koncerts pieteikts humoristam Semjonam Aļtovam, kurš joprojām pelna naudu Krievijā un, kā raksta žurnāls, "nav dzirdēts, ka nosodītu Krievijas agresiju Ukrainā". Aļtova priekšnesums Rīgā bija plānots 5. maijā, bet tas tika pārcelts uz 7. jūniju "no organizatora neatkarīgu iemeslu dēļ". Viņa uzstāšanās sākotnēji bija plānota "Splendid Palace", bet tad mainīts gan datums, gan vieta. Aļtovs Latvijas publiku priecēs 9. jūnijā viesnīcā Pārdaugavā.

Ko saka kultūras ministre un ārlietu ministre

Kā zināms, Latvijā bez problēmām var uzstāties un tiek arī mīļi uzņemti tie Krievijas mākslinieki, kas karu nosodījuši. Tiem, kas to nedara un turpina klusēt, teorētiski šeit nebūtu jākoncertē, taču viņi turpina viesoties.

Kultūras ministre Agnese Logina izdevumam stāsta, ka vairākkārt notikušas sarunas ar Latvijas pasākumu rīkotāju un pasākumu producentu padomes pārstāvjiem. Šobrīd tiekot veidots jauns memorands, taču neatbildēts paliek jautājums, cik daudzi privātie pasākumu rīkotāji jauno vienošanos atbalstīs.

Logina uzsver, ka laikā, kad notiek karš, no ārvalstu māksliniekiem (ne tikai Krievijas), jābūt skaidrai nostājai pret Putina režīmu. "Laipošana šādos jautājumos nav pieļaujama," viņa saka žurnālam.

Saraksti ar "persona non grata" top Ārlietu ministrijā. Jau divus gadus Krievijas kultūras un izklaides jomas darboņiem noteikti ieceļošanas ierobežojumi. Ministre Baiba Braže skaidro, kā tad tomēr krievu mākslinieki pamanās atbraukt: "Latvijā, šķērsojot ES ārējo robežu, ieceļot nevar, vēstniecības viņiem vīzas neizsniedz. Tas gan nenozīmē, ka mākslinieki nevar ieceļot ar citas Šengenas valsts izsniegtu vīzu, izmantojot ES iekšējo robežu," skaidro Braže. Daudziem esot arī dubultpilsonība.

Ārlietu ministrijai nav pieņemama mākslinieku, kas tieši vai netieši atbalsta Krievijas agresiju, uzstāšanās Latvijā. Tā vairākkārt aicinājusi pašvaldības, uzņēmējus un privātpersonas rūpīgi izvērtēt, cik pieņemama ir sadarbība ar krievu zvaigznēm. Braže uzsver, ka ir ļoti būtiski noskaidrot katra konkrēta mākslinieka pilsonisko nostāju un rīcību sadarbībā ar Krievijā pastāvošo režīmu.

Pilns raksts izlasāms 21. maija izdevumā "Privātā Dzīve"!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!