Foto: Shutterstock

Somija jau septīto gadu pēc kārtas ierindojas pasaulē laimīgāko valstu saraksta pirmajā vietā. Šogad pirmoreiz pārskatā iekļauti arī atsevišķi reitingi pēc vecuma grupām, un redzams, ka dažās pasaules malās jaunieši ar savu dzīvi nav apmierināti, vēsta CNN.

Laime Ziemeļamerikas jauniešu vidū ir tik strauji samazinājusies, ka viņi ar dzīvi tur ir mazāk apmierināti, nekā vecāka gadagājuma cilvēki. Šie zemie rādītāji palīdzēja "izstumt" Amerikas Savienotās Valstis no 20 laimīgākajām valstīm pirmoreiz kopš Pasaules laimes ziņojuma pirmās publicēšanas 2012. gadā.

Taču ASV un citu valstu ranga kritums novērojams arī tādēļ, ka īpaši vairākas Austrumeiropas valstis, bija atzinīgi novērtējušas laimes pieaugumu.

Laimīgāko valstu saraksta sastādīšanā tiek izmantoti globālie aptauju dati no cilvēkiem vairāk nekā 140 valstīs. Valstis sarindotas, pamatojoties uz to vidējo dzīves novērtējumu trīs iepriekšējos gados, tātad šajā gadījumā – no 2021. līdz 2023. gadam. Ziņojums ir partnerība starp uzņēmumu "Gallup", Oksfordas Labklājības pētījumu centru un ANO Ilgtspējības attīstības risinājuma tīklu.

Jau septīto gadu pēc kārtas augšgalā ierindojas Somija. Kā skaidrojis viens no Pasaules laimes ziņojuma dibinātājs Džons Hellivels, kurš ir arī Britu Kolumbijas Universitātes Ekonomikas skolas pensionētais profesors, tam ir vairāki iemesli. "Piemēram, maki tur tiek atdoti, ja tiek nomesti uz ielas. Cilvēki viens otram palīdz katru dienu. Tur ir ļoti augstas kvalitātes veselības un izglītības iespējas," viņš skaidro, norādot, ka Somijā laimīgi ir arī imigranti.

Ziņojumā aplūkoti seši galvenie mainīgie lielumi, kas palīdz izskaidrot dzīves novērtējumu: IKP uz vienu iedzīvotāju, sociālais atbalsts, veselīga mūža ilgums, tiesības, dāsnums un priekšstati par korupciju.

Arī Somijas ziemeļvalstu kaimiņi ierindojušies saraksta augšgalā. Otrajā vietā ierindojusies Dānija, trešajā Islande, Zviedrija – ceturtajā, bet Norvēģija – septītajā vietā.

Izraēla sarakstā ieņēmusi piekto vietu, kas varētu būt pārsteigums, ņemot vērā Izraēlas karu pret "Hamās". Šī valsts pirmajā desmitniekā bijuši kopš 2022. gada. Un ziņojuma autori norāda, ka reitings balstīts uz trīs gadu vidējo rādītāju, kas bieži vien noslāpē to notikumu ietekmi, kas notiek konkrētajā gadā. Arī aptaujas laiks acīmredzami spēlē nozīmi – aptauja Izraēlā tika veikta pēc "Hamās" uzbrukuma 7. oktobrī, taču pirms sekojošās karadarbības. Tātad, lai arī dzīves novērtējums strauji kritās, šie rādītāji veidoja tikai trešdaļu no vidējiem datiem.

Lūk, 20 laimīgākās valstis:

1. Somija,

2. Dānija,

3. Islande,

4. Zviedrija,

5. Izraēla,

6. Nīderlande,

7. Norvēģija,

8. Luksemburga,

9. Šveice,

10. Austrālija,

11. Jaunzēlande,

12. Kostarika,

13. Kuveita,

14. Austrija,

15. Kanāda,

16. Beļģija,

17. Īrija,

18. Čehija,

19. Lietuva,

20. Apvienotā Karaliste.

Lai arī Lietuva kopējā sarakstā ieņēma 19. vietu, starp respondentiem, kas jaunāki par 30 gadiem, valsts ierindojās pirmajā vietā. Savukārt starp respondentiem, kas vecāki par 60 gadiem Lietuva ierindojās 44. vietā.

ASV un Kanādā cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem, rādītāji bija krietni zemāki nekā cilvēkiem, kas sasnieguši 60 gadu slieksni. Arī Austrālijā un Jaunzēlandē jaunie cilvēki ar dzīvi kopumā ir mazāk apmierināti, nekā vecāka gadagājuma cilvēki. Hellivels skaidro, ka zemie rādītāji jauniešu vidū šajās valstīs nav saistīti ar zemāku izglītības līmeni vai zemākiem ienākumiem, vai sliktāku veselības stāvokli. "Tas ir tas, ko viņi domā par savu dzīvi. Tātad tas ir noskaņojuma jautājums," viņš saka, skaidrojot, ka kritums varētu būt saistīts ar informāciju, kuru jaunieši patērē. "Viņi dzird ziņas, kas padara viņus nelaimīgus, un, iespējams, tajās dalās, kas var padarīt viņus nelaimīgus."

Taču Helivells arīdzan norāda, ka kopumā visā pasaulē jaunieši no 15 līdz 24 gadiem kopš 2006. gada līdz 2019. gadam ar savu dzīvi kļuvuši tikai apmierinātāki, savukārt, kopš tā brīža viņu apmierinātībā novērojama stabilitāte. Aina, protams, atšķiras atkarībā no reģiona, piemēram, apmierinātība kritusies Ziemeļamerikā, Rietumeiropā, Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā un Dienvidāzijā.

Igaunija ierindojas saraksta 34. vietā, bet Latvija – 46. vietā.

Afganistāna joprojām ierindojas saraksta apakšā. Zems laimes līmenis ir arī Libānai, Lesoto, Sjerraleonei un Kongo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!