Foto: ZUMAPRESS/Scanpix/LETA

Kad Ričards Bovē veica DNS mājas testu, atklājās, ka viņa senči ir ukraiņi, aškenazi ebreji un poļi, nevis Kanādas pamatiedzīvotāji, kā bija domājis. Edijs Embross pēc tam, kad viņa māsa veica DNS testu, atklāja, ka abi nemaz nav asinsradinieki. Tā sabruka abu vīriešu ilgi būvētie uzskati par to, kas viņi ir.

Ričards un Edijs dzimuši vienā dienā, 1995. gadā, vienā slimnīcā, kura atradās nelielā provincē Manitobā. Pēc dzimšanas viņi kļūdas dēļ tika samainīti, un katra ģimene uz mājām aizveda ne savu bioloģisko bērnu. Pavisam nesen abi vīrieši saņēma formālu atvainošanos no Manitobas premjerministra Vaba Kīnū. Pēc notikušā pagājuši jau gandrīz 70 gadi.

68 gadus vecais Ričards uzauga, domādams, ka viņš ir metiss, un skolā mācījās kopā ar Kanādas pamatiedzīvotāju bērniem. Kad zēnam bija trīs gadi, viņa tēvs nomira. Vēlāk ģimenei viņu piespiedu kārtā atņēma, jo notika "Sixties Scoop", kura dēļ pamatiedzīvotāju bērnus ievietoja audžu ģimenēs vai adoptēja. Viņš vairākus gadus lepojās ar to, ka ir vienīgais, kurš vada zvejas kuģi Britu Kolumbijas piekrastē, uz kura visi ir vietējie iedzīvotāji. Taču, kā izrādījās, viņš pats nemaz tāds nav.

Edijs uzauga lauku fermā Manitobā, mīlošā un atbalstošā ukraiņu ģimenē, pirms gulētiešanas viņš klausījies ukraiņu tautasdziesmas. Arī viņš vēlāk tika adoptēts, jo 12 gadu vecumā kļuva par bāreni. Šo gadu laikā, viņam nebija nekādu aizdomu, ka viņš varētu būt Kanādas pamatiedzīvotājs.

Tagad Edijs ir satuvinājies ar saviem bioloģiskajiem radiniekiem un kļuvis par Manitobas metu federācijas biedru. Arī Ričards plāno iepazīties ar bioloģisko ģimeni, viņa vecākās meitas uztetovējušas vārdu "Ambrose", lai atzīmētu uzvārdu, kāds būtu bijis viņu tēvam.

Kļūdas dēļ kungiem nebija iespējas izzināt savu dzimto identitāti, taču abu vīriešu advokāts Geindžs atzinis, ka ir ļoti lepns ar viņiem un šī atklājuma dēļ viņi ir ieguvuši sev jaunu ģimeni.

Ministrs savā atvainošanās runā pauda, ka abu vīru dzīves laika gaitā ir sastapušās, piemēram, Bovē nodarbošanās – zvejošana – aizvedusi viņu uz krastu, kur dzīvoja viņa bioloģiskā māsa. Viņi abi viens otram blakus makšķerējuši, nezinādami par savstarpējo radniecību. Edijs, būdams vēl bērns, esot jautājis kādai meitenei no tuvējās pilsētas, lai starpbrīžos ar viņu paspēlē beisbolu, nezinādams, ka tā ir viņa bioloģiskā māsa, teica premjers.

Manitobas premjers atvainojās par nodarīto kaitējumu abām ģimenēm vairāku paaudžu garumā. Abi vīrieši ar advokāta palīdzību pieprasījuši Manitobagas provincei gan atvainošanos, gan finansiālu kompensāciju. Sākotnēji gan province nelikās ne zinis par notikumu un vainoja pašvaldību. Viss mainījās, kad pie valdības nāca Kīnū, kurš ir pirmais premjers Maniotobas pamatiedzīvotājs kopš 1887. gada. Atvainošanās ir svarīga, jo tā ir kļūdas atzīšana, komentēja advokāts Geindžs.

Par finansiālo kompensāciju vēl nekas nav zināms. Iepriekš, kad Kanādā bija notikuši līdzīgi gadījumi, finansiālās kompensācijas izmaksāja tikai tad, ja sajauktie bērni bija dzimuši valsts pārvaldītajās slimnīcās. Ričards un Edijs ir trešais zināmais gadījums, kad Manitobā notikusi šāda kļūme. Advokāts ir pārliecināts, ka līdz ar DNS mājas testu popularizēšanos, atklāsies arvien vairāk šādu gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!