Valsts svētkos 4. un 5. maijā Siguldas Svētku laukumā savu 20 dzimšanas dienu svinēs arī lielākais un krāšņākais pavasara dārzkopības pasākums – Latvijas Stādu parāde.

Pasākumā piedalīsies stādu audzētāji no Latvijas, popularizējot un izceļot nacionālo stādu audzēšanas nozari un godinot tajā strādājošos. Arī šogad Latvijas Stādu parādē piedalīsies ap 300 dalībnieku, kuru vidū būs stādu audzētāji no visiem valsts reģioniem, veidojot plašāko nacionālo stādu gadatirgu. Tāpat arī Latvijas amatnieki un vietējie pārtikas ražotāji ar skaistajiem un gardajiem pārsteigumiem, dārza preču un tehnikas ražotāju pārstāvji.

5. maijā pulksten 11 Latvijas Stādu parādi apmeklēs un apsveiks Latvijas Republikas Zemkopības ministrs Armands Krauze, atklājot arī labdarībai veltīto reto augu izsoli.

Jubilejas Stādu parādi abas pasākuma dienas krāšņos purva taka, kas izveidota sadarbībā arī Latvijas Nacionālo kūdras biedrību, tajā būs izzinoši stāsti par kūdras veidošanos, izmantošanu un pēcizmantošanu, kā arī spēles un atrakcijas mazajiem un lielajiem Stādu parādes apmeklētājiem, sadarbībā ar Rīgas Zooloģisko dārzu.

Tāpat apmeklētājus un dalībniekus priecēs trīs izstādes: pirmā "Latvijas dārznieka profils", kur varēs uzzināt, kāds ir Latvijas dārznieks, kādas ir Latvijas tipiskās stādu audzētavas, salīdzinājumā ar citām valstīm. Otra būs fotoizstāde, kas veltīta pasākuma divdesmitgadei, kur aicināti iesaistīties un atsaukties arī Stādu parādes apmeklētāji, iesūtot fotogrāfijas no Latvijas Stādu parādēm, ar norādi, kura tā pēc kārtas ir bijusi. Sūtītājiem tiks sarūpētas skaistas un garšīgas balvas. Trešā izstāde būs veltīta kūdras tēmai, kur demonstrēs pirmos rezultātus kūdras substrātiem ar dažādiem piejaukumiem, piemēram, kokšķiedru, salmiem un niedrēm.

Šogad plānota arī dalībnieku apbalvošana – par aktīvāko un atraktīvāko Stādu parādes reklamēšanu soctīklos, kā arī skaistāk un atbilstošāk jubilejai noformētajiem stendiem. Viena no balvām būs Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības bakalaura un maģistra studiju programmas absolventes Kristīnes Kutepovas skaistā Stādu parādes glezna, kas tapusi iespaidojoties no pagājušā gada pasākuma, kur māksliniece piedalījās ar savu izstādi “Mazdārziņi”.

Pasākumā ieeja un stāvvietas ir bez maksas, kā arī darbosies palīgi, palīdzot nogādāt stādus uz "stādu garderobi" un no tās uz apmeklētāju automašīnām. Pasākuma atrašanās vietai, aicināts izmantot pārvietošanās lietotni "Waze".

20. Latvijas Stādu parādi rīko nodibinājums "Stādu un kūdras inovāciju fonds" sadarbībā ar Stādu audzētāju biedrību un Siguldas novada pašvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!