Foto: DELFI
Trešdien, 20. oktobrī, Rīgas Zooloģiskajā dārzā aizvadīts ikgadējais Latvijas lielākā ķirbja čempionāts, kurā uzvarētāja titulu izdevās izcīnīt Irinas Badovskas audzētajam 294 kilogramus smagajam ķirbim, kura apkārtmērs ir 355x277 centimetri.

Jau 16. gadu pēc kārtas "Maxima Latvija" pulcē lielākos ķirbjus un to audzētājus Rīgas Zooloģiskajā dārzā, lai ne tikai kopīgi atzīmētu lielās ražas svētkus, bet arī godinātu vietējos dārzeņu audzētājus. Šogad kopā ar saimniecību "Ezerkauliņi" izveidota vēl viena konkursa kategorija tieši jaunajiem saimniekiem "Mazpulcēniem", kuri savā starpā sacentīsies gan par "Skaistākā", gan par "Smagākā" ķirbja nomināciju.

Šogad "Latvijas lielākā ķirbja čempionātam" tika pieteikti 19 ķirbji no sešiem Latvijas novadiem – Dobeles, Skrundas, Kuldīgas, Ādažu, Olaines un Dienvidkurzemes novada, taču uz čempionāta finālu Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā tika atvesti desmit finālisti. Kopumā šogad ķirbju čempionātā startēja deviņi dalībnieki, kuri sacentās par smagākā ķirbja titulu. Finālā startēja arī pērnā gada uzvarētāja Ingrīda Kuzmicka, tiesa, šogad viņas izaudzētais ķirbis nebija tik liels, lai ierindotos top 3. Arī Latvijas smagākā ķirbja rekordistei – Luīzei Neimanei – neizdevās šogad pārspēt pašas uzstādīto Latvijas rekordu.

Lūk, kā šogad sarindojās smagākie ķirbi:

  1. vieta – Irina Badovska, ķirbis svēra 294 kilogramus, apkārtmērs – 355x277 centimetri;
  2. vieta – Gatis Badovskis, ķirbis svēra 263,5 kilogramus, apkārtmērs – 351x288 centimetri;
  3. vieta – Gatis Badovskis, ķirbis svēra 183 kilogramus, apkārtmērs –318x238 centimetri;
  4. vieta – Linda Kuzmicka, ķirbis svēra 177 kilogramus, apkārtmērs – 251x256 centimetri;
  5. vieta bija dalīta – Elīza Neimane, ķirbis svēra 174 kilogramus, apkārtmērs –298x260 centimetri; Gatis Kuzmickis, ķirbis svēra 174 kilogramus, apkārtmērs – 288x263 centimetri;
  6. vieta – Indars Kuzmickis, ķirbis svēra 169 kilogramus, apkārtmērs – 284x248 centimetri;
  7. vieta – Daina Badovska, ķirbis svēra 162,5 kilogramus, apkārtmērs – 279x273 centimetri;
  8. vieta – Luīze Neimane, ķirbis svēra 157,5 kilogramus, apkārtmērs –296x235 centimetri;
  9. vieta – Ingrīda Kuzmicka, ķirbis svēra 142 kilogramus, apkārtmērs – 264x233 centimetri.

Čempionāta ķirbjus svēra un mērīja Latvijas vadošie spēkavīri Dainis Zāģers un Māris Krievelis.

Foto: DELFI

Tāpat arī par uzvarētāja godu sacentās mazpulcēni – finālā Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā piedalījās pieci finālisti katrā no kategorijām.

Mazpulcēnu konkurencē kategorijā "Smagākais ķirbis", rūpīgi sverot un mērot finālistu ķirbjus, par uzvarētāju tika atzīta Elīna Kalniņa ar 64 kilogramus smagu ķirbi. Otrajā vietā ierindojās Dārta Popluga, kuras audzētais ķirbis sasniedza 58 kilogramus. Par trešo smagāko ķirbi tika atzīts Renāra Petzāla audzētais ķirbis, kurš svēra 52 kilogramus. Savukārt kategorijā "Skaistākais ķirbis" uzvarētāju noteica žūrijas balsojums. Uzvarētāja gods tika Kasparam Punduram, kurš saņēma 196 žūrijas balsis. Otro vietu ieņēma Dārta Apsīte ar 132 punktiem, bet trešo vietu ar 119 punktiem Polina Klovane.

Foto: DELFI

""Maxima Latvija" šogad svin 20 gadu jubileju, savukārt šī mūsu tradīcija godināt vietēju ražu un viņu saimniekus "Latvijas lielākā ķirbju čempionātā" ilgst jau 16 gadus. Mums ir prieks redzēt, ka kopā esam tik vērienīgi auguši – katru gadu "Latvijas lielākā ķirbja čempionāts" attīstās, kļūstot plašāks un daudzveidīgāks. Mēs no sirds lepojamies ar ikvienu Latvijas saimnieku, kurš spēj ar rūpību un mīlestību izaudzēt tik iespaidīgas dižogas. Varam būt patiesi gandarīti, ka ķirbju audzēšana kļuvusi par vienojošu un aizraujošu tradīciju daudzās Latvijas ģimenēs. Ķirbju audzētāju aizrautību un rūpes novērtēs arī Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza iemītnieki, kuri varenās dižogas baudīs pusdienu un vakariņu maltītēs," stāsta "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. Kā informē uzņēmuma pārstāve, mazpulcēnu audzētos skaistākos ķirbjus jau no piektdienas varēs iegādāties arī "Maxima" veikalos visā Latvijā.

Foto: DELFI
Ķirbīšus atzinīgi novērtēja arī Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki.

"Māja&Dārzs" jau vēstīja, ka pērn "Latvijas lielākā ķirbja čempionāta" gods tika Ingrīdas Kuzmickas izaudzētajan ķirbim Dobelē. Tas svēra 226,5 kilogramus, savukārt tā apkārtmērs sasniedza 312x270 centimetru. 2019. gadā "Latvijas lielākā ķirbja čempionāta" laurus plūca 329,5 kilogramu brangs milzenis no Kuldīgas puses, kuru izdevās izaudzēt Gundegai Neimanei. Vērienīgās dižogas apkārtmērs sasniedza 335x319 centimetru. Savukārt 2018. gadā konkursā tika noskaidrots jauns ķirbja rekords Latvijā. Uzvarēja Luīzes Neimanes izaudzētais ķirbis Kuldīgas novadā, kura svars bija 574 kilogrami.

Raksts tiks papildināts.

Foto ieskats 2021. gada ķirbju čempionātā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!