Foto: Shutterstock

2022. gads straujiem soļiem tuvojas beigām un mēs ar nepacietību gaidām, kādas interjera dizaina tendences paradīsies 2023. gadā. Lai gan 2022. gadā nebijām tik daudz mājās ka 2021. vai 2020. gadā, mēs tik un tā nepārtraucām meklēt veidus, kā padarīt mājas un pagalmus tīrākus, sakārtotākus un viesmīlīgākus. Pačukstēsim, ka visa sāls slēpjas tajā, ka "Māja&Dārzs" lasītāji ir darītāji, jo jūsu intereses to apliecina!

Ko mēs secinājām? Visā pasaulē (tai skaitā arī pie mums Latvijā) plaukst piemājas dārzkopība, taču šī tendence savu uzvaras gājienu veica jau pirms pandēmijas. Tiesa, 2020. gada pavasaris un vasara atnesa rekordlielu skaitu čaklu un darbīgu cilvēku, kas interesējas par dārza un mājas uzkopšanas, labiekārtošanas, izskaistināšanas darbiem. Portāla "Gardenpals" veiktais pētījums atklāj, ka Covid pandēmija radīja 18,3 miljonus jaunu dārznieku, no kuriem lielāka daļa ir tieši mileniāļi.

Arī pēc jums – lasītājiem – spriežam, ka pēdējā laikā interese par dažādiem mājas projektiņiem ir tikai pieaugusi. Secinot, ka uzmanības centrā, protams, ir dārzkopība. To nesakām tikai mēs, bet arī zināmākā un arī lietotākā interneta meklētāja "Google" dati – vaicājumi pēc "dārzkopības" padomiem pieauguši par 29 procentiem.

Protams, neiztikt arī bez mūžam svarīgajām tēmām un aktualitātēm. Šogad daudz domājām par energoefektivitāti un patērētās enerģijas taupīšanu. Un neaizmirsām arī iedvesmoties, lūkojoties pēc stāstiem par savas ligzdiņas būvniecību un glītu iekārtošanu. Lūk, šī gada 10 lasītākie raksti portālā "Māja&Dārzs":

1. vieta rakstam "Ieteicamās dārzeņu sējas dienas 2022. gada pavasarī


Foto: Shutterstock

Līdz ar saulaino un gaišo dienu atgriešanos jāsāk plānot arī jauno dārza sezonu! Protams, katram dārza mīlim ir savi uzskati, kad tad īsti ir piemērotākais laiks sējas darbiem – citiem tīk vadīties pēc Mēness fāzēm, kamēr citi rūpīgi seko laika gaitā noslīpētajām ģimenes ieražām. Šoreiz "Māja&Dārzs" lasītājiem piedāvājam pieredzes bagātās audzētājas Elgas Bražūnes sējas dienu ieteikumus, kuras viņa aprēķinājusi pēc ģimenes dārzniecības "Neslinko" ilggadējas pieredzes.
Lasīt vairāk

2. vieta rakstam "Svarīgi zināt: ES aizliedz pārdot un audzēt iecienītu dekoratīvo augu"

Foto: Shutterstock

Izrādās, Eiropā (tai skaitā arī Latvijā) drīzumā aizliegs kādu iecienītu dekoratīvu, kāpelējošu augu, kas atzīts par kaitīgu apkārtējai videi, raksta Maaleht.
Lasīt vairāk

3. vieta rakstam "Kā svētku lampiņu virtenes ietekmē elektrības rēķinu"

Foto: Shutterstock


Virtenes ap kokiem pagalmā un eglīti istabā, tumsā mirdzošas zvaigznes visdažādākajās krāsās – Ziemassvētki ir laiks, kad gribas izgaismot katru stūrīti. Taču nekas nav par velti, un arī virtenes dod savu artavu elektrības rēķina sastādīšanā.
Lasīt vairāk

4. vieta rakstam "Pilna māja krāmu: no kurām lietām jāatbrīvojas pēc iespējas ātrāk"

Foto: Shutterstock

Kārtības uzturēšana mājā daudziem ir neiespējamā misija. Un ne vienmēr ir iespējams atrast vainīgo, piemēram, mazus bērnus vai kaķi. Nekārtība uzglūn no visiem iespējamiem stūriem – ēdamrīku atvilktnēm, plauktiem un pat ledusskapja? "The Spruce" atgādina, ka nereti pie nekārtības vainojama pavisam vienkārša patiesība – mums vienkārši ir pārāk daudz lietu.
Lasīt vairāk

5. vieta rakstam "Dzīvojām treilerā, bet kredītu neņēmām. Kenebuku ģimene par sapņu mājas celtniecību"

Foto: Privātais ahīvs

"Pēdējos trīsarpus gadus esam kā gliemežu ģimene – mājas mums ir tur, kur mugursoma. Te dzīvojām treilerā, te pie draugiem un radiniekiem. Šķiet, tagad ieejot savā mājā, gadu neiešu ārā! Kenebuki dzīvos tur un nekur citur," priekā staro Helga Kenebuka. Šovasar viņu ģimene beidzot ievāksies jaunuzceltajā mājā – "Norās". Tur kādreiz slējās 116 gadus veca māja, kur savas dienas aizvadīja Helgas vecmāmiņa. Pirms mājas celtniecības ģimene stingri nolēma – viss notiks bez aizņēmuma no bankas. "Jā, tas ir ilgāk. Pēc pusgada nevarēsi jau iet dzīvot savā mājā. Bet stāsts ir par to, ka var arī citādi," tā stāstu iesāk mājas saimniece.
Lasīt vairāk

6. vieta rakstam "Luksusa klases bunkurs – kā izskatās dzīvokļi 'apgāztajā debesskrāpī' pazemē"

Foto: Kadrs no "Youtube" video

ASV Kanzasas štatā ir kāds neparasts attīstītāju projekts "Survival Condo", kas ir kā vēkšpēdus apgriezts debesskrāpis, kurš atrodas dziļi zem zemes. Tajā iekārtoti luksusa dzīvokļi turīgajiem, slavenajiem un varenajiem gadījumam, ja sākas kodolkarš vai bombardēšana.
Lasīt vairāk

7. vieta rakstam "Gribu zemenes! 21 saimniecība un lauki, uz kuriem pašam braukt lasīt ogas"

Foto: Shutterstock

Ja pašam zemeņu dārzā nav, bet gribi tās vākt no dobes, nevis pirkt tirdziņā vai veikalā, laiks doties uz zemnieku saimniecībām, kas par noteiktu samaksu piedāvā salasīt ogas pašiem.

Lasīt vairāk

8. vieta rakstam "Lai aveņu pilni krūmi: ieteikumi labākai ražai un būtiskākie darbi pavasarī"

Foto: Shutterstock


Avenes patīk kaitēkļiem, tās ir grūti ierobežot, un šāda tāda vieta dārzā tām vis nederēs. Avenēm patīk, ka pavasarī tām tiek pievērsta pastiprināta uzmanība – apčubināti vecie stādi, ierīkota vieta jauniem. Tāpēc šajā rakstā par to, kā apkopt vecos aveņu stādījumus un ierīkot jaunus, lai avenes augtu griezdamās (bet ne pārāk) un dotu bagātīgu ražu.
Lasīt vairāk

9. vieta rakstam "Kāpēc uz kļavu lapām parādās melni plankumi, un ko tie stāsta par gaisu mums apkārt?"

Foto: Shutterstock


Kļavas mūsu platuma grādos ir ļoti izplatīts koks. Slimības tās piemeklē reti, taču nevar arī teikt, ka šie koki no tām ir pilnībā pasargāti. Šoruden daudzi biežāk nekā citkārt uz kļavu lapām pamanījuši melnus plankumus. Vai visas mūsu kļavas ir slimas?
Lasīt vairāk

10. vieta rakstam "Iedvesmas deva pārmaiņām: septiņi mājokļu pārvērtību stāsti"

Foto: No Ingrīdas Skrastiņas, Elīnas Egles un Ailendas Bulindžas privātā arhīva


Katrs mājokļa saimnieks reiz nonāk pie brīža, kad savam miteklim, neatkarīgi no tā, vai tas tikko iegādāts vai arī tajā dzīvo jau gadu desmitus, nepieciešams dot jaunu elpu. Lai arī remontdarbi itin nemaz nav vienkāršs process, taču vērtīgas iemaņas attīstošs gan. Ja tava mājvieta jau sauktin sauc pēc uzfrišināšanas, bet vēl šaubies, vai vēlies to darīt savām rokām, esam apkopojuši stāstus, kas pierāda – arī bez priekšzināšanām iznākums var sanākt izcili skaists!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!