Fоtо: Shutterstock
Dekoratīvajiem augiem un krūmiem jābūt dzīvajam priekam tavām acīm, nevis stirnu mielastam (protams, ja vien sirds nesāp par apskādētajām kultūrām). Grūti pilnībā nosargāt piemājas teritoriju no savvaļas dzīvniekiem, bet ir daži veidi, kā vismaz samazināt ciemošanās biežumu. Turklāt ir daži augi, kas darbojas kā dabiskie stirnu atbaidītāji. Palūkosim, kā saglabāt leknu un plaukstošu dārzu, kas pasargāts no šo meža zvēru negaidītās viesošanās.

Lai stirnām un meža zvēriem nebūtu vēlme doties tevis iekoptajā teritorijā, nebaro tos mājas tuvumā. Liela kļūda ir viensētas tuvumā veidot zvēriem brīvi pieejamas augļu un dārzeņu komposta kaudzes, jo tās pievilina savvaļas dzīvniekus kā uz dzīrēm uzklāts mielasta galds. Šī iemesla dēļ arī kompostējamās ēdiena atliekas vajadzētu glabāt slēgtā, dzīvniekiem nepieejamā kastē, rakstā "Meža zvēri posta pagalmu. Žogs, apdrošināšana, ardievas komposta kaudzei?" stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Kurzemes reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas vecākais eksperts Vilnis Skuja.

Otrs veids ir žogs, taču jāņem vērā kāda nianse – žoga apakšmala jāierok vismaz 30 centimetru dziļumā, lai arī mazie meža zvēri (lapsas, jenotsuņi un āpši) nevarētu ielīst pa žoga apakšu. Ne tik vilinošs, bet arī risinājums, ir ierīkot elektrisko žogu – tas atturēs savvaļas zvērus no ienākšanas pagalmā.

Vēl vien risinājums stirnu atturēšanai no ienākšanās pagalmā ir radio sēta, iesaka Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis, taču tas nozīmē, ka, ja mājās ir suns, tas nevarēs klīst, kur vien acis rāda, taču brīvu pārvietošanos tas neierobežos. Viņš paskaidro, ka radio sēta nodrošina, ka suns, pamanot nelūgto viesi, signalizē par to un dzīvnieks parasti saprot, ka ir pamanīts, tādēļ perimetrā, kuru cilvēks "nožogojis", nemaz nenāk.

Kā vēl vienu risinājumus Skuja min kustību sensoru uzstādīšanu, kuri, reaģējot uz kustību, ieslēdz prožektoru un/vai skaņu signālu. Un, protams, dzīvniekus nevajag piebarot un pieradināt, tad viņi arī izvairīsies no cilvēkiem.

20 augi, kurus "Garden Design" iesaka kā dabiskos stirnu atbaidītājus:

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !