Mediju uzmanības lokā pērn nonāca kāds ciems Spānijas ziemeļrietumos – ikvienam bija iespēja to iegādāties par cenu sākot no 260 tūkstošiem eiro – lētāk nekā vidēji maksā privātmāja, piemēram, Mārupē vai dzīvoklis Barselonā.

Pamesto ciematu Salto de kastro Samoras provincē par 300 tūkstošiem eiro iegādājās uzņēmējs Oskars Toress Galjego, kurš plānoja attīstīt vietējo tūrismu. Arī iepriekšējie ciema saimnieki, kas Salto de kastro iegādājās 2000. gadu sākumā, vēlējās veidot tūrisma centru.

Gadu pēc darījuma ciems atkal izlikts pārdošanā par gandrīz dubultu cenu. Toress īstenojis dažus arhitektūras uzlabošanas darbus, iesniedzis dokumentus vietējās varas iestādēs, tomēr nevar pabeigt iecerēto būvniecību, jo mainījusies biznesa stratēģija, vēsta spāņu nekustamā īpašuma portāls "Idealista".

Kas ietilpst cenā?

Laimīgais pircējs par 580 tūkstošiem eiro savā īpašumā iegūs ne tikai 44 mājas, bāru, hosteli, baseinu, sporta laukumu, bet arī baznīcu un vecas kazarmas, kur reiz bija izvietota civilā gvarde. Turpat arī sava aptieka un policijas iecirknis – viss, kas parasti pieejams spāņu ciemos.

Salto de kastro atrodas dažu minūšu brauciena attālumā no Portugāles robežas, UNESCO biosfēras rezervātā "Meseta Ibérica". No ciema paveras elpu aizraujošs skats uz Duoro upi, un vidēji gadā te ir 135 saulainas dienas.

Tiem, kurus šis piedāvājums uzrunājis, jārīkojas aši, jo interese par pamesto ciemu esot visnotaļ liela un gala cena varētu pārsniegt 600 tūkstošus eiro.

Pērn, kad ciems nonāca pārdošanā, nekustamo īpašumu aģenti apgalvoja, ka, lai Salto de kastro padarītu derīgu dzīvošanai un sāktu piesaistīt tūristus, īpašniekam nāksies ieguldīt ap diviem miljoniem eiro.

Kādēļ Salto de kastro tika pamests?

Ciemu Salto de kastro pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados izveidoja elektroenerģijas uzņēmums "Iberdrola", lai nodrošinātu dzīvesvietu strādniekiem, kas netālu no ciema būvēja aizsprostu. Astoņdesmitajos gados, bezdarba spiesti, ļaudis sāka pamest ciemu, līdz 1989. gadā tur vairs nebija neviena iedzīvotāja. Vairāk nekā 30 gadus ciems ir tukšs un pamests.

Iepriekšējiem ciema saimniekiem 2008. gada globālā finanšu krīze lika pārskatīt savus plānus, galu galā 2022. gadā tika pieņemts lēmums īpašumu pārdot cerībā, ka kāds cits varēs īstenot viņu sapni par tūrisma centru.

Daudzos Spānijas ciemos aizvien sāpīgāka kļūst iedzīvotāju novecošanas problēma, – daudzi jaunieši pārceļas uz dzīvi pilsētā, bet palikušajiem dzimst mazāk bērnu nekā iepriekšējās paaudzēs. Lai to risinātu, daudzas pašvaldības vilina pārcelties pie sevis ārzemniekus, piešķirot dažādus grantus un dāsnus pabalstus.

Tā, piemēram, Rubajas ciems Galīcijā, kas atrodas vien dažsimt kilometrus no Salto de Kastro, iebraucējiem piedāvā līdz pat 150 eiro mēnesī par to, ka viņi tur paliek dzīvot. Piesaistot ģimenes ar bērniem, pašvaldības cer palielināt skolēnu skaitu vietējās mācību iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!