Foto: Shutterstock
No 2024. gada 1. septembra spēkā būs jauna pamatskolas un vidusskolas sekmju vērtēšanas sistēma. Būs četri vērtēšanas veidi. Arī ar savu "svaru". Un uzvedību vērtēs atsevišķi. Patiesībā viss ir loģiski un taisnīgi, saka viens no sistēmas izstrādātājiem, 72. vidusskolas direktors Pāvels Pestovs. Toties valsts eksāmenos būs mazāk situāciju, kad sākumā viss "šķiet labi", bet beigās bērns (pēkšņi) paliek uz otru gadu... Daži skolēni gan ir iebilduši, ka jaunā kārtība viņiem rada stresu.

Jauno vērtēšanas sistēmu bija iecerēts ieviest šajā mācību gadā, taču to pārcēla uz nākamo, dodot laiku sagatavoties. Izglītībā jau tā ir daudz reformu – skolotājiem nav laika pielāgoties. Dažas skolas jau ir ieviesušas jauno sistēmu – pilnībā vai daļēji, un bija tūlītēja reakcija. Pēc kādas Rīgas vidusskolas 12. klašu iniciatīvas portālā "manabalss.lv" savākti vairāk nekā 11 000 balsu pret to: skolēni pieprasa atgriezt iespēju pārrakstīt kontroldarbus – viņus biedē stress un nenoteiktība.

Arī vecāki pauž neizpratni par to, ko gaidīt no sistēmas, – četru veidu vērtējums ar atšķirīgu atzīmju "svaru" un atteikšanās no iespējas pārrakstīt pārbaudes darbus izklausās draudīgi jau startā. Patiesībā viss nav tik sarežģīti, kā formulēts Izglītības ministrijas dokumentos. Pāvels Pestovs apņemas visu izskaidrot vienkāršā valodā.

Vai tad bija slikti? Kāpēc mainīt?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!