Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas pirmā “Michelin” zvaigznes restorāna šefpavārs Maksims Cekots mani sagaida pie sava restorāna, ar koši oranžu sniega lāpstu tīrot no kāpnēm pa nakti sasnigušo sniegu. Ir pagājušas vien dažas dienas kopš svinīgās ceremonijas, kurā paziņoja "Michelin" ieteiktos Latvijas restorānus, bet šefpavāra formu jau rotā uzšuve un pie restorāna ieejas piestiprināta sarkanā plāksnīte, kas apliecina iegūto statusu.

"Es uzaugu Pļavniekos, un mani vecāki strādāja, tāpēc es agri iemācījos visu darīt pats. Nav tā, ka es te tagad sēdēšu, priecāšos par ziemu, dzeršu kafiju, tīksmināšos, cik esmu slavens, un gaidīšu, kad atnāks darbinieki un visu izdarīs," saka Maksims Cekots. "Ja es pats kaut ko nevaru izdarīt, nekad neprasīšu, lai manā vietā to izdara kāds cits. Ja mēs kaut ko nevaram, tad nevaram kopā."

"Michelin" ceļveža ienākšana Latvijā vienaldzīgu neatstāja nevienu – viedoklis bija kā nozares pārstāvjiem, tā cilvēkiem, kas uz restorāniem neiet. No gandarījuma un prieka līdz nicīgam noliegumam. Kad "Michelin" zvaigznes cienīgs vērtētāju acīs izrādījās "Max Cekot Kitchen", ļoti daudzi izbrīnā iepleta acis – kur tāds ir? Zinātāji māja ar galvu – jā, pelnīti! Kā tajā jokā – plaši pazīstams šaurās aprindās.

Kā astoņkāja taustekļi aizlocījās runas un baumas. Tāpēc pajautāju Maksimam tieši – vai tiešām šis restorāns tika izveidots ar vienu vienīgu mērķi, dabūt "Michelin" zvaigzni? "2018. gadā, kad atvēru restorānu, neviens te pat nedomāja par "Michelin"!" smejas Maksims. Viens gan – viņš gribēja izveidot labāko restorānu Latvijā, jo Maksima moto ir: ja gribi kaut ko darīt, dari labāk nekā citi, un ja neproti, tad mācies – no labākajiem. "Bet man nav receptes, kā tikt pie "Michelin" zvaigznes. Līdz pēdējam brīdim domāju, ka tas nav iespējams."

Pirms tam bija ilgs mācīšanās un pieredzes iegūšanas process ārzemēs, pieci gadi nostrādāti Londonā pie paša Gordona Remzija…

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!