Foto: Shutterstock
Attiecību veidošanās procesi ir ļoti dažādi – kāds savu īsto un vienīgo satiek skolas laikā, kādam paiet visa dzīve, līdz ceļi krustojas ar lielo mīlestību. Taču aizvien vairāk inteliģentas un gudras sievietes ar pat vairākām augstākajām izglītībām ir vienas un viņām ar attiecību veidošanu klājas grūti. Runa nav par to, ka nebūtu vīrieši – nav tādu, ar kuriem vēlētos kaut ko veidot.

Inteliģences jautājums arī ir visnotaļ plašs un individuāls, jo ir cilvēki, kuri uzskata, ka inteliģenci iemācīties nevar. Tā cilvēkam vai nu ir, vai nav, taču mācīšanās un interesēšānās par dažādām tēmām paplašina redzesloku un padara par aizraujošāku sarunu partneri. Protams, visas situācijas nav viennozīmīgas, arī dzīves gudri cilvēki var nebūt studējuši, bet viņu zināšanas un lietu izpratne ir plašāka nekā kādam universitātes absolventam.

"IHeartIntelligence" raksta, ka arī Jēla Universitātes pētnieki šim jautājumam ir pievērsušies. Viņi skaidro, ka pasaules mērogā vīriešu absolventu (no vidējās un augstākās izglītības iestādēm) ir mazāk nekā sieviešu, tāpēc sievietēm šķietami ir grūtāk atrast vīriešus, kas būtu vienādā intelektuālā līmenī.

Arī "Personality and Social Psychology Bulletin" pētījums turpina šo tēmu skatīt no citas puses. Problēmas nav tikai no sieviešu, bet arī vīriešu puses – ja sieviete ir vairāk par viņu mācījusies, interesējusies par dažādiem pasaulē svarīgiem jautājumiem, kā arī to izrāda, vīrietis var justies "mazāk vīrišķīgs" (less masculine). Tas nenozīmē, ka vīrieši izvēlas neizglītotas sievietes, bet gan to, ka viņus vairāk saista tās, kuras to uzkrītoši neizrāda.

Taču ne vienmēr visu var vērtēt, ņemot vērā tikai statistiku. Problēmas sagādā arī sieviešu gaidas, kā tieši viņas vēlas attiecībās justies un kādu vīrieti pie savas rokas redzēt. "IHeartIntelligence" piedāvā iepazīties ar piecām galvenajām problēmām, ar kurām saskaras inteliģentas sievietes, izvērtējot potenciālos partnerus.

Spēlītes viņām nav prātā

Inteliģentas sievietes nemeklē vīriešus, kuri sociālajā vidē publicē nejēdzīgas bildes, dalās ar muļķīgiem video vai nemitīgi izdomā kādas atrunas. Tas nenozīmē, ka viņas attiecībās nemeklē jautrību, taču dod priekšroku ieturētam flirtam un jēgpilnām sarunām – ne tikai par laikapstākļiem un atpūtas iespējām, bet arī eksistenciāliem un sabiedrībā aktuāliem jautājumiem.

Viņas vēlas atrast cilvēku, kurš ir laika vērts, tāpēc jau sākumā tiek "atsijāti" tie, kuri neatbilst savā ziņā viņu prasībām. Inteliģentas sievietes uzreiz meklē savu "ideālo cilvēku", tāpēc paļaujas uz pirmo iespaidu. Iespējams, tas bieži vien var būt maldīgs, taču viņas nedod sev un otram iespēju iepazīties labāk, jo jau no sākta gala redz abos nepatīkamas atšķirības.

Taču maldīgs ir arī uzskats, ka brīvās sievietes tik to vien vēlas kā būt attiecībās – daudzām tā nebūt nav prioritāte. Ko īsti vēlas brīvās sievietes, lasi šeit.

Viņas ir pašpietiekamas

Foto: Shutterstock

Nevar noliegt, ka inteliģentas sievietes ir arī izvēlīgas, un nav izslēgts, ka, pat satiekot sev interesantu partneri, pēc laika viņas tomēr saprot, ka šobrīd ir citas lietas dzīvē, uz kurām koncentrēties. Lai gan dzīve ar partneri pie sāniem kļūst vieglāka (visas sāpes, problēmas dalāmas uz pusēm), viņas jūtas ļoti labi pašas savā kompānijā.

Katram cilvēkam ir nepieciešams laiks, kuru dzīvē veltīt tikai sev. Kā sievietes, tā vīrieši pēc vairākiem neveiksmīgiem randiņiem vai centieniem uzsākt attiecības var justies noguruši, tāpēc romantiskas saiknes veidošanu noliek tālākā plauktiņā. Inteliģentas sievietes jūtas pašpietiekamas, taču reizēm pat nemana, ka ieslēgšanās sevī laiks ieilgst, tāpēc pēcāk atsākt attiecību veidošanu var būt patiesi sarežģīti.

Mūsdienās sievietes prot un spēj izdarīt gandrīz visu. Bieži vien sevi profesionāli realizējušas, pret līdzcilvēkiem prasīgas, pašpārliecinātas un visnotaļ pašpietiekamas dāmas ir vienas, jo neprot dot partnerim iespēju pierādīt vīrišķību. Vīrieši parasti šādās attiecībās nevēlas būt, tāpēc tās pārtrauc pēc iespējas ātrāk.

Sabiedrības aizspriedumi viņas neuztrauc

Foto: Shutterstock

Kā minēts iepriekš – inteliģentas sievietes raksturo neatkarība. Jēdziens "vecmeita" viņas neuztrauc, jo pašas labi apzinās savu vērtību, tāpēc nekad neprecēsies vai neveidos attiecības tikai tāpēc, ka sabiedrībā ir tāds uzskats. Neapšaubāmi, katrai sievietei pienāk dzīvē brīdis, kad viņai patiesi gribas attiecības un šāda veida tuvību, taču tas notiek organiski, kad pati to vēlas.

  • Kā saprast, ka patiešām jūties vientuļi un ar savu ierakšanos ikdienas darbos tikai centies izbēgt no nepatīkamas realitātes, lasi te.

Viņas arī attiecības veidos tikai ar tiem, kas patīk pašai – draudzeņu, mammu izvēlētie vīrieši var būt lieliski cilvēki, bet ne šai konkrētajai sievietei, tāpēc uzspiest un stāstīt, cik viņš ir labs vai izdarīgs, nav nepieciešams. Gadiem ejot, cilvēks kļūst pieredzējušāks, tāpēc arī ir skaidrāk zināms tieši kādu cilvēku gribas redzēt blakus. Un tādu atrast nav viegli. "IHeartIntelligence" min, ka inteliģentām sievietēm ir grūti "pūst pīlītes" – viņas novērtē reālas darbības, nevis skaistas runas.

Viņu dzīve ir pietiekami aizraujoša

Foto: Shutterstock

Dzīvē ir simtiem interesantu lietu, kas sagādā piepildījumu – protams, arī esot attiecībās un veidojot ģimeni ar sirdsāķīti, iespējams rast laimes sajūtu, taču pie tā nonāk pamazām. Inteliģentām sievietēm parasti ir stabils darbs, hobiji, arī draugi, kurus satikt brīvos brīžos, tāpēc viņas arī neizjūt lielu vajadzību pēc tā un savā ziņā pierod.

Sievietes, kurām ir bērni no iepriekšējām attiecībām, meklē vīriešus, kuri ne tikai atbilst viņu standartiem, bet arī spētu rast kontaktu ar atvasēm. Tas nebūt arī nav vienkārši, un nereti potenciālas attiecības izirst vien tā iemesla dēļ, ka bērniem nešķiet konkrētais cilvēks viņu mammai labs.

Lasītāju pieredzes stāsti

Foto: Shutterstock

Arī portāla "Viņa" lasītājas laika gaitā ir dalījušās ar saviem attiecību pieredzes stāstiem, un daudzas atzīst, ka kādu brīdi būt vienai nebūt nav pasaules gals. Lasītāja Anna sacījusi šādi: "Forši ir būt gan vienai, gan attiecībās. Manuprāt, mums katram un katrai dzīvē ir nepieciešams brīdis tikai sev pašam." Anna dalās pieredzē, ka, esot vienai, ir daudz laika, ko veltīt pašai sev – pilnveidot un attīstīt. "Protams, to var darīt arī attiecībās, bet tad nereti aizmirstam par to, ka jāpadomā arī par sevi. Man patīk, ka varu darīt to, ko es gribu, kad es gribu un kādā kompānijā, jo nevienam nav par to jāatskaitās." Viņas pieredzes stāstu plašāk lasi šeit.

Lasītāja Evita stāsta, ka reiz kāda sieviete viņai gados pateica, ka viņa nav attiecībās, jo esot pārāk gudra, ar to norādot, ka viņai ir problēma. "Es tad biju sākusi studijas maģistrantūrā. Tagad jau studijas pabeigtas, bet tādu ilgstošu savienību neesmu izveidojusi. Un nav tā, ka es esmu kategoriski pret attiecībām. To laiku, kad man šķita, ka ilgstošas attiecības nozīmē dzīves beigas, esmu jau kādu laiku pārdzīvojusi. Bet man joprojām riebjas, ja mani mēģina ar kādu sapazīstināt un izturas tā, it kā es būtu nelaimīga. Tā nav. Esmu apmierināta ar dzīvi, un labāk esmu viena nekā nelaimīgās attiecībās. Man šķiet, ka būt attiecībās tikai tāpēc, lai viņas būtu, nav vērts.

Laiku pa laikam staigāju uz randiņiem, bet ar lielāko daļu vīriešu, ko esmu satikusi, man ātri kļūst garlaicīgi. Nedomāju, ka tas ir saistīts ar to, ka esmu nenormāli gudra un inteliģenta, bet satiktie vīrieši būtu kaut kādā veidā dumjāki. Tiesa, ir gadījies arī kādu laiku saieties ar vīrieti un tad pēkšņi atskārst, ka mums īsti nav par ko runāt, viss, ko viņš saka, šķiet tukšs, bezjēdzīgs un, jā, tāds padumjš. Bet tie ir izņēmuma gadījumi. Domāju, ka biežāk vienkārši atšķiras mūsu intereses.

Ir arī citi iemesli. Man ir dzīve, kas man patīk, un, pat ja es it kā gribētu attiecības, nonākot līdz brīdim, kad jāizlemj, vai ar vīrieti ielaisties nopietnāk vai pateikt, ka pie viņa vecākiem braukt negribu un arī pārvākties netaisos, es vienmēr izvēlos savu dzīvi. Iespējams, mani vienkārši biedē tas, ka es nevarētu visu savā dzīvē kontrolēt un darīt to, ko gribu un kad gribu. Un, ja es kaut nedaudz jūtu, ka mani mēģina ierobežot vai kontrolēt, tad es nekādi nespēju sevi piespiest dot otram cilvēkam iespēju."

Kā jau minēts rakstā, inteliģentas sievietes jūtas labi, dzīvojot un pavadot laiku vienatnē. "Apzinos, ka strādāju par daudz, taču tādi ir mani šī brīža mērķi," stāsta programmētāja Aiva. "Tuvāko gadu laikā vēlos sasniegt iecerēto, lai vēlāk varētu izbaudīt tādu dzīvi, par kādu vienmēr esmu sapņojusi."

Savukārt radošā personība Gundega Skudriņa ir pārliecināta, ka nav jēgas būt attiecībās, kurās tu nevari būt tu pati: "Es joprojām pārstāvu šo viedokli. Nevis tāpēc, ka es esmu kaut kāda princese un visiem jāpieskaņojas, bet es negribu lauzt savu būtību. Ja vīrietim mani vajag, tad tādu, mīļais draugs, kāda es esmu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!