Foto: Shutterstock
Kad runa ir par fona mūziku seksa laikā, iespējas, arī tev prātā ataust ainiņas no pirmajām pieredzēm intīmās tuvības pasaulē. Piekritīsi taču, ka ikreiz, kad atskan par seksa muzikantu dēvētā amerikāņu mūziķa Mārvina Geja balss, gaisā tiek aizskarta kāda neredzama, bet īpaša stīga. Iespējams, Geja mūzika nav tavā gaumē un kāda cita mākslinieka, piemēram, Teilores Sviftas vai Bejonses melodijas liek partneri piekļaut sev nedaudz tuvāk. Lai arī kam dotu priekšroku, rezultāts ir nemainīgs – piemērotas fona mūzikas izvēle intīmās tuvības brīžus patiesi var uzlabot.

Mūzikai piemīt spēja mūsos rosināt baudas sajūtu, portālā "Psychology Today" norādījis psihoterapeits Deivids Vāls. Speciālists uzsver, ka apvienojumā ar seksuālu tuvību tā var sniegt papildu fiziskus un psiholoģiskus ieguvumus, uzlabojot dzīves kvalitāti. Tāpat skaidrots, ka mūzika veicina dopamīna izdalīšanos, ar kuru saprotam ķīmisku vielu mūsu smadzenēs, kas liek justies labi.

Kā savulaik norādījusi mūzikas terapeite Ieva Malteniece, sen pierādīts, ka, klausoties sev tīkamu mūziku, cilvēks gūst pozitīvas emocijas, kas savukārt tieši ietekmē cilvēka labsajūtu un veselību: "Mūzika spēj atslābināt, nomierināt un uzmundrināt, atdzīvināt atmiņas un iedvesmot jauniem darbiem. Mūzikas instrumentu spēle veicina vispārējo koordināciju, motoro attīstību un smadzeņu darbību."


Tāpat mūzikas klausīšanās var paātrināt sirdsdarbību un elpošanas intensitāti – abas šīs pazīmes liecina par uzbudinājuma paaugstināšanos. Bauda, ko cilvēks gūst, klausoties mūziku, var palīdzēt ķermenim atslābināties un veiksmīgāk sagatavoties seksuālajam baudījumam. Kā skaidrojusi neiropsiholoģe Ronda Frīmena, mūzika tieši ietekmē ne tikai baudu, bet arī satuvināšanos un smadzeņu limbisko sistēmu.

Taču šie nav vienīgie ieguvumi, kas pastarpinātā veidā var uzlabot seksuālo dzīvi. Lūk, septiņi iemesli, kāpēc intīmā tuvība un mūzika ir pat ļoti saderīgi lielumi!

"Nē" laika vilcināšanai. Mūzikas atskaņošana var mazināt vilcināšanos, kas daudziem mīlniekiem nav saprotama. Ar mūzikas klausīšanos tiek saistīta spontanitāte un brīvības sajūta – ja tās nav, tiek arī kavēta spēja maksimāli izbaudīt intīmo tuvību. Iespējams, mūzika palīdzēs noņemt kāju no bremzes pedāļa, kļūt spontānākam un guļamistabā ļaut vaļu ilgi noslēpumā turētajām fantāzijām.

Stresa mazināšana. Tāpat mūzikai ir spēks mūs nomierināt un samazināt stresu, kura klātbūtne lielā mērā ietekmē nespēju sasniegt uzbudinājuma maksimumu. Un, ja uzbudinājuma līmenis ir zems, par pilnvērtīgu seksuālo pieredzi var nebūt ne runas.

Foto: Shutterstock

Nepārliecība par sevi. Mūzikas klausīšanās var mazināt nervozitāti un aizvirzīt negatīvās domas, kas maisās pa galvu un traucē izbaudīt procesu. Kā piemēru var minēt nepārliecību par savu ķermeni vai spējām guļamistabā.

Būšana šeit un tagad. Lai gan fona melodija var palīdzēt negatīvajām domām uz brīdi pamest prātu, tā vienlaicīgi var arī veicināt koncentrēšanos konkrētajam "darbiņam". Kurš gan partneris nevēlas, ka viņa mīļotais pilnībā ir šeit un tagad – gan ar ķermeni, gan arī prātu?!

Saiknes veidošana. Mūzika cilvēkus satuvina, veido saskaņu, tādējādi arī paaugstinot savstarpējo intimitāti. Un, kur augsts intimitātes līmeni, tur arī maksimāla bauda.

Ritma nozīme. Katrai melodijai ir savs ritms, un arī katrs mīlnieks dod priekšroku citam mīlēšanās stilam. Ja ieslēgsi lēnu un lirisku melodiju, tā var veicināt ļoti izjustu mīlēšanos, bet, ja esi agresīvāka stila piekritējs, iespējams, jāapsver nedaudz jaudīgāka melodijas opcija. Jebkurā gadījumā dziesmas ritms var uzlabot kopējo procesa gaitu un kalpot kā palīgs ritma noturēšanā.

Zema seksuālā tieksme. Mūzika var palīdzēt radīt nepieciešamo noskaņu – jo īpaši svarīgi šim aspektam pievērst uzmanību cilvēkiem ar zemu libido. Jāpiebilst gan, seksuālās intereses zuduma iemesls var būt arī veselības problēmas vai psiholoģiska rakstura jautājumi, kurus nebūs tik viegli atrisināt kā tikai paklausīties savu mīļāko dziesmu.

Bet – ja mūziku negribas?

Neapšaubāmi, ne visiem doma par fona mūziku seksa laikā liek sajūsmā sist plaukstas. Citiem šķiet, ka mūzika ir lieka un tikai novērš uzmanību no galvenā. Viņi uzbudinās no partnera klusajiem vaidiem, baudkārajām izelpām un pikantajiem uzsaucieniem, savukārt mūzika tik svarīgās detaļas noslāpē bez ceremonijām.

Tāpat ir arī cilvēki, kuriem vienkārši nepatīk mūzika. Pat tik ļoti nepatīk, ka tā ar katru takti baudas potenciālu tikai noslāpē. Neskatoties uz to, lielos vilcienos mūziku tomēr uzskata par seksuāli uzbudinošu elementu.

Ja nu tomēr šis raksts tevi nepārliecināja doties "mūzikas un seksa" eksperimentā, zemāk atradīsi vēl citus arhīva materiālus, kas palīdzēs intīmo tuvību padarīt baudpilnāku.

Ko cilvēki vēlas piedzīvot baudpilnā seksuālajā pieredzē

Foto: Pexels

Kas veido brīnišķīgu un baudāmu seksuālo pieredzi? Balstoties uz aptauju par šādu pieredzi, klīniskā seksoloģe no Dienvidaustrālija Anisa Varasteha savā mājaslapā "Relate Sexologu" skaidro būtiskos aspektus brīnišķīgas mīlēšanās pieredzes gūšanā.

Lasīt vairāk

Seksualitātes konsultante Kristīne Balode: Lai seksuālā dziņa neapslāpst

Libido jeb seksuālā dziņa saistāma ar baudpilno, patīkamo un sevis izzināšanu. Lai arī bieži dzirdamas tādas frāzes kā "zems libido" vai "augsts libido", domāt šādos pretnostatījumos ir kļūdaini. Salīdzināšanas tendence nereti noved līdz tam, ka libido apslāpst un cilvēks sāk piekopt aizvien aseksuālāku dzīvesveidu. Libido ietekmē ne vien pašsajūtu, bet arī kopējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti. Klīniskā psiholoģe, konsultante partnerattiecību un seksualitātes jautājumos Kristīne Balode stāsta, kādēļ ir svarīgi rūpēties par seksuālo enerģiju, kā ar tās palīdzību veidot veselīgas attiecības un kā veicināt libido veidošanos.

Lasīt vairāk

Vienkārši paņēmieni, kā paildzināt mīlēšanos

Foto: Shutterstock

Seksoloģe Anelja Sikova novērojusi, ka gan sievietēm, gan vīriešiem viens no aktuālajiem jautājumiem saistībā ar mīlēšanos ir – kā to paildzināt. Savā blogā sociālajā vietnē "Instagram" viņa dalās rekomendācijās, kas var palīdzēt.

Lasīt vairāk

Pieaugušo rotaļas: ko par tām zināt un ar ko sākt

Foto: Shutterstock

Pandēmija ir mainījusi lielāko daļu mūsu dzīves aspektu, sākot ar to, kā tiekamies ar saviem draugiem un radiniekiem, un beidzot ar to, kā strādājam. Un viena no būtiskākajām mūsu realitātes daļām, kuru vīruss ir drastiski izmainījis, ir dzimumdzīve.

Lasīt vairāk

Mītiem apvītais G punkts – kas tas ir un kā to meklēt

G punkts kaut kāda iemesla dēļ vienmēr uzskatīts par sava veida seksa Svēto Grālu, un nepārtraukti tiek izteikti minējumi par tā atrašanās vietu. Bet kas tas patiesībā ir? Vai tas vispār ir reāls? Un, ja jā, kā to atrast?

Lasīt vairāk

Spontāns sekss: kā tas var uzlabot laulāto attiecības

Foto: Shutterstock

Pēc vairākiem gadiem laulībā vai ilgstošās attiecības, var gadīties, ka mīlas prieki zaudē savu burvību un kļūst par garlaicīgu ikdienas rituālu. Iespējams, iepriekš kaisles pilnās naktis nu ir pārvērtušās rutīnā, kas liek tev ilgoties pēc tā, kas reiz attiecībām piešķīla dzirksteli. Taču to ir iespējams mainīt. Spontāns sekss ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā atgūt pazaudēto kaisli.

Lasīt vairāk

Spēle 'uzmini nu, kas man patīk'. Vīriešu un sieviešu kļūdas seksā

Foto: Shutterstock

Lai arī katra seksuālā dzīve ir unikāla, ir kādi vispārējie principi, kuru ievērošana var uzlabot praktiski jebkura pāra mīlēšanos. Psiholoģe Viktorija Kirsta portālā "B17" min biežākās vīriešu un sieviešu kļūdas seksā.

Lasīt vairāk

Astoņi veidi, kā padarīt ikdienišķu mīlēšanos tikpat īpašu kā pirmo reizi

Foto: Shutterstock

Kāda ir atšķirība starp ikdienišķu seksu un kaisles pilnu mīlēšanos, ko atcerēsies visu savu dzīvi? Ir svarīgs ne tikai partneris un jūtu ķīmija, bet arī citi apstākļi, piemēram, atkalredzēšanās pēc ilgas nošķirtības vai īpašs notikums, piemēram, kāzu nakts, vai plāns radīt pēcnācējus.

Lasīt vairāk

Sekss ar vilšanos. Kāpēc neizdodas sasniegt baudas virsotnes un kā to risināt

Foto: Shutterstock

Daži ikdienas fakti ir skumji, bet patiesi – viens no tiem ir tas, ka daudzām sievietēm orgasma sasniegšana sagādā pamatīgas galvassāpes. Kā liecina Klīvlendas klīnikas veiktais pētījums, tikai 10 procentiem sieviešu nonākt baudas virsotnēs ir tikpat vienkārši kā sašņorēt kurpju auklas, kamēr pārējiem 90 procentiem jācenšas novērst traucējošos faktorus. Un pie vainas var būt pat šķietami visnenozīmīgākie sīkumi.

Lasīt vairāk

Kad trūkst iemaņu – vienkārši knifiņi, kas seksu padarīs baudpilnāku

Foto: Shutterstock

Neviens nevēlas būt nepraša mīlas jautājumos. Un tomēr – ir skaidrs, ka arī sekss ir process, kurā vien ar pieredzi nāk izpratne par to, kas rada baudu un kas ne. Par laimi, mūsdienās ir pieejama gana daudz informācijas, kas var palīdzēt uzlabot seksuālo dzīvi. Iedvesmojoties no "Everyday Health" un "Womens Health Magazine", esam apkopojuši nelielus knifiņus, kā padarīt mīlas izpriecas baudpilnākas.

Lasīt vairāk

Astoņas pikantas spēles ugunīgiem brīvdienu vakariem ar mīļoto

Foto: Shutterstock

Ja intīmajai tuvībai netiek pievērsta pietiekoši liela uzmanība, tā ātri vien var kļūt garlaicīga un vienmuļa. Tā kā sekss ir svarīga attiecību sastāvdaļa, tam pasliktinoties var samazināties arī tava apmierinātība ar attiecībām kopumā. Lai neļautu savai intīmajai dzīvei noiet pa burbuli, iesakām to padarīt pikantāku ar kādu seksīgu spēli, kas palīdzēs izvairīties no rutīnas un vienam otru iekvēlināt vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!