Kā gribētos dzīvot perfektā pasaulē, kurā nav nedz strīdu, nedz konfliktu vai diskusiju starp diviem mīlošiem cilvēkiem… Realitātē gan bez tiem neiztikt, un patiesībā saka – mazie kašķīši ir pat vēlami. Taču, lai strīdi nenodedzinātu visus tiltus, sagandējot ko ļoti skaistu, nepieciešams apgūt dažādus komunikācijas smalkumus – sākot no biežākajiem iemesliem un strīdu tematiem, beidzot ar ieteicamajām frāzēm un rīcību, kad konfliktam pielikts punkts.

Par ko tad cilvēki, kas veido romantiskas attiecības vai dzīvo laulāto statusā, visbiežāk apmainās viedokļiem? Viena no populārākajām tēmām ir nauda, kam uz papēžiem min problēmas ar intimitāti, laika un komunikācijas trūkums. Sarežģījumi rodas brīdī, kad mazs strīds pārvēršas milzu problēmā, tāpēc dažreiz nepieciešams pamainīt savu ieņemto pozu, piemēram, vairāk koncentrējoties uz partnera emocijām nevis vārdiem. Lai pēc iespējas mazinātu strīda amplitūdu, ieteicams izmantot stratēģiju, kura paredz fokusa vēršanu uz sevi un norādīšana uz vēlamo, pozitīvo darbību. Vairāk uzzini šajā rakstā.

Ja uztversiet strīdu kā viedokļu apmaiņu, protot runāt kā diviem pieaugušiem cilvēkiem pieklājas, abi varat būt ieguvēji. Mazajos ikdienas strīdos mācāmies kontrolēt emocijas, attīstām prasmi uzklausīt un mācāmies atvainoties, kas palīdz mums augt kā personībām. Protams, šajā gadījumā nav runa par nopietniem strīdiem, kurus nevar laist pašplūsmā, jo tie parasti saistīti ar dzīves uztveres vai vērtību atšķirībām.

Ir teiciens, ka paši esam savas laimes kalēji, un, lai muļķīgu strīdu dēļ to nepalaistu vējā, aicinām iepazīties ar "Cāļa" arhīva pērlēm – rakstiem, kas palīdzēs uzlabot ģimenes dzīvi.

Sešas komunikācijas prasmes, kas palīdzēs izvairīties no strīdiem attiecībās

Foto: Shutterstock


Attiecības ir pielāgošanās spēle, kurā ne vienmēr viss iet kā pa diedziņu. Bieži vien vēlamies, lai partneris ir vēl iejūtīgāks, izpalīdzīgāks un uzmanīgāks, taču problēmas rodas brīžos, kad otram par to jāpavēsta. Lai tās nepāraugtu pamatīgos strīdos, "Psychology Today" eksperti norādījuši, ka nepieciešamas sešas komunikācijas prasmes, kas var manāmi uzlabot situāciju.

Lasīt vairāk

Trīs knifiņi, kā izbeigt strīdus bez balss pacelšanas un apvainošanās

Foto: Shutterstock


Gan romantiskās, gan arī draudzīgās attiecībās cilvēki, diskutējot par dažādām tēmām, var nonākt pie robežas, kur viedokļi atšķiras. Tad no konflikta neizbēgt, taču strīdos gudrāks ir nevis tas, kurš skaļāk bļauj un uzspiež savu viedokli, bet gan tas, kurš spēj konstruktīvi izskaidrot domas, kā arī pēcāk "nogludināt" situāciju. Kā to izdarīt pēc iespējas veiksmīgāk – lasi turpmākajās rindās!

Lasīt vairāk

Mazie un nepieciešamie strīdi: kā konflikti var uzlabot ilgtermiņa attiecības

Foto: Shutterstock


Greizi būtu domāt, ka veiksmīgas ilgtermiņa attiecības ir tās, kurās partneri par neko nestrīdas. Reti arī kurā laulībā iztikt bez mazajiem kašķiem vai viedokļu apmaiņām – atšķirība vien ir tajā, ka daudzi pāri neprot diskutēt tā, lai abi iesaistītie būtu ieguvēji. "Power of Positivity" eksperti iepazīstina ar iemesliem un veidiem, kādos mazie strīdi pozitīvi ietekmē attiecības.

Lasīt vairāk

Saticības formula: tēmas, par kurām laimīgi pāri nestrīdas

Foto: Shutterstock


Strīdi ir pašsaprotama attiecību sastāvdaļa. Bez tiem neiztikt arī tad, ja pāris ir ļoti saticīgs un problēmu meklēšana nav viņu asinīs. Tomēr ir temati, par kuriem saticīgākie un laimīgākie pāri nestrīdas, uzskata "Gurl". Kuri tie ir? Par to šoreiz!

Lasīt vairāk

Toksiskas frāzes, ko neteikt strīdā ar partneri

Foto: Shutterstock


Nav svarīgi, cik iemīlējušies esat vai cik ļoti jau esat paspējuši pielāgoties viens otra niķiem un stiķiem, laiku pa laikam attiecībās rodas konflikti. No strīdiem un nelieliem kašķiem izbēgt nav iespējams, bet ikviens var iemācīties konfliktsituācijās rīkoties tā, lai nesāpinātu otru partneri un nekaitētu attiecībām.

Lasīt vairāk

Astoņas biežākās kļūdas, ko strīda laikā pieļauj pāri


Vēl neviens precēts pāris līdz šim nav izticis bez strīdiem, līdz ar to tie tiek uzskatīti par dabisku laulību sastāvdaļu. Veselīgās un atklātās attiecības tie pat ir nepieciešami. Taču dažkārt to laikā mēs pieļaujam kļūdas, kas strīdu pārvērš no mazas liesmiņas lielā ugunskurā, ko grūti apdzēst.

Lasīt vairāk

Septiņi veidi, kā neļaut mazam strīdam pāraugt problēmā

Foto: Shutterstock


Šī brīža situācija daudziem liek justies kā uz adatām – attālinātās mācības, darbs no mājām, stress, nogurums un raizes par veselību – tas viss savijies vienā kamolā, kura pavedienu pazaudēt nemaz nav grūti. Uzvilktam cilvēkam uzsākt strīdu par mazsvarīgām lietām ir tīrais nieks, kā rezultātā diskusija par to, cik daudz makaronu šodien vajadzētu vārīt, var izvērsties milzīgā strīdā starp laulātajiem draugiem. Pēcāk atskatoties uz sacīto ar vēsu prātu, var gribēties no kauna ielīst zemē, tomēr reizēm ļaunums jau ir izdarīts, un attiecību namiņš pamatīgi saļodzījies.

Lasīt vairāk

Strīds bērna klātbūtnē: vai vēlams un kāpēc

Foto: Shutterstock


Konflikti un nesaskaņas ir neatņemama attiecību sastāvdaļa. To, šķiet, apzinās visi. Daudzi vecāki sevi ir pieķēruši, strīdoties bērnu klātbūtnē. Daži, ieraugot mazās austiņas, kas uzmanīgi ieklausās katrā vārdā, apmulst, bet citi turpina neskaņu risināšanu, neaizdomājoties, ko tas var nodarīt bērnam. Kuras tēmas bērna klātbūtnē apspriest nevajadzētu, kā tava atvase attiecīgajā vecumā uztver vecāku nesaskaņas, un kam jāpievērš uzmanība, ja strīds norisinās bērna klātbūtnē, skaidro portāls "Parents".

Lasīt vairāk

Mazāk kritizē, vairāk ieklausies! Strīdi, kas var novest līdz attiecību galam

Foto: Shutterstock


Mīlestība ne vienmēr ir medus maize. Jebkurās veselīgās attiecībās nākas piedzīvot strīdus, un tas ir pavisam normāli. Vienlaikus ir būtiski attīstīt konfliktu risināšanas prasmi. Ja izrādīsi necieņu pret savu partneri vai allaž centīsies pierādīt savu taisnību, vari neapzināti sabojāt savas attiecības.

Lasīt vairāk

Nesaskaņas attiecībās: biežākie strīdu iemesli un kā no tiem izvairīties

Foto: Shutterstock


Nauda, pienākumu sadale, ciemiņu uzņemšana un gulēšanas režīma nesaderība. Vai kāds no šiem iemesliem kādreiz ir bijis nesaskaņu iemesls tavās attiecībās? Nelieli kašķi un pat nopietnas nesaskaņas attiecībās nav nekas neparasts – ar to saskaras gandrīz visi pāri. Tomēr mazāk strīdu daudzu cilvēku dzīvi un attiecības padarītu patīkamākas.

Lasīt vairāk

Ko nedarīt pēc strīda, lai nesabojātu attiecības

Foto: Shutterstock


Nesaskaņas un strīdi ir normāla pāru ikdienas sastāvdaļa, jo jūs esat divi dažādi cilvēki un ne vienmēr viedokļi sakrīt. Taču ir svarīgi ne tikai strīda karstumā pārlieku stipri neiekarst un nepateikt kaut ko, ko vēlāk nāktos nožēlot, bet arī kontrolēt savu uzvedību pēc viedokļu apmaiņas.

Lasīt vairāk

Rīcības, no kurām izvairīties dusmu brīžos

Foto: Shutterstock


Strīdi un to radītās dusmas ir pazīstamas ikvienam, jo, gribot negribot, ir neiespējami izvairīties no jebkāda veida nesaskaņām. Tāpat, asinīm kūsājot dusmās, nereti nespējami sevi savaldīt, tāpēc izdarām vai pasakām kaut ko, ko neesam vēlējušās un ko nākas pēcāk nožēlot. Taču, ja labi gribam, varam izvairīties no dusmu rīcības, kas var radīt jaunas nesaskaņas.

Lasīt vairāk

Kļūdas komunikācijā, kas ikvienu sarunu var pārvērst strīdā


Kad cilvēki pietiekami ilgu laiku dzīvo kopā, viņiem sāk šķist, ka viens otru pazīst jau tik labi, ka savus vārdus var arī vairs nekontrolēt. Tomēr tā tas nav: vairums ģimenes skandālu norit tikai tādēļ, ka partneri neprot pareizi komunicēt.

Lasīt vairāk

Kad saej ragos ar partneri: septiņi strīdu veidi un metodes to risināšanai


Nav šaubu – strīdas ikviens pāris. Tomēr katrs strīds var būt citāds. Ko konkrētais strīds nozīmē un kā to risināt? Lūk, iedvesmojoties no "Huffington Post" un "Reader's Digest" attiecību ekspertiem, izvirzījām septiņus strīdu veidus, to raksturojumu un metodes, lai tos atrisinātu.

Lasīt vairāk

Mūžīgie kašķīši: veidi, kā risināt populārākos strīdu tematus


Ja kāda strīda karstumā ar savu otro pusīti pieķer sevi pie domas, ka jūs jau par šo lietu argumentējat simto reizi, ir pienācis laiks beigt to darīt. Vienalga, vai tas ir jautājums par to, kuram būtu jāmazgā trauki, vai arī neapdomīgie tēriņi, kas iecērt robu ģimenes budžetā. Ikviens no malas, nebūdams attiecību eksperts, pateiks, ka tas nav visai veselīgi jūsu savienībai. Lūk, četri biežākie strīdu iemesli un to atrisinājumi, lai vilks paēdis, bet kaza dzīva.

Lasīt vairāk

Aptauja: izplatītākie un absurdākie strīdu iemesli pāru starpā

Foto: Shutterstock


Nav noslēpums, ka, attiecībām kļūstot nopietnām un ilgstošām, pāra ikdienā biežāk parādās arī dažādi sadzīviski strīdi. Šai sakarā ārvalstu mediji, aptaujājot dažāda vecuma un attiecību gadu stāža pārus, apkopojuši populārākos un absurdākos strīdu iemeslus, kas nereti, starp citu, radījuši nopietnas konfliktu sekas, tai skaitā pat īslaicīgu pāru pašķiršanos.

Lasīt vairāk

Dusmu faktors attiecībās – kā savaldīties un kontrolēt sevi strīda karstumā


Nevainīgi strīdi, ilgstoši konflikti vai dusmas spēj sagraut pat šķietami lieliskas un saskanīgas attiecības. Problēmas sakni nav nemaz tik vienkārši noteikt – tā var būt saistīta ne tikai ar tevi pašu, bet arī tavu partneri, ģimenes modeli, finansiālo vai veselības situāciju. Tāpēc "Viņa" pēta, kā kontrolēt dusmas un tikt ar tām galā attiecībās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!