Foto: Shutterstock
Sociālo mediju diskusiju krustugunīs nonācis jautājums – vai vīrietis bildina tikai tad, kad ir ar ultimātu "piespiests pie sienas". Ārkārtīgi daudzās, apstiprinošās atbildes ir biedējošas un raisa nākamās pārdomas – vai tādējādi laimīga laulības dzīve maz ir iespējama? Bet varbūt ir jābildina sievietei?

Aina "TikTok" sadaļā "DatingTok" rāda, ka šis jautājums ir aktuāls daudziem. Aina sākas ar automašīnas priekšējā sēdeklī sēdošu sievieti vecumā ap 30 un viņas jautājumu tukšumā. Viņai ir bijusi virkne ilgstošu attiecību, bet nevienas nav noslēgušās ar bildinājumu, proti – to, ko viņa visu mūžu ir vēlējusies. "Iespējams, šis ir viens no pazemojošākajiem videoklipiem, ko jebkad esmu uzņēmusi," nopūšas Londonā mītošā kanādiešu izcelsmes tiktokere Estē Lalonde. "Meitenes, kā jūs tiekat pie saderināšanās gredzena? Mani mēģinājumi liek pārliecināties, ka bildinājums ir kaut kas pretdabisks,." Un, lai gan Lalonde atzīst, ka laulības ir "tikai gredzens, tikai papīrs", tomēr viņa sūkstās, ka "visi šie vīrieši tikai vēlas būt kopā, bet ne saistīties."

@esteelalonde_ What the hell is going on here? 🥹 #engaged #propose #marriage ♬ original sound - Estée Lalonde


Viņa paziņo: "Esmu te, lai jums pastāstītu, ka 85, ja ne pat vairāk, procenti vīriešu saderinās tikai ultimāta dēļ!" Komentāros izskan biedējoši daudz apstiprinājumu, ka tiešā vai slēptākā veidā, tiešām gandrīz katra tāpēc ir bildināta. Piemēram: "Teicu – vai nu viņš mani bildinās, vai izvākšos. Viņš izvēlējās bildināt." Lalonde ir pārliecināta, ka par šiem ultimātiem, kas pēc būtības ir kaitīgi, netiek pietiekami runāts: "Burtiski katrs man zināmais cilvēks ir izvirzījis partnerim ultimātu, bet mēs te tomēr cenšamies izlikties, ka to nedarām."

No problēmas var uztaisīt arī šovu


Ultimātu diskurss ir centrālā tēma arī "Netflix" realitātes šovā "The Ultimatum", kas tiek pasniegts kā sociāls eksperiments, lai noskaidrotu kā veicas pāriem, kur viens ir ticis laulībām piespiests. Drāmas, partneru maiņas, "izmēģinājuma laulības" – rezultāti ir dažādi. Protams, ir arī laimīgas beigas kā slavenību pārim Madlēnai Ballatori un Kolbijam Kisindžeram, kuriem septembrī piedzima otrais mazulis.

Raidījuma veidotāji šo jautājumu ir uzdevuši arī privātākos grupu čatos un vēstulēs, proti, reāliem cilvēkiem. "Absolūti piekrītu! Zinu pāris izņēmumus, bet daudzām no manām precētajām draudzenēm, šis spiediens ir bijis jāizdara," bija viena no atbildēm ar piebildi, ka šīs pieejas ir ļoti dažādas – no smalkām viltībām līdz skaļākiem jautājumiem, "domāju, ka spiediena izdarīšana ir saistīta ar laika nogriezni. Piemēram, tiekamies jau trīs gadus, vai, ka mums tūdaļ būs 30 un ir pienācis laiks." Diskusijās iesaistījušies arī vīrieši, kāds no viņiem ir minējis, ka tagadējā sieva skaidri rosinājusi pasteigties: "Vīrieši parasti nemēdz domāt par tādu lietu kā laiks, mums tas nav svarīgi. Jūtamies ērti savā rutīnā un aizmirstam, ka attiecībās ir kas jāattīsta." Te vienā kokteilī sajaucoties neskaidrība ar bailēm no nezināmā: "Kad galu galā laulības ierosinām, saprotam, ka viss taču ir kārtībā. Tas bija jādara, un būtībā jau nekas nemainās."

Protams, neiztikt bez pretējiem viedokļiem: "Nepiekrītu! Līgavainis mani bildināja pirms attiecības sasniedza trīs gadus, tā, lai man nerastos aizdomas." Cita arī nav izvirzījusi ultimātus un tomēr, šim fenomenam ir devusi labskanīgu nosaukumu: "Es to dēvēju par par soli uz priekšu vai šķiršanos." Angliski šis formulējums san atraktīvāk – "step up or break up".

Padomi netrūkst

@yourdatingtipbestie #stitch with @Estée Lalonde Setting CLEAR boudbaries and sticking to them is exactly how you progress from girlfriend to FIANCÉ and not a forever girlffiend. 👏🏾 Do NOT get stuck being a "wife" to a man who is getting all the privileges of a wife while you are just viewed as his girlfriend that he will never upgrade. Make men work and they will NEVER make you wait for a ring when you are the one they truly love and you've made it clear you want marriage. 😌 #dating #men #datingadvice #wifeymaterial #engaged #fiance ♬ original sound - Kisha Peart


"TikTok" lietotāja ar pseidonīmu @yourdatingtipbestie, kura pati sevi dēvē par attiecību konsultanti, ir atbildējusi Lalondei ar padomu no savas pieredzes: "Man ir tieša ultimāta versija – ir jāpaskaidro savs ceļš un mērķis, un, ja otrs tam nepiekrīt, nevajadzētu pa šo ceļu doties kopā." Viņa pēc deviņiem gadiem attiecībās esot tikko saderinājusies, un tas ir noticis ar pašas "nodomu": "Skaidri pateicu, ka meklēju vīru. Man ir 30 gadi, man nav piecu, sešu, septiņu gadu, lai skraidītu pa randiņiem un cerētu uz gredzenu." Sieviete bilst, ka šādus paziņojumus nevajagot izteikt 25 gadu vecumā, jo tad vēl nav skaidrs, ko vēlies, bet trīs gadi attiecībās esot pēdējais laiks bildinājumam. "Ja vīrietis patiesi mīl, viņš neliks gaidīt ilgāk par diviem gadiem. Ticiet man, viņi zina, ko grib! Mans līgavainis jau ceturtajā randiņā esot zinājis, ka mani precēs, bet neesot vēlējies mani aizbiedēt."

Neļaut draugam kļūt par vīru


Šobrīd "DatingTok" virmo arī cita ideja – neļaut draugam kļūt par vīru. Ideāliste Pērta skaidro: "Zinu, ka ir vīrieši, kuri apzinās, ka neesat persona uz mūžu, bet turpina kavēt laiku." To varot atšifrēt, ja trūkst sarunu par nākotni: "Šādas attiecības nepalīdz nevienam. Vienmēr saku: neļauj draugam sevi atturēt no vīra."

Pēc variantiem A, B, vienmēr ir arī trešais – C. Retā perspektīva – vadību uzņemties pašai sievietei. D variants būtu par precēšanos nesatraukties. "Iesaku diskusijas par laulību institūtu un to, kāpēc kāds no pāra vēlas precēties," ir viena no daudzajām atbildēm, kas apstiprina, ka laime ir iespējama arī bez gredzena pirkstā. Un tikmēr kāda, kura vīrieti ir piespiedusi, piedzīvojusi skarbas sekas: "Es to izdarīju, viņš piekrita, mēs apprecējāmies. Bet viņš negribēja ar mani precēties, un beigās tas salauza manu sirdi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!