Foto: Shutterstock

Mati ir viena no sievietes skaistākajām rotām, tomēr arī tie mēdz būt sausi, nespodri un bojāti. Turklāt katru dienu cirtas ir pakļautas ūdens, karstuma un dažādu ķīmisku līdzekļu ietekmei, kas matu stāvokli tikai pasliktina. Ja šajā aprakstā atpazīsti arī savu ikdienu, iepazīsties ar turpinājumā apkopotajiem ieteikumiem matu kopšanā no portāla "Women's Health".

Mazgā apdomīgi un pareizi

Nepareiza matu mazgāšana ir viens no iemesliem, kāpēc galvas rota bojājas. Tā vietā, lai mazgāšanās līdzekļus izvēlētos neapdomīgi, rūpīgi apsver matu stāvokli un tipu. It īpaši, ja matus regulāri krāso vai apstrādā ar ķīmiskiem līdzekļiem – tev būs nepieciešami arī speciāli mazgāšanas produkti. Tāpat īpaši sausai galvas rotai noderēs barojošāks šampūns un kondicionieris, savukārt taukainākiem matiem – mitrinošāki produkti. Tāpat ielāgo matus mazgāt mēreni siltā ūdenī un ik pēc laika palutināt ar barojošu masku.

Izmanto mājās atrodamos produktus

Ja nav vēlmes iegādāties speciālus līdzekļus, barojošu matu masku vari pagatavot arī no virtuvē atrodamiem produktiem. Vecmāmiņu pūra lādēs atrodami ieteikumi izmantot jēlu olu, kas sajaukta ar medu vai olīveļļu. Savukārt nespodriem matiem līdzēs piena produkti, piemēram, jogurts vai krējums, niezošai galvas ādai – citronu sula, bet matu kuplumam – alus. Vairāk uzzini šajā rakstā.

Izvairies no veidošanas ar karstumu

Fēns, taisnotājs vai lokšķēres ir noderīgas skaistumkopšanas ierīces, taču tās balstītas veidošanā ar karstumu, kas būtiski ietekmē matu stāvokli. Ja tava galvas rota jau ir būtiski bojāta, centies šīs ierīces lietot retāk. Turklāt vienmēr pirms taisnošanas vai citas procedūras atceries matos ielikt līdzekli, kas pasargās no karstuma.

Sargies no saules

Īpaši jāuzmanās vasaras sezonā, taču arī citos gadalaikos saule rada UV starojumu, kas būtiski ietekmē matu stāvokli. Līdzīgi kā sargā ādu, piemēram, lietojot mitrinošu krēmu ar SPF filtriem, rūpējies arī par matiem – izmanto speciālus līdzekļus aizsardzībai no saules. Tāpat vari uzvilkt cepuri, lakatiņu vai neuzturēties tiešos saules staros.

Lieto dažāda veida eļļas

Dažkārt lielākie bojājumi redzami sašķeltajos matu galos, tāpēc palīdzēt var dažādas eļļas, piemēram, kokosriekstu. Tās vari izmantot līdzīgi kā matu maskas, paturot dažas stundas, vai arī mazu daudzumu eļļas iesmērēt galos pēc katras mazgāšanas reizes. Turklāt šobrīd matu kopšanas līdzekļu piedāvājumā atrodami neskaitāmi produkti, kuru sastāvā jau pievienotas dažādas eļļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!