Foto: Imago/Scanpix/LETA
Sen ir pagājuši tie laiki, kad apģērbi bija vienkrāsaini un mēmi. Mūsdienās mode ir kļuvusi tikpat daiļrunīga, cik aktīvākie protestētāji, un nereti paši apģērbi kļūst par politisku rīku. Uz T krekliem tiek drukāti politiskie saukļi, vadoņu un varoņu portreti, kuru loma pasaules vēsturē regulāri tiek pārrakstīta. Bet īpaši aktuāla politiskā mode, nosauksim to tā, kļūst pārmaiņu laikos, kad viens uzraksts uz krekla var pateikt vairāk nekā simtiem anonīmu komentāru interneta dzīlēs.

Patiesībā apģērbam allaž bijusi politiska nozīme. Kaut vai atsauksim atmiņā sieviešu cīņu par iespēju valkāt bikses. Tāds sīkums, bet daudzās valstīs bikses sieviešu garderobē joprojām ir tabu. Pirms dažiem gadsimtiem tepat Eiropā tabu bija atkailinātas sieviešu potītes – pasarg dievs, ja svārkus pacelsi augstāk par atļauto. Apģērbs visos laikos bija spēcīgs rīks, ar ko kontrolēt ne tikai sievietes, bet sabiedrību kopumā.

Piemēram, viduslaikos Eiropā bija stingri reglamentēts, kā jāģērbjas katram sociālajam slānim. Zemnieks nekādā gadījumā nedrīkstēja izskatīties kā aristokrāts, to mēs zinām ne tikai no pasakām par zemnieka dēlu, kurš kļuva par princi, bet arī vēstures avotiem. Protams, šobrīd mēs ar zināmu aroganci noskatāmies uz "tumšajiem" viduslaikiem, dēvējot tos par Eiropas stagnācijas laikmetu. Taču politika un apģērbs arī jaunākajos laikos iet roku rokā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!