Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tā kā Itālijā dzīvo vecākie iedzīvotāji starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur katrs ceturtais iedzīvotājs ir vecāks par 65 gadiem, nav nekāds dižais pārsteigums, ka tieši tur ir mājvieta tik izcilai sportistei jeb pasaulē ātrākajai 90 gadus vecajai sprinterei.

90 gadus vecā Emma Marija Mazzenga šā mēneša sākumā laboja pasaules rekordu, noskrienot ātrāko 200 metru sprintu sieviešu konkurencē vecuma grupā virs 90 gadiem. Viņa šo distanci veica 51,47 sekundēs.

1933. gada 1. augustā dzimusī Emma ir viena no Itālijas nepamanītākajām vieglatlētikas zvaigznēm, kurai šobrīd pieder pieci pasaules rekordi, deviņi Eiropas rekordi un 28 labākie Itālijas sniegumi dažādās sprinta kategorijās jeb sacensībās vecāka gadagājuma skrējējiem.

"Esmu ļoti priecīga un apmierināta, kā arī mazliet pārsteigta, jo nedomāju, ka skrienu tik ātri," pieticīgi sacīja Mazzenga pēc rekorda skrējiena 5. maijā, pārspējot iepriekšējo rekordu, ko 2022. gadā uzstādīja japāniete Emiko Saito. Viņas rezultāts bija 53,35 sekundes.

Tāpat kā daudzi sportisti, Mazzenga sacensībās ievēro arī rituālus, piemēram, viņa skrien bez zeķēm un nekad nevalkā tos pašus apavus, kurus valkāja treniņos.

Starp citu, sportistei patīk arī baudīt alu kopā ar citiem skrējējiem, lai nosvinētu savus panākumus, kaut gan parasti viņai kategorijā nav konkurentu. "Ja man nav konkurentu, es jau startā zinu, ka uzvarēšu, tāpēc mans pašmērķis ir vienkārši labi pavadīt laiku," viņa teica dienu pēc sava jaunākā pasaules rekorda.

Arī jaunībā viņa bija iecienījusi skriešanu, tomēr to pārtrauca, kad apprecējās un viņai piedzima bērni. Skriešanas karjera, ko viņa uzsāka 53 gadu vecumā, ir bijis svarīgs mierinājums Mazzengas turpmākajos gados. "Tā man ļāva pārdzīvot grūtus brīžus, kuru, protams, nav trūcis tik garā dzīvē," viņa teica. "Skriešana arī ļāva man vienmēr būt starp cilvēku pūļiem, tāpēc es nekad nebiju viena."

Viņas nākamie plāni ietver Itālijas čempionātu, kas sāksies jūnijā, un viņa vēlas nākamgad piedalīties pasaules čempionātā Zviedrijā, taču Mazzenga joko, ka viņa izvēlas "neveidot ilgtermiņa plānus".

Lūk, viņas rekordlielie sasniegumi kalpo par iedvesmu daudziem, pierādot, ka vecums ir tikai skaitlis, kad runa ir par aizraušanos ar savu kaislību.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!