Foto: Unsplash

Aizvien vairāk cilvēku interesējas par apaviem, kas piedāvā staigāt gluži kā ar basām kājām. Dabīgs pēdas stāvoklis, labāks kontakts ar virsmu, arī pēdas muskulatūras stiprināšanās – ieguvumu šādiem apaviem ir daudz. Taču pastāv arī risks. Kā tos veikalos atpazīt, kad aut kājās, bet kādos gadījumos labāk pieturēties pie klasiskajiem apaviem, stāsta traumatologs-ortopēds.

Baskāju kurpes jeb minimālistiskie apavi šobrīd ir tendence skriešanas pasaulē, raksta medijs "The Guardian". Šie apavi ir veidoti tā, lai papēdis un pēdas mīkstā daļa, pieskaroties zemei, paliktu vienādā līmenī. Kurpe tās nēsātājiem ļauj kustēties tik dabīgi, cik vien iespējams. Un tomēr – aiz to nēsāšanas slēpjas arī kāds āķis.

Kā paskaidro "Veselības Centra 4" traumatologs-ortopēds Konstantīns Plotņikovs, šo apavu galvenā ideja ir maksimāli nodrošināt pēdai tās dabīgo stāvokli, kā arī labāku kontaktu ar virsmu. "Jo labāks ir kontakts starp pēdām un virsmu, jo vairāk un dabiskāk ķermenis pielāgojas apkārtējai videi," stāsta Plotņikovs. Baskāju apavi nodrošina dabiskas kustības staigājot un arī skrienot, kā arī veicina pēdas saišu, cīpslu, muskulatūras stiprināšanos.

Plotņikovs skaidro: "Pēc savas būtības baskāju apavi ir minimālistiski apavi ar plānu zoli un bez papildu amortizācijas, un karkasa. Vēl viena svarīga īpatnība – plats purngals." Viņš pastāsta, ka baskāju apavu zole uz purngala pusi kļūst platāka, tādā veidā palīdzot atdarināt dabīgo pēdas formu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!