Foto: PantherMedia/Scanpix
Vasarā, kad šķiet, varam baudīt brīvdienas, silto laiku un kļūt bezrūpīgākiem, jāatceras būt uzmanīgiem pašiem un uzmanīt bērnus. Šis ir laiks, kad visvairāk pavadām dažādos āra darbos – pļaujam zāli, griežam krūmu zarus, zāģējam malku un veicam citus darbus. Veicot tos, lietojiet speciālās aizsargbrilles! Nevaram zināt, vai zālājā nav neliels akmens vai stikla gabaliņš, kas, iekļūstot zāles pļāvējā, var "lidot" un traumēt acis. Zāģējot malku vai griežot zarus – neaizsargātā acī var iekļūt skaida vai iedurties zars, radot nopietnus acs ābola bojājumus, brīdina Aija Muceniece, vadošā optometriste optikas salonos "Metropole".

Dažādas acu traumas un pirmā palīdzība

Ja acī iekļuvis svešķermenis (stikla vai metāla šķembas, stiepļu gali utml.), nekavējoties jāmeklē acu ārsta palīdzība! Tikai ārsts spēs pareizi izņemt svešķermeni no acs un nozīmēt nepieciešamo ārstēšanu. 

Neberziet aci, cenšoties "dabūt ārā" svešķermeni. Ja ceļā pie ārsta rodas sajūta, ka sveškermeņa acī vairs nav, tomēr vizīte pie acu ārsta ir ļoti nepieciešama, lai pārliecinātos, ka acij nav nodarīti bojājumi. Piemēram, radzenes nobrāzumi.

Tāpat, ja pēc metināšanas vai zāģēšanas darbiem, acs ir sarkana, asaro un sāp, pie acu ārsta jādodas nekavējoties, jo bieži vien acī iekļuvusī metāla skaidiņa ir tik neliela, ka ar "neapbruņotu" aci neredzam vai pat nesajūtam.

Acī iedūries zars, nagla, metāla vads vai kas tamlīdzīgs – nemēģiniet to pats izņemt laukā! Nekavējoties dodieties uz tuvāko acu traumu punktu.

Trulas traumas gadījumā (saņemts trieciens ar kādu instrumentu, koka gabalu utml.) - turiet pie acs aukstu kompresi, bet nespiedied uz aci. Var pielikt pie acs ledus gabaliņus tīrā kabatlakatiņā. Arī trulas acs traumas gadījumā jādodas pie acu ārsta, lai pārbaudītu, vai nav traumēti acs orbītas kauli vai acs ābols.

Ja acī nokļuvusi ķīmiska viela (sadzīvē lietojamie ķīmiskie tīrīšanas līdekļi, grilšķīdums, šķīdinātāji utt.) – aci neberzēt, bet nekavējoties sākt acs skalošanu ar tekošu ūdeni istabas temperatūrā vismaz 15 – 20 minūtes. 

Tiklīdz šī pirmā palīdzība veikta, uzreiz ir jādodas pie acu ārsta, lai noskaidrotu, cik nopietns ir ķīmiskais apdegums un nepieciešamības gadījumā uzsāktu pareizu ārstēšanu. Braucot pie acu ārsta, ja vien iespējams, paņemiet līdzi pudeli ar šķīdumu, kas nokļuvis acīs. Tā acu ārsts zinās, kāda viela acīs iekļuvusi. 

Tāpat, braucot pie ārsta, ieteicams abas acis pārsiet ar necaurspīdīgu lakatiņu, lai tās papildus nekairinātu saule un apkārtējā vide.

Vecāki – atcerieties! Bērnu ikdiena ir ļoti aktīva un vēlme izzināt visu jauno – neapturama. Pat dārzā grillējot gaļu, uz mirklīti zemē nolikta degšķīduma pudele var piesaistīt mazā pētnieka uzmanību un radīt gan acu, gan citas traumas. Tādēļ jābūt īpaši piesardzīgiem – parūpejaties par to, lai ikdienas sadzīves ķīmija un asi priekšmeti atrastos bērnam nepieejamā vietā!

Acu aizsardzība no kaitīgā saules ultravioletā UV starojuma

Saulesbriļļu galvenais uzdevums ir pasargāt mūsu acis no tiešiem saules stariem. Taču, lai acis tiktu pasargātas, saulesbriļļu lēcām jāpiemīt ultravioleto (UV) staru filtram, citādāk tiek panākts pretējs efekts. 

Ja briļļu lēcai nav aizsargfiltrs pret ultravioletajiem stariem, acī tiek daudz vairāk kaitīgo UV staru, nekā situācijā, ja saulesbrilles uz acīm nebūtu uzliktas vispār. Ja acis aizsedz saulesbrilles, kurām nav UV staru filtra, tad acs tiek aptumšota, acs zīlīte paplašinās, dodot iespēju acī iekļūt vairāk gaismas un UV stariem. 

Pirms iegādāties saulesbrilles, obligāti pārliecinieties, vai tās pasargā Tavas vai Tavu bērnu acis no UV staru ietekmes!

Kas ir ultravioletais starojums?

Lai arī ultravioletie stari cilvēka acij nav saskatāmi, tie ir saules starojuma daļa, kā arī starojums no citiem mākslīgi radītiem izstarojuma avotiem. UV ietver elektromagnētiskā starojuma viļņus ar garumu no 100 līdz 400 nm, kuri iedalās 3 joslās: UVA, UVB un UVC. 

Stratosfēras ozona slānis gandrīz pilnībā absorbē visu saules UVC starojumu. Zemes virsmu sasniedz tikai lielākā daļa UVA un apmēram 10% UVB starojuma. Galvenokārt tieši UVB starojums ikdienā rada nopietnus bojājumus acs struktūrām. 

Lielāko daļu UV absorbē acs konjunktīva, acs radzene (caurspīdīgā daļa), acs lēca un salīdzinoši neliela daļa nokļūst līdz acs mugurējai daļai – tīklenei. Līdz ar to saules iedarbība provocē tādas acu slimības kā kataraktu, tīklenes deģenerācijas, fotokeratītu u.c. 

Katarakta jeb acs lēcas apduļķošanās ir biežākā no tām - acs lēca kļūst nedzidra, kā rezultātā ievērojami pasliktinās redzes kvalitāte, kļūst grūti saskatīt priekšmetus tālumā un lasīt tuvumā, arī brilles šādā gadījumā vairs nepalīdz un ir nepieciešama operācija. Tādēļ ļoti svarīgi regulāri lietot saulesbrilles, lai maksimāli pasargātu savas acis no UV staru negatīvās ietekmes!

Parasti saulesbrilles uz acīm lielākoties uzliekam tikai tad, kad laukā ir ļoti silts un saulains – visbiežāk – tieši dienas vidū. Taču ļoti svarīgi saulesbrilles likt uz acīm arī no rīta un vēlā pēcpusdienā – jo tieši tajā laikā saule atrodas gandrīz paralēli mūsu acu skatam, līdz ar to arī UV starojums acis apdraud vairāk kā tad, kad saule ir augstu debesīs. Dodoties uz solāriju, nepietiek, ja tajā esot, aizverat acis. Lai pasargātu plakstu ādu, obligāti lietojiet arī solārijos esošās acu aizsargbrilles!

Pasargā bērnu acis!

Ja uz acīm liekam saulesbrilles, jo tā jūtamies daudz komfortablāk, tad par bērnu acīm dažkārt piemirstam. Bērni spēlējās smiltīs pie jūras, brauc ar velosipēdu, skrien un spēlē spēles, pat īpaši nesūdzoties par žilbšanu vai diskomfortu. 

Taču bērnu acis it sevišķi nepieciešams aizsargāt no UV starojuma, jo acs lēca bērniem aptuveni pirmajos 10 gados ir dzidrāka kā pieaugušam cilvēkam, līdz ar to UV staru ietekme ir daudz nopietnāka. Tāpat arī bērnu acu zīlītes mēdz būt platākas kā pieaugušam cilvēkam, līdz ar to - gaisma acī nonāk vairāk. 

Un vēl - bērni brīvā dabā pavada daudz vairāk laika kā pieaugušie, tādēļ arī ilgāku laiku tiek pakļauti UV staru ietekmei. Tāpat saulesbrilles acis pasargā ne tikai no UV stariem, bet arī mehāniski – lietojot brilles, pasargāsim bērna acis no smilšu graudu un citu svešķermeņu iekļūšanas acīs.

Izvēloties saulesbrilles gan sev, gan bērnam, ļoti svarīgi pārliecināties, vai tās labi pieguļ, nespiež, nav par lielu vai mazu. Ir jāpārliecinās, lai tās ērti "sēž" uz deguna, bet ne uz vaigiem; lai deniņu daļā neiespiežas, tā radot diskomfortu. Bērniem īpaši ieteicamas sportiska tipa saulesbrilles ar platu kājiņu, kas pasargā acis pret saules stariem arī no sāniem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!