Foto: Shutterstock
Kad runa ir par garšas piešķiršanu, sāls ierindojas saraksta augšgalā. Lai gan vārāmais sāls jeb nātrija hlorīds organismam ir pat nepieciešams, bieži vien ar to šaujam pāri strīpai, un pārmērīgs daudzums tiek saistīts ar dažādām veselības likstām, tostarp paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību. Rūpēs par sevi un tuvajiem, kuriem ikdienā cel galdā maltītes, ļaujies eksperimentiem! Iespējams, tavs iecienītais ēdiens bez sāls, bet ar piparu, dažādu garšaugu maisījumu vai citrona piešprici garšos 100 reizes labāk. Un būs arī veselīgāk!

Pašam par sevi sālim nav ne vainas – tas nav kaitīgs. Vēl vairāk, lietots ar mēru, sāls ir ļoti vajadzīgs šķidrumu regulēšanai un elektrisko impulsu pārnešanai starp šūnām. Problēmas rodas ar ēdieniem un produktiem, kurus negatavo pats. Ēdienkartēs taču nav norādīts, cik daudz sāls gatavošanā izmantots, ne tā? Tāpat liels sāls daudzums tiek pievienots arī dažādā uzkodām, piemēram, čipsiem, riekstiņiem, krekeriem un konservētajām maltītēm, kuru gadījumā ļoti rūpīgi jāpārlasa to etiķetes.

Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina norādījusi, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami. Pārmērīga sāls lietošana var veicināt pieņemšanos svarā.

Taču nu ķeramies klāt labumiem – garšaugiem un produktiem –, kuri ēdienam ne tikai piešķirs jaunas garšas, neparadot to pliekanu, bet arī dos labumu organisma kopējai veselībai!

Citrons un tā miziņa


Daudzās receptēs kā izcils sāls aizstājējs var pārtapt citrons – tā sula un miziņa, raksta "Healthline". Lai gan garšas ziņā sāls un citrons ir kā ziema un vasara, tā sastāvā esošās skābes dēļ dzeltenais veselības auglis darbojas līdzīgi kā baltie kristāliņi, no produktiem izvelkot specifiskākās garšas nianses.

Savukārt, ja ēdienam pievienosi vēl arī citrona miziņu, gatavotais šedevrs iegūs vēl izteiktāku citrusaugļiem raksturīgo garšu. Vērts piebilst, ka šīs pašas īpašības piemīt gan laimu, gan arī apelsīnu sulai un mizai.


Ar citronu sulu var apslacīt jau pagatavotus ēdienus, piešķirot tiem svaigu garšu, vai arī pievienot salātu mērcītēm un marinādēm (zivīm un gaļai).

Melnie pipari


Ja esi sāls cienītājs, ļoti iespējams, blakus ar balto saturu pildītajam trauciņam ir vēl kāds – līdzīgs, bet tumšs. Jā, runa ir par melnajiem pipariem, kas lielākoties izmantojami maltā vai graudu veidā. Melno piparu misija ir ēdienam piešķirt izteiktu asumu, tādējādi to lietošanas reizēs nepieciešamība pēc sāls automātiski samazinās.

Starp citu, piparu ogas novāc dažādā to gatavības pakāpē, tāpēc ieguvumi mēdz variēt. Ja gribas paeksperimentēt, uzmeklē, piemēram, zaļos vai baltos piparus! Un, protams, neaizmirsti par čili pipariem, halapenjo un kajēnas pipariem.

Ķiploks


Ķiploka asums un spēcīgais aromāts lieliski papildina ēdiena garšas un smaržas buķeti, raksta "Healthline". Ķiploks sāls vietā labi iederēsies, gatavojot dažādas marinādes un mērces, piemēram, tomātu. Tāpat šis dārza labums sader ar ēdieniem, kurus gatavo uz pannas augstā temperatūrā.

Ne mazāk svarīga ir ķiploka pozitīvā ietekme uz veselību – šis sīpolu dzimtas augs palīdz imunitātes stiprināšanā, pretēji kā sāls – iesaistās asinsspiediena pazemināšanā, kā arī pieliek "roku" smadzeņu darbības uzlabošanā. Ķiplokos esošās vērtīgās vielas var palīdzēt arī stimulēt apetīti, samazināt muskuļu sāpes, samazināt aknes un gremošanas problēmas, tostarp caurejas risku, minēts portālā ''Everyday Health".

Kā teju visu, arī ķiplokus jālieto ar prātu. Ne tā labākā doma būs ķiplokotos ēdienus likt vēderā pirms došanās uz darbu vai kādu sabiedrisku vietu, jo, kā zināms, tie garantē sliktu elpu. Pārmērīga ķiploku lietošana var izraisīt dedzinošu sajūtu mutē vai kuņģī, grēmas, gāzes un nelabumu, informē portāls ''Web Md''.

Balzamiko etiķis


Šis ir viens no etiķa produktiem, kuru gatavā veidā iespējams atrast veikalu plauktos. Kā jau etiķim, tam ir asa un spēcīga garša, taču šajā gadījumā to papildina arī kāda saldena nots. Lai gan varētu domāt, ka balzamiko etiķis nomāc visu pārējo, patiesībā tas tikai izceļ produktu dabisko garšu.

Šis sāls aizstājējs lieliski sader ne tikai ar salātiem, bet arī dažādām zupām un sautējumiem. Karsējot balzamiko etiķi uz lēnas uguns un pievienojot nedaudz brūnā cukura, tas mainīs savu konsistenci uz krēmīgu, un šī sīrupveidīgā masa būs izcils svaigu tomātu vai grilētu dārzeņu papildinājums.

Garšaugi un to maisījumi


Sāls un pipari ir ēdienu pasaules klasika, taču patiesi gardā piedzīvojumā tevi var vest vēl daudzi kompanjoni, kas pagatavoto padarīs garšas ziņā baudāmu. Un te nu reiz piedāvājums ir ārkārtīgi plašs – sākot no dillēm un bazilika un beidzot ar oregano, rozmarīnu, ingveru, kanēli un vēl, un vēl. Kā sacījusi dietoloģe Laila Meija – nieres būs pateicīgas par jebkuru no iepriekš minētajām opcijām, jo tās orgāna veselībai ir daudz draudzīgākas par sāli.

Eksperimentē! Atvēli vienu vakaru, lai izmēģinātu, kā tavs līdz šim iemīļotais ēdiens garšo vispār bez sāls, to aizstājot ar kādu no iepriekš minētajiem variantiem. Iespējams, tev saldētavā vēl saglabājušās pērnā gada dilles "svaigā" veidā! Ticams, ka ēdiens garšos nedaudz citādi, taču nevar izslēgt iespējamību, ka šis variants pie sirds ies vēl labāk.

Ingvers


Šis ir dabas produkts, kuram ir gan absolūti fani, gan arī pārliecināti nīdēji. Lai arī kādas būtu tavas domas, tas, ka ingvera saldā un vienlaicīgi asā garša to padara par labu sāls aizstāšanas kandidātu, ir fakts. Tāpēc no šīs dienas paturi prātā, ka ingveru var ne tikai peldināt karstā ūdenī un dzert tējas veidā, bet arī pievienot ēdieniem – mērcēm, marinādēm, zupām un dzērieniem.

Ingvers var palīdzēt uzlabot atmiņu, izvadīt no organisma toksīnus, šķidrināt asinis. Tāpat ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tajā ir vitamīni A, C, B1, B2, magnijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, nātrijs, cinks un kālijs. Šī kombinācija padara ingveru par lielisku palīgu cīņā ar saaukstēšanos un gripu, īpaši, kad ārā ir sals. Par vēl virkni ingvera labo īpašību lasi šeit.

Bet, kuros produktos slēpjas organismam tik ļoti nepieciešamie vitamīni un kuros gadījumos jādomā par to lietošanu papildus? To uzzini šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!