Foto: Pixabay.com
Kurš gan var atteikties no kraukšķīga marinēta gurķīša, viegli sālītām sēnītēm vai aromātiska zemeņu ievārījuma? Droši vien – nedaudzi. Taču, izrādās, gardie, mājās gatavotie konservējumi ne vienmēr ir veselīgi. Konservētos gurķos ir pārāk daudz sāls, salātos – etiķa, ievārījumos un kompotos – cukura. Vai tiešām vajazētu atteikties no šāda veida mājās gatavotiem gardumiem?

Par konservējumu un ievārījumu labumiem un kaitējumu stāsta ārste dietoloģe Lolita Neimane.

Vai no mājās gatavotiem konserviem un ievārījumiem ir vairāk labuma vai kaitējuma? Tajos ir cukurs, sāls, etiķis...

Atkarīgs, kā tie gatavoti – receptes ir ļoti atšķirīgas. Es, piemēram, neatbalstu tādus ievārījumus, kur ir daudz cukura. Ievārījumi, kādus gatavoja mūsu mammas un vecmāmiņas – puse uz pusi cukurs un ogas – tā vienkārši ir kaloriju "bumba"! Tagad ir iespējas izmantot speciālu ievārījuma cukuru, to jāliek klāt pavisam nedaudz. Ja šo gardumu gatavo pēc vecās receptes, ar lielu cukura daudzumu, jārēķinās: ņemot vērā cukura diennakts normu – 25 gramus, var atļauties ēst tikai pāris tējkarošu ievārījuma dienā.

Labs arī ir vakuuma aparāts, kurš saglabā produktu praktiski sākotnējā veidā. Turklāt pēc apstrādes ar vakuumu, produkti aizņem mazāk vietas un var saglabāt daudz, aizpildot kaut visu saldētavu.

Kas attiecas uz sālījumiem, tad tur parasti attiecība ir – divas ēdamkarotes sāls uz vienu litru ūdens. Etiķi labāk vispār nepievienot – lai gurķi ir vienkārši skābēti. Ja to ēd nevis kā pamatēdienu, bet pievieno soļankā, rasoļņikā, salātos, jāpievērš uzmanība, vai ēdienā nav vēl citi sālīti produkti. Ir daudz recepšu ar sālījumiem. Un ir marinēti gurķi burciņās – nē, tie nav veselīgi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!