Foto: Shutterstock
Tuvojas svētku laiks, un veikalos lēnām sākas sezonas izpārdošana. Svētku dekorācijas, gards mielasts un dāvanas mīļajiem – ir tik daudz iemeslu, kāpēc uz laiku tēriņiem pievērt acis. Turklāt piedāvājumi ir tik vilinoši un šķietami izdevīgi! Taču, kā pārliecināties, ka iepirkšanās trakums neizvērtīsies nevajadzīgu lietu iegādē un vilšanās sajūtā vēlāk?

Svētku laikā ir tiešām daudz iemeslu, kāpēc racionalizēt izklaidīgāku iepirkšanos nekā ierasts, taču, jāsaprot, ka nekontrolēta un bezmērķīga iepirkšanās var tikt salīdzināta pat ar sava veida atkarību, turklāt rezultēties finansiālās problēmās un arī nesaskaņās attiecībās, norāda "CNN".

Kā tieši iepirkšanās drudzi var salīdzināt ar atkarību? Kamēr citi vienkārši svētku mēnešos tērē vairāk naudas, nekā vajadzētu, citi sāk izjust satraukumu par visu, ko nepieciešams nopirkt, un, kad preces iegādātas, seko atvieglojuma un prieka sajūta, kas laika gaitā atkal izzūd. Lai šo sajūtu atkal radītu, atliek tikai viens – jāturpina iepirkties. Lielākās problēmas sākas tad, ja vēlme iepirkties turpinās arī pēc svētkiem, kādā brīdī pieķer sevi pie domas, ka jau galvā plāno atkal nākamo iepirkumu, bēdas gremdē veikalos vai internetveikalos, piedzīvo eiforijas sajūtu, kaut ko nopērkot, bet pēc tam – nožēlas sajūtu vai vainas apziņu par izdarīto. Pavisam traki ir tad, ja par saviem pirkumiem vairs nestāsti ģimenes locekļiem un tos mēģini slēpt.

Kāpēc mums patīk iepirkties?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!