Foto: Shutterstock
Ja līdz šim no domas par nelielu telpaugu kolekciju atturējis fakts, ka par tiem būs regulāri jārūpējas, iespējams, neesi iepazinies ar daudzajām labajām īpašībām, ko sniedz zaļo dzīvību klātbūtne.

Telpaugi ne vien skaisti izskatās un papildina interjera noskaņu, bet arī dara daudz laba, un šos labos darbus apkopojis ''Good House Keeeping''. Lai arī lielākoties uzskatām, ka telpaugu uzdevums ir uzlabot telpas noformējumu, vairāki pētījumi apstiprinājuši faktu, ka tie spēj arī absorbēt gaisa piesārņotājus. Turklāt zaļo augu ikdienas apkopšana, laistīšana, veco lapu izkniebšana, apsmidzināšana un citas rūpes nomierina cilvēku.

Viens pārliecinošs arguments, kāpēc kaut kur telpā būtu vēlams nolikt kaut nelielu augu podiņā, ir fakts, ka tie palīdz atslābināties. Kuram gan ikdiena nav stresa pilna un nogurdinoša? Izrādās, Alpu vijolītes, īpaši violetajā krāsā, palīdzēs relaksēties, atslābināt prātu un tādā veidā atpūsties.

Foto: Shutterstock

Liela daļa telpaugu ir arī gaisa mitrinātāji, kas jo īpaši svarīgi mājokļiem, kuros grūti sadzīvot ar pārlieku karsto un sauso gaisu. Šādā vidē diendienā dzīvojot, nākas saskarties ne vien ar sausu ādu, bet arī alerģijām un biežu slimošanu. Telpaugu klātbūtne gaisu mitrinās un padarīs veselīgāku elpošanai. Gaisa mitrināšanai izvēlies dīfenbahiju, alveju un tilandsiju.

Zinātnieki pierādījuši, ka telpās, kurās atrodas telpaugi, cilvēki spēj radoši nodarbināt prātu un līdz ar to arī darba uzdevumus izpildīt oriģinālāk. Jo īpaši tas attiecas uz augiem, kuriem ir krāsainas lapas, piemēram, marantai, hipoestei, frīzejai un kalatejai. Tāpat atsevišķi augi palīdz koncentrēties, kas arī nav mazsvarīgi stresa pārpilnā ikdienā, un šajā sakarā pat veikts neliels eksperiments. Kādā augstskolā pārbaudīja, ka studenti, kuri mācījušies telpā ar istabas augiem, parādījuši krietni labākus rezultātus, turklāt veltot darbam mazāk laika.

Foto: Shutterstock

Alerģiskiem cilvēkiem jo īpaši vērts padomāt par telpaugu klātbūtni mājās var darba vietā, jo ir atsevišķi augi, kuru lapas uzņem visas sliktās vielas, kas mēdz izraisīt alerģiju. Šim nolūkam ļoti piemērots augs ir pušķu hlorofīts un spatifīla.

NASA zinātnieki pierādījuši, ka visveiksmīgāk gaisu attīra tieši telpaugi, un starp tiem speciālisti ierindojuši alveju, pušķu hlorofītu, gerberas, sansevjēras jeb līdakastes, zelta scindapsis, Bendžamina gumijkoks, efeja, dracēnas un citi augi. Turpinot augu labo īpašību uzskaitīšanu mūsu veselības labā, nevar nepieminēt faktu, ka nogurušu acu gadījumos ieteicams lūkoties tieši istabas augu virzienā. Zaļā krāsā palīdzēs atslābināties acs muskuļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!