Foto: Shutterstock
Turpmākās divas jūlija nedēļas solās būt īpaši karstas. Meteorologi sola, ka vidējā gaisa temperatūra šajās dienās varētu sasniegt aptuveni 26 grādus pēc celsija. Karstajās dienās ir svarīgi rūpēties ne tikai par savu, bet arī mājas mīluļu veselību. Pārkaršana, dehidratācija un saules dūriens ir tikai daži no veselības traucējumiem, ko dzīvniekam var izraisīt ilgstoša uzturēšanās tiešos saules staros.

Var apdedzināties arī uz asfalta

Foto: Shutterstock

Saulainajās dienās noteikti jāparūpējas par četrkājainajiem draugiem, kuriem pastaigas ir neatņemama ikdienas daļa. Kā zināt, ka, piemēram, asfalts nav par karstu mīluļa ķepām?

Lasīt vairāk

Septiņas suņu šķirnes, kurām karstajās dienās jāpievērš īpaši liela uzmanība

Foto: Shutterstock

Ar pārkaršanu var saskarties jebkurš suns, taču ir nosakāmas šķirnes, kuras ietekmē gan liela svelme, gan arī ne tik karstas dienas. To ietekmē arī četrkājaino draugu ķermeņa uzbūve un, piemēram, tas, cik brīvi suns elpo caur degunu.

Suņu saimniekiem jau laikus vajadzētu nodrošināties karstajām dienām, sagatavojot saviem mīluļiem papildu ūdens trauciņus, no kuriem nogurušie un sakarsušie dzīvnieciņi varētu veldzēties.

Portāls "Teamrossbacher.com" piedāvā apskatu par tām suņu šķirnēm, kurām karstās dienas ir izaicinājums un kuras var viegli pārkarst.

Lasīt vairāk

Kā veldzēt mīluļus karstā laikā

Foto: Shutterstock

Kad temperatūras stabiņš rāda tik daudz grādu, ka jāsteidz sauļoties un baudīt siltumu, atceries arī par četrkājainajiem draugiem, kuriem karstā laikā vajadzētu papildu rūpes un uzmanību. Ko vari darīt lietas labā?

Lasīt vairāk

Suņi jāsargā no karstuma dūriena

Siltais laiks un skraidīšana pa tuvējo parku vai pļavu sev līdzi nes ne tikai prieku, bet arī briesmas – suns var dabūt karstuma dūrienu. Izrādās, mūsu četrkājainie draugi pie tā tikt var pavisam viegli, jo viņi nesvīst. Cilvēkiem svīšana, kā zināms, ir termoregulācijas mehānisms, kas ļauj mazliet pazemināt ķermeņa temperatūru, taču suņiem šāda mehānisma nav.

Ja suns ir kustīgs, tam pietiek pusstundu paskraidīt saules svelmē un karstuma dūriens ir ne saukts, ne gaidīts ir klāt.

Lasīt vairāk

Neatstāj suni vienu automašīnā! Pat 15 minūtes var būt liktenīgas

Foto: Shutterstock

"Vēlos brīdināt, lai cilvēki neatstāj savus mīluļus vienus automašīnā vai telpā, kas atrodas saules pusē. Veterinārajās klīnikās karstajā laikā nonāk daudzi suņi un kaķi, kuri cietuši no pārkaršanas. Diemžēl ir arī gadījumi, kad dzīvnieks nemaz nenonāk līdz mums, jo pārkaršanas dēļ ir gājis bojā," saka Dr. Beinerta veterinārās klīnikas dakteris Abubakars Gasanhanovs.

Cilvēki nereti spriež – atstāšu suni automašīnā, jo veikalā taču būšu vien 10–15 minūtes. Viņam taču nekas pa tik īsu laika sprīdi notikt nevar! Patiesībā var gan notikt! Reizēm pietiek ar nieka 10 minūtēm, lai suņa organisms izjustu pārkaršanas sekas.

  • Arī šī vasara neizpalika bez neapdomīgiem saimniekiem, kuri atstājuši savu suni sakarsušā mašīnā. Sestdien, 14. jūlijā,Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Ziemeļu pārvaldes darbinieki saņēma informāciju par kādu "Toyota" markas automašīnu Mīlgrāvī, kurā bija ilgstoši atstāts suns bezpalīdzīgā stāvoklī. Vairāk lasi šeit.

Lasīt vairāk

Pieci riska faktori, kas var veicināt suņa pārkaršanu

Foto: Shutterstock

Karstās vasaras dienas tā vien sauc pēc kopīgām aktivitātēm ar četrkājaino draugu, tāpēc daudzi suņu saimnieki jau steidz ārā pavadīt ilgāku laiku. Taču būtiski ir arī apzināties, ka pārlieku liels karstums vai ilga uzturēšanās saulē var kaitēt suņa veselībai.

Portāls "Vetstreet.com" ir apkopojis piecus riska faktorus, kas var ietekmēt suņu veselību. Jāatceras, ka dzīvnieku veselību var ietekmēt gan paša suņa īpašības, gan arī saimnieka rīcība, piemēram, suņa atstāšana automašīnā.

Savu viedokli sniedz arī veterinārārsts Jānis Beinerts, kurš apstiprina – jau šobrīd veterinārajās klīnikās nonāk četrkājainie karstuma upuri.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!