Foto: Shutterstock
Veikalu plauktos ir pieejami gan dabīgie aizkaru audumi, gan arī simtprocentīgi poliestera audumi, gan arī kombinētu sastāvu audumi. Varētu šķist, ka jāņem tas, kurš visvairāk patīk, taču vispirms vajadzētu pārliecināties par to, kā konkrēto audumu pareizi kopt, lai jau pēc pirmās mazgāšanas reizes nepiedzīvotu vilšanos.

"Vispraktiskākie, protams, ir simtprocentīgi sintētiskie audumi – tie mazgājot nesaraujas, krietni lēnāk balo saulē, kā arī tos ir vieglāk izgludināt pēc mazgāšanas. Protams, spēcīgas saules ietekmē agrāk vai vēlāk izbalos arī sintētiskie audumi, tāpēc ļoti bieži aizkarus, tāpat kā sieviešu svārkus, šuj uz oderes – uz oderes ieteicams likt košus audumus, jo košākās un tumšākās krāsas ātrāk izbalo. Sintētiskos audumus droši var mazgāt arī veļas mašīnā kādā no saudzīgajiem režīmiem, bet ne vairāk kā 30 grādu temperatūrā. Savukārt pie skalošanas noteikti nepieciešams lietot kādu antistatisku līdzekli," zināšanās dalās aizkaru salona "Bea" valdes locekle Ieva Vēja.

Ja vēlies logus rotāt ar simtprocentīgi dabīga auduma aizkariem, vai audumiem, kuru sastāvā ir vismaz 30 procenti dabīgās šķiedras, jārēķinās, ka pēc mazgāšanas vai tīrīšanas tie var sarauties, uzsver eksperte. "Tas jāņem vērā jau auduma iegādes laikā, jo šādos gadījumos audums būs jāpērk vairāk. Ir divi varianti, lai šādi aizkari arī pēc mazgāšanas vai tīrīšanas saglabātos sākotnējā izmērā. Pirmais: pirms sašūšanas tos izmērcēt remdenā ūdenī, izgludināt un tikai tad šūt nepieciešamajos izmēros. Otrais: apakšmalu atšūt vismaz divas reizes, piemēram, 10 līdz 12 centimetrus platu, pēc mazgāšanas apakšmalu atlaist un sašūt no jauna nepieciešamajā izmērā. Ja dabīgie aizkari izgatavoti lauku mājām vai telpām, kas atrodas tālāk no pilsētas, tos droši var pirmos gadus nemazgāt – tikai noņemt, izpurināt un kārt atpakaļ. Dabīga materiāla audumi ne tikai saraujas, bet arī saulē balo un dilst, tādējādi katra mazgāšana aizkaru kalpošanas laiku būtiski saīsina."

Auduma materiāla jautājumu esam atrisinājuši, bet kā noteikt, cik daudz auduma tieši vajadzēs, lai apģērbtu visus mājokļa logus? Atbildi uz to Ieva Vēja sniedz šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!