Foto: Shutterstock
Par to, ka pienācis laiks novākt ražu, liecinās sīpolu laksti. Nobriedušā dārzeņa laksti būs noliekušies pie zemes, bet tā miziņa – kļuvusi dzeltena.

"Kamēr laksti ir zaļi un stāvoši, tikmēr tos nevajadzētu aiztikt. Kad laksti ir nožuvuši un noliekušies, tos vajag izraut un atstāt turpat uz lauka vismaz nedēļu. Ļoti labi, ja tajā laikā spīd saule, kas dabīgi tos izžāvēs un dezinficēs," tā "Māja&Dārzs" skaidrojusi dārzeņkopības saimniecības "Lejas AR" saimniece Ilze Aņūna.

Jau uz lauka var redzēt, kurš sīpols sācis bojāties un atlasīt veselos dārzeņus glabāšanai ziemai. Ja laikapstākļi ir labi, tad sīpolus nevajag likt žāvēties uz sietiem. Taču ērts risinājums sīpolu žāvēšanai ir pirtis. Nākamajā rītā pēc pēršanās, kad temperatūra pirtī jau nedaudz atdzisusi, sīpolus kādu laiciņu var atstāt uz lāvas. Šādu pašu žāvēšanas metodi var izmantot arī tad, ja izžuvis sīpols mitrumu dabūjis uzglabāšanas laikā ziemā. Vislabāk sīpolu uzglabāšanai kalpos sausa un vēsa telpa.

Ilze uzsver – ar nazi pie sīpola ķerties klāt nevajag! Sīpolam nevajag griezt nost ne saknes, ne lakstus. "Kad laksti jau ir dzelteni un sausi, tad vienkārši ar roku var nobraucīt nost visu lieko. Labāk, lai lakstiņš paliek garāks, jo tad sīpolam klāt netiek nekādas slimības un infekcijas. Ir cilvēki, kas grib, lai sīpols izskatās smukāk, tādēļ arī lakstus nogriež.

Ja tomēr izlemj griezt, tad labāk vismaz piecus centimetrus no laksta atstāt, jo jāatceras – jo garāku lakstu atstās, jo ilgāk sīpols glabāsies. Arī saknītes nevajag aiztikt, jo, ja sīpols jau ir gatavs, tad saknīte jau ir pažuvusi un praktiski nekas no tās vairs nav palicis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!