Foto: Shutterstock
Vasaras siltums mijas ar mitrumu un vēsām dienām, taču ražas laiks rit pilnā sparā. Ja tomāti siltumnīcā izauguši brangi, taču krāsojas visai slinki, procesu var pasteidzināt, izmantojot risinājumus, kurus savos dārzos pielietojuši arī tomātu kolekcionāri.

Tomātu kolekcionāre un saimniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne siltumnīcā vai dārzā iesaka ienest un starp stādiem dažviet novietot gatavus un smaržojošus ābolus vai banānus – tie izdala dabīgo etilēna gāzi, kas veicina augļu nogatavošanos.

Taču kā savulaik sarunā ar "Māja&Dārzs" klāstījis tomātu kolekcionārs Jānis Andersons, tomātu sārtošanos var stimulēt, virs attiecīgajiem ķekariem noņemot lapas. Stādu, ja tas nobriedis, var arī aplaistīt ar joda šķīdumu, iesaka kolekcionārs. "Viena aptiekā nopērkamā pudelīte jāsalej 10 litros ūdens. Katru stādu salaista ar 10 litriem ūdens, tas vienam stādam nebūs par daudz!" tā Andersons.

Gan Andersons, gan tomātu kolekcionāre Natālija Zeltiņa arīdzan iesaka uzreiz neraut nost pirmo sarkano tomātu, jo tad arī pārējie sasparosies.

Mitrais augusts par labu nenāk arī lauka tomātiem. Tomātu kolekcionāre Austra Zaļuma iesaka lauka tomātus pasargāt no mitruma un aiziešanas bojā un augusta miglas, tos pārklājot ar plēvi vai virs tiem uzceļot pajumtīti, un plēvi dienas siltajā laikā saritināt uz augšu, bet vakarā atkal nolaist lejā, lai tomātiem klāt netiktu ne migla, ne lietus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!