Foto: Shutterstock
Dārzu visskaistāk izrotā krāsas, un visbagātīgākās krāsas ierasti ir ziedēšanas laikā. Taču ne tikai ziedi spēj piesaistīt acu skatienus, arī augu lapojums liek noelsties no skaistuma. Lūk, pieci augi, kuras dārzā ienesīs nelielu kontrastu.

Lai tumšais lapojums patiesi izceltos uz apkārtējo augu fona, ieteicams šādus augus stādīt nevis grupās, bet pa vienam starp dažādajiem zaļā lapojuma toņiem.

Zarainā sudrabsvece. Lēni augošs augs, taču ļoti izturīga un ilgmūžīga ziemciete. Vienā vietā pat var augt 20 gadus. Sudrabsvecēm patiks daļēji noēnota vieta, trūdvielām bagāta un pietiekami mitra augsne, taču var stādīt arī pilnā saulē (turklāt saulē sarkanmelnais lapojums izcelsies visvairāk, jo ēnā tas būs zaļganāks).

Ar tumši purpurvioletu lapojumu lepojas zarainās sudrabsveces šķirne 'Brunette', tā veido spēcīgu puduri, virs kuriem izslejas aptuveni pusotru metru garas ziedu sveces. Ziedi ir ar nelielu rozā tonējumu un ļoti smaržīgi. Bordo lapu īpašniece ir šķirne 'Pink Spike', kuras ziedi krāsojas maigi rozā toņos un arīdzan patīkami smaržo.

Foto: Shutterstock

Parastais parūkkoks. Vasarzaļš krūms ar tumši sarkanām lapām. Jāņem vērā, ka parūkkoks ir gana prasīgi krūmi: tiem vajadzīga saule un siltums, izcili pacieš sausumu. Vislabāk aug kaļķainās augsnēs. Tumši sarkans lapojums un sārti ziedi, kas sakārtoti sīkās skarās, piemīt šķirnei 'Royal Purple'. Sarkans lapojums ir arī šķirnei 'Foliis Purpureis'. Bordo lapojums – 'Dusky Maiden'.

Foto: Shutterstock

Fizokarpi. Vasarzaļš un ātraudzīgs krūms, kam patiks pieticīga augsne un saule, taču augs arī daļējā noēnojumā. Tumšs lapojums piemīt vairākām fizokarpu šķirnēm: 'All Black', 'Diabolo', 'Little Devil', 'Jonight', 'Red Baron', 'Shady Lady' un vēl daudzām citām. Ziedi lielākoties ir balti un lieliski izceļas uz tumšā fona.

Foto: Shutterstock

Čīkstene. Augs, kas ir dekoratīvs arī pēc noziedēšanas, turklāt mazprasīgs, viegli kopjams, ilgmūžīgs un piesaista bites. Čīkstenēm patīk saulainas vai nedaudz noēnotas vietas, augsne var būt gan nabadzīga, trūdvielām vidēji bagāta, puķe izturēs lielus sausuma periodus, bet par dzīvi patstāvīgā mitrumā gan nepriecāsies. Tumši purpurviolets lapojums, kuru papildina rozā ziedi, ir šķirnei 'Purple Emperor', 'José Aubergine'.

Foto: Shutterstock

Heihēras. Puķu dobēs, puķu kastēs vai grozos izcili izcelsies dažādās heihēras. Tās mīl saulainas vietas, labi drenētu un trūdvielām vidēji bagātu augsni ar pietiekamu mitrumu. Jāņem vērā, ka sarkanlapaino šķirņu heihērām noēnotās vietās lapojums iekrāsojas vairāk zaļgans. Tumšs lapojums piemīt šķirnēm 'Chocolate Ruffles', 'Georgia Plum', 'Shanghai', 'Palace Purple Select' un citām.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota elektroniskā žurnāla "Gardeners Worl Magazine" un stādaudzētavu "Puķu lauki", "Bulduri" un "Baltezers" mājaslapās esošā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!