Foto: Shutterstock
Gada nogalē lielākais ceļvežu izdevējs "Lonely Planet" kā ierasts nosaucis nākamā gada ceļošanas tendences. Politiskās un ekonomiskās izmaiņas padarījušas pieejamus daudzus līdz šim vēl ceļotāju mazatklātus galamērķus, kas tā vien vilina gan ar gastronomiskām, gan kultūras un citām baudām.

3 valstis, ko apskatīt

Foto: Shutterstock

1. Kanāda

Ieguvusi patiesi atraktīvu tēlu, pateicoties savam jaunajam un enerģiskajam līderim Džastinam Trudo, kā arī dinamiskajai attīstībai, drošībai un labajai reputācijai, pasaules otrā lielākā valsts Kanāda prestižajā "Lonely Planet" topā atzīta par valsti numur viens, kur noteikti 2017. gadā būtu jāaizbrauc.

Nākamgad apritēs 150 gadi kopš tika pieņemts Britu Ziemeļamerikas konstitucionālais akts, saskaņā ar kuru tika izveidota Kanādas domīnija, kas sākotnēji sastāvēja no četrām provincēm –Ontārio, Kvebekas, Jaunskotijas un Ņūbransvikas. Šī gadadiena sola milzu svinības visā Kanādā. Tas savukārt varētu būt papildu dzinulis apmeklēt šo valsti ar brīnišķīgo neskarto dabu.

Turklāt, kā atzīmē "Lonely Planet", Kanādas dolāra kurss liek kristies cenām, kas varētu būt ļoti izdevīgi tiem ceļotājiem, kas pāri okeānam dosies turp. Labvēlīgā kursa dēļ pietiks līdzekļu, lai izbaudītu lielo ēdienu dažādību un nenovērtēto vīnu, ko Kanādā ražo arī no sasalušām vīnogām.

Ja Kanāda iedvesmojusi nākamajam ceļojumam, lūk, idejas mežonīgam ceļojumam pa šo pirmatnējo valsti.

2. Kolumbija

Desmitiem gadu ilgušais pilsoņu karš un kriminālo grupējumu aktivitātes ilgu laiku nozīmēja, ka Kolumbijas zīmogs pasē bija tikai tiešām pieredzējušiem un labā nozīmē trakiem ceļotājiem. Tādējādi pašlaik, kad situācija ir uzlabojusies, šis galamērķis saglabājies kā kaut kas neatklāts, rets un ļoti interesants.

Kolumbijā nav pasaules brīnumu, bet tās dzīvā kultūra, daba un viesmīlība to padara par īpaši pievilcīgu galamērķi. Nākamgad šo Dienvidamerikas valsti plāno apmeklēt arī pasaules galvenais katolis – pāvests Francisks, kas būšot pirmā pāvesta vizīte 30 gadu laikā šajā Andu pakājes valstī.

Arī latviešu daži ceļotāji pabijuši Kolumbijā. Lūk, Lato Lapsas piedzīvojumi šajā Dienvidamerikas valsti.

3. Somija

Foto: Shutterstock

Somijai vēsturiski bijis līdzīgs liktenis kā Latvijai – 800 gadu to pakļāvuši zviedri un krievi, bet nu jau 100 gadu tā bauda neatkarību. Tieši nākamgad somi atzīmēs savas valsts simtgadi un plāno plašu pasākumu programmu visos valsts reģionos. Gan visdažādākie koncerti, vietējās kulinārijas pieredzes un, protams, somu pirts vakari, vecu ceļojumu plakātu izstādes un daudz, daudz citu neparastu notikumu gaida tos, kas nākamgad dosies uz Somiju.

Būšot pat jauns nacionālais parks 11 tūkstošu hektāru platībā Hossā – priežu mežs, ko krustu šķērsu vago straujas upes, raksta "Lonely Planet".

Nākamgad Somijā notiks arī pasaules čempionāti daiļslidošanā un slēpošanā, tādēļ 2017. gads tiešām varētu būt izcili labs laiks, lai atklātu Somijas kultūras un dabas bagātības.

Par to, ko paskatīt Somijā, lasiet šeit.

3 pilsētas, ko apskatīt

Foto: Shutterstock

1. Bordo Francijā

Bordo mēdz dēvēt arī par "dusošo skaistuli", tomēr, lai arī kādreiz tā varēja šķist iemigusi, tagad pilsēta ir "pilnīgi pamodusies" un gatava izklaidēm, raksta "Lonely Planet". Nākamā gada vidū tiks atklāta jauna ātrvilcienu līnija, kas to savienos ar Parīzi. No galvaspilsētas Bordo varēs nokļūt nieka divās stundās. Lielisks laiks!

Jāsaka, ka slavenā vīna pilsēta arvien uzlabo izklaižu un atpūtas piedāvājumu vīna mīļotājiem un gastronomisko baudu cienītājiem, attīstot objektus gar Garonnas upes krastiem.

Foto: Shutterstock

Jau 2015. gadā Bordo tika atzīta par labāko Eiropas galamērķi, un tās tūrisma piedāvājums ir tikai uzlabojies. Bordo ‒ šī izcilā Francijas reģiona labais krasts ir slavens ar izciliem vīniem no Merlot. Pazīstamākās ražošanas zonas ir Saint-Émilion un Pomerol. Šeit, kur ir mālainas augsnes ar augstu dzelzs saturu, vēsāks un lietaināks klimats, vīndari dod priekšroku Merlot. Savukārt kreisais krasts (Médoc, Graves) ir slavens ar vīniem no Cabernet Sauvignon.

Vairāk par Francijas pilsētām un to interesantajiem apskates objektiem lasiet šeit.

2. Keiptauna Dienvidāfrikā

Keiptauna var šķist mānīgi mierīga un nemainīga, tomēr vietējie ir smagi strādājuši, lai savai šarmantajai pilsētai piešķirtu kultūras un kulināro izcilību. Kā atzīst "Lonely Planet" eksperti, tad šejienes gastronomiskās baudas ir tikpat pārsteidzošas kā Galda kalns ar savu plakano virsmu un iespaidīgajiem izmēriem. Tāpat ceļotāji novērtēs Dienvidāfrikas vīna darītavu veikumu Keiptaunas apkārtnē un gardo augļu, kas nobrieduši turpat auglīgajā zemē, tirdziņus gar ceļa malām. Arī pilsētas labajos restorānos ir plaša vietējo produktu izvēle.

2017. gadā Keiptaunā tiks atklāts lielākais Āfrikas laikmetīgās mākslas muzejs "Zeitz" (MOCAA), kur vienuviet varēs apskatīt pasaulē lielāko Āfrikas mākslas kolekciju. Tāpat arī pašu muzeja ēku jau pasaules eksperti nodēvējuši par izcilu arhitektūras paraugu.

Vairāk par to, ko apskatīt Keiptaunā, lasiet šeit.

3. Losandželosa ASV

Foto: Shutterstock

Ziemeļniekiem, kam tik ļoti kārojas saules un siltuma, noteikti kaut reizi dzīvē jāieplāno īsti vērienīgs un krāšņs atpūtas brauciens uz siltajām zemēm. Losandželosa tam būs ļoti labs galamērķis. Par spīti tās reputācijai kā slavenību pilsētai, izrādīšanās un ārišķības mekai, Losandželosa ir arī lielisks kultūras baudītāju galamērķis, un pilsēta nākamgad kļūs pieejamāka nekā jebkad. Līdz ar šī gada metro sistēmas attīstību pilsētā pārvietoties kļuvis daudz vienkāršāk arī tiem, kam nav sava auto ‒tas īpaši noderīgi ir tieši tūristiem. Tāpat pašlaik tiek celtas gandrīz 50 jaunas viesnīcas.

Foto: Vida Press

Losandželosa ir gan pludmaļu pilsēta, gan kinoindustrijas un komercdarījumu centrs, kurā ir ļoti daudz, ko redzēt un baudīt. Lūk, dažas idejas, ko apskatīt Losandželosā.

3 neparasti reģioni

Foto: Shutterstock

1. Čokekirao (Choquequirao) Peru

Čokekirao ar dziļo Apurimakas (Apurimac) ieleju bija pēdējā inku patveršanās vieta no konkistadoriem. Pašlaik ļoti strauji pieaug ceļotāju interese par šo vietu. 2017. gadā tur tiks atklāts trošu vagoniņš, kas ļaus ielejā nokļūt nieka 15 minūtēs, un to varēs apmeklēt līdz pat 3000 cilvēkiem dienā.

Dodieties turp rīta agrumā, izbaudiet četru dienu pārgājienu pa inku takām vai atklājiet mazo Maču Pikču. Visos minētajos veidos šis būs lielisks brauciens. Turklāt pagaidām savā ceļā sastapsiet vien dažus ceļotājus un arheologus, kas turpina pētīt šo džungļu nostūri, jo divas trešdaļas tā vēl ir noslēpumā tītas.

Vairāk par ceļojumu pa Peru lasiet šeit.

2. Taranaki Jaunzēlandē

Foto: Shutterstock

Ir tāds joks, ka tie ceļotāji, kas nokļuvuši Taranaki, turp aizbraukuši, jo kaut kur pa ceļam nepareizi nogriezušies. Tas pat varētu visai labi atbilst patiesībai, jo vien nieka divi procenti Jaunzēlandes viesu no citām valstīm bijuši šajā reģionā.

Foto: Shutterstock

Tomēr daudziem šī vieta ar jauno moto "Drusciņ ārpusē" (A Little Bit Out There) varētu šķist pat ļoti vilinoša tieši šīs nezināmās un citādās auras dēļ. Ne velti Jaunzēlande ir pārsteidzošāko filmu uzņemšanas vieta, un daudzi kinorežisori no Holivudas jau met acis uz to arī nākamgad.
Netālajā Egmontas nacionālajā parkā ir brīnišķīgas pārgājienu takas. "Lonely Planet" tur esošo Tonariro kalnu ceļu sauc pat par Jaunzēlandes labāko vienas dienas pārgājiena maršrutu.

Vēl citas skaistas vietas un apskates objekti Jaunzēlandē šeit.

3. Azoru salas Portugālē

Foto: Shutterstock

Azoru salas ir satriecošas dabas un kolosālas ibēriešu kultūras saplūsme, kas turklāt ir ērti pieejama no Eiropas, un derēs, piemēram, ceļotājiem, kas jau sev atklājuši Islandi. Arī "Lonely Planet" šīs salas sauc par "jauno Islandi", ar to domājot, ka nākamgad strauji augs šī galamērķa popularitāte. Arhipelāga neparastie dabas skati un lieliskās atpūtas iespējas padara to par fascinējošu pieturas punktu okeānā.

Azorās ir viss, turklāt pārākajā pakāpē – vulkāni kā Havaju salās, senatnīgas portugāļu pilsētas un ciemi, burbuļojoši avoti gluži kā Skandināvijā, hipnotizējošas klintis kā Īrijā un krāteri kā Patagonijā.

Tomēr salas ilgi vairs nebūs tikai pieredzējušu ceļotāju galamērķis, jo pieaugums, kas vērojams tūrisma nozarē Azorās pēdējo 12 mēnešu laikā, ir bijis 30 procenti. Tādēļ 2017. gads būtu pēdējais laiks, lai apmeklētu Azoru salas, pirms tās pārpludinājuši tūristu pūļi.

Vairāk par ceļojumu uz salām lasiet šeit.

3 vietas ar pievienoto vērtību

1. Nepāla

Nepāla atkopjas pēc briesmīgās zemestrīces, kas izdzēsa ne vien neskaitāmas dzīvības un iznīcināja ciemus un pilsētas, bet praktiski paralizēja arī visu tūrisma nozari valstī. Tieši pašlaik šis ir galamērķis, kur baudīt satriecošu dabu un pasaulslavenus objektus par ļoti minimāliem līdzekļiem. Nepāla ir slavena ar interesantākajiem pārgājienu maršrutiem dažādām gaumēm un dažādas sagatavotības pakāpes ceļotājiem.

Tās tūrisma nozare lēnām atkopjas un tuvojas iepriekšējam līmenim, turklāt šajā vietā ceļotāji var ne vien paši gūt baudu no lieliskiem piedzīvojumiem, bet arī atnest daudz cietušās valsts iedzīvotājiem tik nepieciešamo finanšu atbalstu, lai palīdzētu tiem atkal nostāties uz kājām.

2. Namībija

Namībijas dolārs piesaistīts Dienvidāfrikas randam, kas pēdējo gadu laikā kļuvis vājāks, tādēļ tieši pašlaik šī Āfrikas skaistā valsts kļuvusi ļoti pieejama tūristiem.
Ko tur darīt? Iepazīt tuksneša savvaļas dabu Etosha nacionālajā parkā, doties satraucošā pārgājienā pa Fišriveras kanjonu, sērfot smiltīs milzīgajā Sossusvlei kāpā. Tās ir tikai dažas idejas! Tam visam pāri – brīnišķīgi zila debess, skaidras un zvaigžņotas naktis un vietas, kur reti kad tūristi spēruši kāju.

Foto: Vida Press

Turklāt Namībija būs lieliska vieta, kur decembrī un janvārī vai Lieldienās izvairīties no skolēnu brīvdienu un svētku drūzmas, kas pārņēmusi Eiropu. Šajā laikā būs arī labākās cenas lidojumiem uz šo vietu. Parasti ērts variants ir lidot caur Johannesburgu vai arī lūkoties pēc sezonas čārterreisiem no Frankfurtes.

Par Āfrikas šķērsošanu lasiet šeit.

Portu Portugālē

Foto: Shutterstock

Tiem, kam ļoti tāli galamērķi nav pa spēkam vai kabatai, šis būs piemērots atvaļinājuma pavadīšanas variants. Portu ir Eiropas pilsēta, ko "Lonely Planet" vēl joprojām iesaka kā vienu no satriecošākajām un skaistākajām. Tā ir interesanta, ne pārāk dārga un izcila gastronomisko baudu cienītājiem. Arī naktsmītnes tur atrodamas par visai pieejamām cenām. Turklāt tur var nokļūt ar Eiropas zemo cenu aviokompānijām.

Portugāles otrajai lielākajai pilsētai ir, ko piedāvāt visām gaumēm – kaudze ar muzejiem, lēti veclaicīgi tramvaji, saulrieti, kas liek aizrauties elpai, okeāns, promenāde, alas, kur īpašā gaisotnē baudīt vīnu, arī izcilas vīna darītavas, restorāni, kur baudīt gardas maltītes ar mutē kūstošu steiku, sieriem, tomātiem un citiem portugāļu firmas ēdieniem, un vēl, un vēl citas interesantas apskates vietas šeit atrodamas "biezā slānī".

Vairāk par Portu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!