Foto: Tērvetes TIC arhīvs

Tērveti mēdz dēvēt par Sprīdīša laimīgo zemi, turklāt laimi tur var atrast ikviens, izplānojot skaistu maršrutu pa pilsētu un tuvējo apkārtni. Šis maršruts noderēs ne tikai atpūtniekiem, bet arī tiem, kas nolēmuši piedalīties gaidāmajā taku skrējienā "Stirnu Buks", kas norisināsies 27. aprīlī. Ko tad šajā pusē apskatīt?

Tērvetes dabas parks

Populārākais tūrisma objekts Tērvetē ir Latvijas valsts mežu dabas parks, kur vienuviet meklējami dažādi apskates objekti un izbaudāms plašs klāsts atrakciju. Atrakciju laukums, Rūķu ciemats, Pasaku mežs un pilsētiņa "Čiekure" ir vienas no iecienītākajām parka vietām.

Foto: LVM arhīvs

Tur iespējams aplūkot ne tikai koka skulptūrās atveidotus rakstnieces Brigaderes lugu varoņus, bet vaigā sastapt arī pasaku tēlus. Biezais celiņu un taku tīkls ļauj ērti sasniegt apskates objektus, turklāt parkā kursē pasaku bānītis. Savukārt tiem, kas teju vai no putna lidojuma vēlas aplūkot Tērvetes plašumus, vērts aizsoļot līdz koka skatu tornim, kas slejas virs priežu galotnēm.

Tērvetes koka pils

Ievērības vērta nešaubīgi ir 12. gadsimta Tērvetes koka pils, kuras rekonstrukcija balstās uz arheoloģisko pētījumu rezultātiem Tērvetes pilskalnā. Pils trīs stāvos aplūkojama plaša zemgaļu materiālās kultūras ekspozīcija: sadzīves priekšmeti, rotas, apģērbi, bruņojums, maketi, zīmējumi un fotogrāfijas. Apskatāma zemgaļu valdnieka vaska figūra un lielākā zobenu izstāde Latvijā.

Annas Brigaderes memoriālais muzejs

Tērvetes apmeklējums gluži vai nebūtu iedomājams arī bez Annas Brigaderes memoriālā muzeja apmeklēšanas, kas atrodas blakus čalojošajai Tērvetes upītei. Muzejs "Sprīdīši" ir mājas, kas viņai piešķirtas 25 gadu literārās darbības jubilejā. Muzejā ik uz soļa sajūtama rakstnieces klātbūtne – par viņu pastāstīs muzeja saimniece, dzīvojamās istabas saglabātas tā laika izskatā, kā arī aplūkojama grāmatu kolekcija.

Foto: Tērvetes TIC arhīvs

Svētais kalns

Garāku pastaigu mīļotāji pa "Sprīdīšu" apkārtnes takām var doties uz netālu esošo Svēto kalnu. Radies pieņēmums, ka Svēto kalnu senie zemgaļi izvēlējušies par vietu sakrāliem rituāliem. Arī mūsdienās kalns ir gana izteiksmīgs – tas apaudzis ar vecu priežu mežu, skatam paverot mierpilnu ainavu. Kalns ir viegli pieejams, kā arī aprīkots ar tiltiem un kāpnēm – tā būs jauka atpūtas vieta dabas un vēstures draugiem.

Tērvetes pilskalns

Tērvete ar savu vārdu ir atpazīstama visā Latvijā kā varens senais zemgaļu centrs baltu apdzīvotajās teritorijās, tāpēc vērts doties izlūkos arī uz Tērvetes pilskalnu, kur reiz valdījuši diženie zemgaļu valdnieki. Šis pilskalns slejas Tērvetes upītes krastā uz 19 metrus augsta paugura, ko senie zemgaļi pārveidojuši un pielāgojuši pils un priekšpils vajadzībām. Kalns izmēros ir tik ievērojams, ka no tā paveras burvīgs skats uz Tērvetes apkārtni.

Foto: Tērvetes TIC arhīvs

Māla krauja

Dēvēta arī par Tērvetes Staburagu, Māla krauja ir skaista vieta, uz kuru doties izlocīt kājas. Tur Tērvetes upe izmetusi plašu loku un pienāk klāt varenajai nogāzei, paverot skaistu ainavu. Pa ceļam uz krauju, takas labajā pusē redzams neparasts purviņš, kas izveidojies kalna galā, bet ar dabu un tās noslēpumiem plašāk iepazīstina īpaši izveidota dabas izziņas taka.

Elejas muižas parks un tējas namiņš

Ja ceļi aizveduši līdz Tērvetei, jāapskata arī tuvumā esošos ievērojamos objektus. Tāds, piemēram, ir Elejas muižas parks, kur nupat ir atjaunoti vēsturiskie celiņi, bet parkā atgriezies arī tiltiņš romantiskākam noskaņojumam.

Foto: Elejas tūrisma punkta arhīvs

Šī būs piemērota vieta nesteidzīgai pastaigai netraucētā gaisotnē! Lielisks galamērķis ir arī Elejas tējas namiņš, kur allaž baudāma karsta tēja, bet neizpaliks arī leģenda par Dagmāru. Lai arī stabils darba laiks sāksies ar 1.maiju, ekskursijām pieteikties var jau aprīlī, pastāstīja tūrisma punkta vadītāja Elejas pagastā Kristīna Jankoviča-Zumente.

Vilces muiža un parks

Netālu no Tērvetes atrodas Vilce, kur ir iespējams sajust dabas klusumu, sadzirdēt putnu treļļus un pabūt ar sevi. Vilces pagasta teritorijā apskatei ir pieejamas trīs muižas: privātīpašumā esošās Berķenes muiža un Blankenfeldes muiža, kā arī Vilces muiža – skola, vēstures ekspozīcija un tūrisma informācijas punkts.

Foto: Elita Priedniece

Vilces muižā var apskatīt vēstures ekspozīciju par senajiem īpašniekiem un skolu, kā arī uzzināt par ievērojamiem cilvēkiem, kas nākuši no Vilces. Iespējams izstaigāt abus pagrabus, klausīties spoku stāstus un uzzināt daudz jauna par Vilci, pastāstīja Vilces tūrisma informācijas punkta vadītāja Elita Priedniece.

Blakus muižai atrodas muižas parks, kurā atrodas vairāku šķirņu liepas, kā arī ziedēšanas laikā iespējams noraudzīties uz vizbuļu paklāju. Parkā ir uzstādīti arī disku golfa grozi, kas nozīmē, ka ir iespējams to spēlēt jebkurā diennakts laikā un sezonā. Skaisti skati pavērsies arī gar muižas pakājē plūstošo Vilces upīti, gan arī Barona takā, kas aizved līdz Vilces pilskalnam un populāro Zaķu pļavu. Vienas dienas izbrauciena maršrutu pa Vilci meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!