Foto: Shutterstock
Pasaule ir daudz neaprakstāmi skaistu un arī grūti izskaidrojamu dabas un cilvēku veidotu brīnumu bagāta. Bez šaubām ikviens tiecas savas dzīves laikā apskatīt vismaz kādu no šīm pasakainajām vietām, bet diemžēl laika zoba, piesārņojuma un citu iemeslu dēļ daudzas no tām tuvāko desmitu gadu laikā, ļoti iespējams, vairs nekad nebūs cilvēkam skatāmas.

Šajā rakstā, iedvesmojoties no portāla ''Insider'', apkopojām sešas maģiskas pasaules vietas, kurām par nelaimi draud izzušana. Šādi arī atgādinām, ka neatkarīgi no tā, vai dodies ceļojumā uz kādu tālāku zemi vai apceļo Latviju, mēs visur esam viesi un pret jebkuru galamērķi mums jāizturas ar cieņu, lai to spētu saglabāt vēl daudzām paaudzēm pēc mums.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seišelu salas

Seišelu salas, salu republika Indijas okeāna rietumos, apvieno 115 salas ar bagātīgu tropisko veģetāciju, skaistām pludmalēm un daudzveidīgu jūras dzīvi, stāstīts ''TCS World Travel''. Piemēram, Putnu salā dzīvo vissmagākais savvaļā dzīvojošais bruņurupucis Esmeralda, kurš sver apmēram 304 kilogramus. Tāpat tiek lēsts, ka Mojenas salā esošo Svētās Annas jūras nacionālo parku ir apsēdis gars, kas sargā tur apglabātos dārgumus.

Foto: Shutterstock
Kas arī interesanti – Seišelu salas savulaik bijušas pirātu slēptuve. Uzskata, ka slavenais pirāts Olivjē Levasērs šeit paslēpa dārgumus vairāk nekā 160 000 ASV dolāru vērtībā. Bagātības līdz šai dienai nav atrastas.

Nav šaubu, ka skaistās Seišelu salas ir iemīlējuši gan romantiska medusmēneša baudītāji, gan paradīzes meklētāji. Bet diemžēl salas palēnām izzūd pludmales erozijas dēļ, un rupjas aplēses liek domāt, ka nākamo 50 līdz 100 gadu laikā tām draud pilnīga izzušana.

Venēcija

Foto: Shutterstock
Venēcija, kas pazīstama arī kā ''kanālu pilsēta'' un ''peldošā pilsēta'', neapšaubāmi ir viena no Itālijas gleznainākajām pilsētām, teikts ''World Strides''. Līkumoto kanālu, pārsteidzošās arhitektūras un skaisto tiltu dēļ Venēcija ir viens no populārākajiem ceļojumu galamērķiem. Piemēram, vai zināji, ka Venēcijā iespējams pāriet 417 tiltiem, un to, ka pa pilsētas kanāliem braukā aptuveni 350 gondolas, bet tiesības neparastās laivas vadīt ir 400 gondolieriem?

Ja vēl neesi Venēcijā bijis, bet vēlies to apskatīt, arī tās apmeklējumu vēlams neatlikt uz pārāk ilgu laiku. Ik gadu pilsēta arvien vairāk slīkst, jo visapkārt esošā ūdens līmenis gadā pakāpjas par vienu līdz diviem milimetriem. Tāpat ik gadu Venēcijā novērojami milzu plūdi, kas nebūs nepalīdz pilsētas saglabāšanai. Kā arī pēdējo 50 gadu laikā Venēcijas iedzīvotāju skaits ir sarucis no 120 000 līdz 60 000, un daži eksperti uzskata, ka Venēcija varētu kļūt par spoku pilsētu līdz 2030. gadam, kad tur spietos tikai tūristi, nevis vietējie.

Maču Pikču

Foto: Shutterstock
Maču Pičku, kas atrodas vairāk nekā 2000 metru virs jūras līmeņa Andu kalnos, ir visvairāk apmeklētais tūristu galamērķis Peru, stāstīts Pasaules Dabas Fonda mājaslapā. Šis Inku impērijas simbols, kas uzcelts ap 1450. gadu, 1983. gadā iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, bet 2007. gadā nosaukts par vienu no septiņiem pasaules brīnumiem. ''Machu Picchu'' Kečvu indiešu valodā nozīmē ''vecā virsotne'' vai ''vecais kalns''. Neparasto būvi veido vairāk nekā 150 ēkas, sākot no vannas istabām un mājām līdz tempļiem un svētnīcām.

Maču Pikču radītāji Inki bija vieno no labākajiem mūrniekiem pasaulē. Viņu veidotās konstrukcijas bija tik labi uzbūvētas, ka starp būvniecībā izmantotajiem akmeņiem nav iespējams iestumt pat plānu naža asmeni. Tas, pateicoties izmantotajai būvniecības tehnikai ''ashlar'' – akmeņi tiek sagriezti tā, lai tie saderētu kopā bez javas.

Tā kā šis pasaules brīnums ik gadu pulcēja miljoniem tūristu, to ietekmē tas tika bojāts. Lai to mēģinātu saglabāt, UNESCO un Peru valdība 2014. gadā pieņēma lēmumu, ka Maču Pikču dienas laikā drīkst apmeklēt ne vairāk kā 2500 apmeklētāju. Daudzi uzskata, ka līdz ar dabiskajiem zemes nogruvumiem un eroziju iespaidīgā būve varētu sabrukt, ja vien netiks ieviesti stingrāki noteikumi tā apmeklēšanai.

Lielais Barjerrifs

Foto: Shutterstock
Lielais Barjerrifs ir daudzveidības bagāta un neaprakstāmi skaista vieta Austrālijas ziemeļaustrumu piekrastē, lasāms UNESCO mājaslapā. Tajā atrodas pasaulē lielākā koraļļu rifu kolekcija ar 400 koraļļu veidiem, 1500 zivju sugām un 4000 gliemju veidiem. Par Barjerrifu ik gadu milzu interesi izrāda zinātnieki, jo tur mitinās tādas sugas kā ''jūras govs'' un lielais zaļais bruņurupucis, kurām draud izzušana.

Protams, Lielā Barjerrifa skaistuma un unikalitātes dēļ tas arī ir iecienīts tūristu galamērķis. Diemžēl mēs šo skaisto vietu zaudējam, un tas notiek strauji. 2016. gadā Lielais Barjerrifs savos izmēros jau bija sarucis uz pusi, ko sekmējis jūras temperatūras kāpums. Koraļļu izbalēšana, pateicoties skābju piesārņojumam ūdeņos, ir vēl viena problēma, kas liek zinātniekiem prognozēt, ka koraļļu rifi varētu pilnībā izzust līdz 2030. gadam.

Gizas piramīdas

iepriekš rakstījis ''Tūrisma Gids'', Gizas piramīdas atrodas aptuveni deviņu kilometru attālumā no Gīzas pilsētas un 25 kilometrus uz dienvidrietumiem no Kairas. Tās celtas ceturtās Senās Ēģiptes faraonu dinastijas valdīšanas laikā ap 2560. gadu p.m.ē. Gīzas piramīdas sastāv no trīs ēkām: lielākā un vecākā no tām ir faraona Heopsa piramīda, kas ir 146 metrus augsta, bet tai blakus atrodas būve, kas celta viņa dēlam Hefrēnam, un trešā ir 62 metrus augstā valdnieka Mikerina kapa vieta.

Teorijas, kā senie ēģiptieši uzcēluši šīs piramīdas, ir vairākas, un nemitīgi parādās jaunas. Tomēr, lai arī kāda būtu patiesība, tās ir apbrīnas vērtas. Tiesa, to apmeklēšanu arī nevajadzētu atlikt pārāk ilgi, jo gan piramīdas, gan Lielā Sfinksa ir saskārušās ar piesārņojuma izraisītu eroziju. Gan pieaugošais gruntsūdens, gan notekūdeņu piesārņojums negatīvi ietekmē plāksnes, uz kurām brīnumainie objekti stāv, un pastāv bažas, ka piesārņojums galu galā varētu izraisīt pilnīgu vēsturisko pieminekļu sabrukšanu.

Lielais Ķīnas mūris

Foto: Shutterstock
Lielais Ķīnas mūris ir viens no pasaules inženiertehnikas lielākajiem sasniegumiem – iepriekš rakstījis ''Tūrisma Gids''. Pašreizējais mūra kopgarums ir 8800 kilometru, bet kādreiz tas sasniedzis 21 000 kilometru – salīdzinājumam, tas ir vairāk nekā puse no zemeslodes ekvatora garuma. Iespaidīgās sienas augstums dažviet sasniedz deviņus metrus, bet biezums 4,5 līdz 6 metrus. Saglabājušies arī apmēram 20 000 mūra torņu un 10 000 sargtorņu, no kuriem ar signāluguņu palīdzību kādreiz ziņoja par ienaidnieku uzbrukumu.

1987. gadā Ķīnas mūris iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Mūris 2007. gadā atzīts arī par vienu no septiņiem jaunajiem pasaules brīnumiem. Diemžēl tūrisms, cilvēces attīstība un erozija ir novedusi pie tā, ka gandrīz divas trešdaļas no mūra jau ir bojātas vai iznīcinātas. Tiek lēsts, ka vēl lielu daļu sienu tuvāko 20 gadu laikā varētu iznīcināt smilšu vētras un erozija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!