Foto: Unsplash
Aizvien vairāk un vairāk ceļotāji, izvēloties galamērķi, apsver ne tikai to, cik tas ir skaists, budžetam draudzīgs un vai bagātu kulināro pasauli, bet arī valsts centienus to padarīt ekoloģiskāku. Nu jau mēs apzināmies ceļošanas kaitīgo ietekmi uz vidi, tāpēc, izvēloties galamērķi, varam pieņemt apzinātu lēmumu, izpētīt pasauli, neatstājot neizdzēšamu nospiedumu uz planētas.

Jaunā pētījumā, ko pasūtījis Zviedrijā atjaunojamās enerģijas uzņēmums "Hemsol", apkopoti ilgstpējības dati no visām valstīm Eiropā, lai noteiktu, kurš galamērķis oficiāli ir "zaļākais" kontinentā, vēsta "Condé Nast Traveller". Pētījumā aplūkota statistika, kas iekļauj datus sākot no sadzīves atkritumu pārstrādes līmeņa līdz sabiedriskajam transportam, mežu un lauksaimniecības teritorijām un oglekļa dioksīda emisijām. Zemāk lasi, kuras valstis nokļuvušas pētījuma augšgalā, un iedvesmojies, izvēloties savu brīvdienu nākamo galamērķi.

Foto: Unsplash

1. Norvēģija

Norvēģija kronēta kā zaļākā valsts Eiropā. Tai ir otrs augstākais atjaunojamo energoresursu rādītājs, daudz lauksaimniecības zemes, un Norvēģija ir daļa no Parīzes nolīgums (ANO Vispārējā konvencija par klimata pārmaiņām, kas paredz, lai no 2045. līdz 2055. gadam sasniegta nulles oglekļa emisijas līmeni).

Norvēģijas valdība arīdzan lēmusi ik gadu piešķirt trīs miljardus Norvēģijas kronu, lai palīdzētu glābt tropiskos mežus visā pasaulē. Oslo ir videi draudzīga pilsēta, kurā tiek īstenota "zaļā politika", lai aizsargātu dabu, tajā kursē elektroniskais sabiedriskais transports un viens pēc otra tiek atklāti restorāni, kas strādā ar ilgtspējīgi iegūtiem produktiem.

Foto: Unsplash

2. Austrija


Vīne regulāri tiek nosaukta par vienu no ilgtspējīgākajām pilsētām pasaulē, un ne velti. Austrijas galvaspilsēta līdz 2040. gadam apņēmusies kļūt oglekļa ziņā neitrāla, gandrīz pusi pilsētas aizņem parki, dārzi vai mazdārziņi, Vīne patērē mazāk enerģijas nekā pārējie valsts reģioni.

Austrijas pilsoņi sabiedrisko transportu izmanto vairāk nekā vairums citu valsts, turklāt tā ieņem otro augstāko rezultātu, ņemot vērā atkritumu pārstrādes līmeņa rādītājus.

Foto: Unsplash

3. Somija


Somija ieņem trešo vietu kā valsts, kas vislabāk pārņēmusi zaļo dzīvesveidu. Apmēram 80 procentus valsts veido meži, un tiek uzskatīts, ka te ir labākā gaisa un ūdens kvalitāte pasaulē.

Somija 2022. gadā parakstīja jaunu klimata likumu, kurā noteikti mērķi līdz 2030. gadam samazināt oglekļa emisijas par 60 procentiem, līdz 2040. gadam par 80 procentiem un līdz 2050. gadam par 90 procentiem.

Foto: Unsplash

4. Islande


Nevienam šķiet nebūs pārsteigums, ka Islande šajā sarakstā ieņem augstu vietu. Gandrīz 100 procenti Islandē izmantotās enerģijas nodrošina atjaunojamie energoresursi, tai ir viena no zemākajām oglekļa dioksīda komisijām pasaulē, un novērtēta par attīstītāko atjaunojamās enerģijas jomā visā Eiropā. Valstī noteikts mērķis līdz 2040. gadam sasniegt oglekļa neitralitāti.

Foto: Unsplash

5. Zviedrija


Zviedrijai ir otrs labākais atjaunojamo resursu vērtējums. Līdz 2045. gadam valstī plānots novērst neto siltumnīcefekta gāzu emisijas, tai ir arī augsts līmenis, izvērtējot mežu apgabalu daudzumu.

Galvaspilsētā Stokholmā ir viens no lielākajiem videi draudzīgu viesnīcu skaitiem pasaulē, tajā ir daudz ekoloģisko veikalu un attīstīta otrreizējas pārstrādes politika.

Citas valstis, kas iekļuvušas top 10:
6. Igaunija
7. Vācija
8. Luksemburga
9. Šveice
10. Slovēnija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!