Foto: Publicitātes foto

Oficiālajām modes metropolēm – Parīzei, Ņujorkai un Milānai – jau gadiem ilgi uz papēžiem min Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena ar savām ekscentriskajām ielu modes zvaigznēm. Viņu iecienītākais sezonas apģērba gabals pat ieguvis pilsētas nosaukumu.

Kopenhāgenas ielu modes influenceriem raksturīga eklektika, kas variē no lakoniska minimālisma līdz pat savdabīgai unikalitātei, iemiesojot apbrīnojamu brīvības garšu. Skandināvu stila vienādības zīme ir apjomīgas proporcijas, kas redzamas stepētās vestēs, biksēs, adījumos, kleitās un, protams, pārāk lielajos tēvu stila snīkeros. Un pašlaik vismodernākais apjomīgais izstrādājums ir tā sauktā Kopenhāgenas blūze.

Kopenhāgenas blūze ir kā māsīca senajiem Eiropas strādnieku un zemnieku krekliem, kas priekšpusē aizverami ar saitēm, striķiem vai lentām. Parasti tās ir lakoniski tapušas no lina un kokvilnas, bet pastāv arī greznākas versijas ar krāsainiem pērlīšu izšuvumiem (raksturīgas ungāru, skandināvu, ukraiņu, meksikāņu, grieķu un citu reģionu kultūrās). Pagājušā gadsmita četrdesmitajos gados šādu, tikai augumam piegulošu kreklu valkāja Holivudas zvaigznes, bet septiņdesmitajos gados luksusa modes industrijā to ieviesa modes dizainers Īvs Senlorāns, kurš prezentēja arī svārkus ar striķiem. Skatītāji šo ideju nosauca par "bagātā zemnieka", "zemnieka šika" stilu.

Kopš tā laika tapušas dažādas blūzes versijas. Nu kārta pienākusi jaunākajai – Kopenhāgenas blūzei. To rada Dānijas zīmoli "Ganni", "Sissel Edelbo" un valkā Skandināvu influenceres Matilda Djerfa, Pernille Rozenkilde, Hanna Stefansone un citas. Blūzes pievilcība ir pašsaprotama – tā ir viegli valkājama un ērti kombinējama. Neraugoties uz lielo izmēru, galvenais uzdevums ir miksēt krāsas, materiālus un proporcijas, lai sasniegtu tikai sev raksturīgo un vēlamo kombināciju. To var nēsāt gan ar klasiski zilajiem džinsiem, kokvilnas vai lina midi garuma svārkiem, pieguļošiem šortiem, gan arī plandošām biksēm. Un, pateicoties puspavērtajai aizdarei, tiek garantēta atsvaidzinoša vēja plūsma un nepārspīlētas pikantērijas deva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!