Foto: Shutterstock
Viena gada laikā bērns var slimot pat katru mēnesi, ar nosacījumu, ka tās ir vīrusu saslimšanas, ne bakteriālās infekcijas. Tas ir normāli, jo šādi veidojas imunitāte. Izaicinošākais nereti ir tieši pirmais rudens, kad uzsāktas pirmsskolas vai skolas gaitas, jo ierastās vides maiņu nereti pavada arī stress, kas ikvienu padara uzņēmīgāku pret vīrusiem, taču ar laiku saslimšanas gadījumu biežums samazinās.

Kā norāda privātprakses "Rabarbers" pediatres Katrīna Selecka un Linda Libeka, pirmsskolas vecumā bērni aktīvi izpēta pasauli, bieži vien viss, kas nonāk viņu rokās, vēlāk tiek ielikts arī mutē. Tad, kad bērnu imūnsistēma ir vēl attīstības stadijā, ir lielāka iespēja inficēties ar dažādām slimībām, it īpaši, pavadot laiku kopā ar citiem bērniem. Pirmsskolas vecuma bērniem būtiska ikdienas sastāvdaļa ir fizisks kontakts ar citiem bērniem, kas izpaužas, piemēram, kā samīļošanās, sadošanās rokās un apskāvieni. Tas veido jaunas draudzības un palīdz socializēties, bet vienlaikus tā ir iespēja arī vīrusiem.

Vīrusi ir dažādi, arī bērnu imunitātes slieksnis var atšķirties, tāpēc ekspertu ieskatā nav vienas formulas, pēc kuras noteikt, vai uz pirmsskolu var doties ar nelielām iesnām un kurā brīdī bērna saslimšana vairs nav lipīga citiem. Nereti ir situācijas, kad bērns jau ir kāda vīrusa nēsātājs, bet saslimšanas simptomi vēl nemaz nav parādījušies, tāpēc pats svarīgākais ir būt saprotošiem un iecietīgiem. Ārstes norāda, ka rudens vīrusi dažiem bērniem var izpausties, kā pāris dienas ar iesnām, bet citiem – kā nedēļa gultā ar paaugstinātu temperatūru, tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu un tikai tad izlemt, kad drīkst atgriezties pirmsskolā. Ja bērnam parādās iesnas, labāk, lai viņš pāris dienas pavada mājās, jo vīrusi ir vislipīgākie ir tieši pirmajās dienās. "Ja mēs, pieaugušie, mēdzam grēkot un turpinām iet uz darbu, pat, ja jūtamies slikti, tas nenozīmē, ka tāpat jādara arī bērniem. Turklāt atcerēsimies, cik slikti jūtamies, kad esam saaukstējušies, ir iesnas, aizlikts deguns un asaro acis. Bērniem šīs nepatīkamās sajūtas izpaužas vēl spilgtāk," piebilst mediķes.

"Bērnu slimošana ir arī izaicinājums vecākiem, kas saistās ar ikdienas plānu maiņu, ja darbs nav tik elastīgs un nav iespējas strādāt no mājām. Arī strādāšana no mājām ar mazu, saslimušu bērnu var būt sarežģīta. Arī šeit nav viena scenārija visiem gadījumiem, tomēr pats svarīgākais, uztvert situāciju pēc iespējas mierīgāk. Nereti, kad bērns uzsāk pirmsskolas gaitas, vecākiem šķiet, ka uzreiz varēs ar pilnu jaudu atgriezties pie darba, bet tad atnāk rudens ar vīrusiem un vieš savas korekcijas. Kad bērni slimo, nereti var šķist, ka slimošana ir nebeidzama un mājās tiek pavadīts vairāk laika, nekā pirmsskolā," skaidro ekspertes.

Ārstes aicina vecākus rēķināties ar to, ka bērns var saslimt. Tiekoties ar pirmskolas audzēkņu vecākiem un runājot par bērnu slimošanu un to, kā rīkoties dažādās situācijās, kā mazināt riskus u.tml., ārstes norāda uz vairākiem svarīgiem aspektiem, kā samazināt riskus saslimt ar dažādiem rudens vīrusiem – pastaigas svaigā gaisā, vēdinātas telpas, fiziskas aktivitātes, pilnvērtīgs miegs un sabalansēts uzturs.

Nevajadzētu aizmirst arī par roku mazgāšanu. Ja ir vēlme papildus lietot kādus vitamīnus, tad ieteicams D vitamīns. Ir zinātniski pierādīts, – ja bērns uzturā lieto dārzeņus, gaļu, zivis u.c. uzturvielas sabalansētā apjomā, tad papildu uztura bagātinātāji vai vitamīni, nav nepieciešami.

Vai bērna biežā slimošana var būt pamats atlaišanai no darba

Foto: Shutterstock

"Sveiki! Vai pastāv iespēja, ka mani atlaidīs no darba? Atgriezos darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, strādāju jau divus mēnešus, taču šajā laikā bērns bieži slimo, tāpēc kopumā darbā esmu bijusi tikai 18 dienas," bažīga ir mamma Kristīne, kura lūdz padomu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā.
Lasīt vairāk

Bieži pārtraukumi bērnudārza gaitās. Vai nepieciešams jauns adaptācijas periods?

Foto: Shutterstock


Situācijas mēdz būt dažādas, un ne visiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēšana ir regulāra. Ir ne tikai tādi bērni, kas visu vasaru pavadījuši brīvlaikā un prom no bērnudārza vides, bet arī tādi, kuri bieži slimo un ilgstoši neapmeklē mācību iestādi. Vai nepieciešams atkārtot adaptācijas periodu, ja bērns dārziņā nav bijis vairākas nedēļas un mēnešus?

Lasīt vairāk

Bērns bieži slimo, vai jādod uztura bagātinātāji – ārsti lekcijās vecākus izglītos par veselības jautājumiem

Foto: Shutterstock


Oktobrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti vadīs vairākas lekcijas vecākiem par bērnu veselības jautājumiem, aplūkojot ļoti plašu tematu loku, tostarp, kāpēc bērns bieži slimo un ko darīt lietas labā, vai bērnam papildu jādod uztura bagātinātāji, kā atpazīt dzimumnobriešanas traucējumus un citus.

Lasīt vairāk

Bērnam divu gadu garumā nepārtraukti iesnas; speciālista komentārs

Foto: Shutterstock


Nepareizi ir uzskatīt, ka iesnas bērnam būs vien gada aukstajos mēnešos, tās var būt gan vasarā, gan arī pavasarī. Bet, vai ir pieļaujams, ja iesnas bērnam ir gandrīz visu laiku?

Lasīt vairāk

Bērns bieži slimo, bet mammai tā iespaidā paaugstināta trauksme; komentē psiholoģe

Foto: Panther Media/Scanpix


Ir bērni, kuri slimo biežāk, un ir tādi, kuriem slimošanas reizes ir salīdzinoši retas. Skaidrs, ka ikreiz, kad bērns ir slims, vecākiem tas ir papildu stress un rūpes, bet ir arī vecāki, kuri slimošanu uztver pavisam emocionāli. Aplūkosim vienu reālu piemēru no dzīves – kad mamma atzīstas, ka pati ir pārāk uzvilkta saistībā ar dēla biežo slimošanu. Situāciju komentēs psiholoģe.

Lasīt vairāk

Rudens vēstnesis – iesnas: pareiza deguna šņaukšana un ārstēšanas metodes

Foto: Shutterstock


Gribam to vai nē, iesnas nu patiešām ir tās, bez kurām nebūs uzaudzis neviens bērns. Vienus tās piemeklē biežāk un smagākā formā, citus – nedaudz retāk, bet aizlikts vai – gluži pretēji – tekošs deguns ir normāla lieta ikvienam bērnam, īpaši bērndārzniekiem un sākumskolas skolēniem.

Lasīt vairāk

Bērns bieži slimo: ko tas īsti nozīmē

Foto: Shutterstock


"Nu tā, atkal," sarūgtināta saka mamma, raugoties termometrā, kuru nule kā turējis bērns. Šķita – nu jau tikko kā izveseļojies, bet nedēļu pagāja uz bērnudārzu, un atkal: klepus, iesnas, augsta temperatūra. Vecākus, kuriem bērni bieži slimo, nevar apskaust. Tomēr sākotnēji vajadzētu tikt skaidrībā, ko tad īsti nozīmē – bērns bieži slimo, bet pēc tam jau domāt par to, kā slimošanas reizes padarīt retākas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!