Foto: Shutterstock
Novembrī, kad itin bieži mājās aizdedzam pa kādai svecītei, iespējams, radušies jautājumi, kādas tad ir būtiskākās atšķirības starp daudzajiem sveču veidiem. Šajā sakarā skaidrojumu vieš Kristīne Tīlaka no sveču liešana darbnīcas ''Larua''.

Raugoties uz plašo piedāvājumu tirdzniecības vietās, lielākoties atradīsi sveces, kas ražotas no parafīna. Lai ieviestu skaidrību, kāpēc parafīna sveces šīs nozares speciālisti tomēr neiesaka izvēlēties, jāzina, ka izejmateriāls tiek iegūts no jēlnaftas, un tā kopā ar pievienotajām krāsvielām, degot piesārņo telpu ar sadegšanas produktiem, kas nebūt nav tie vēlamākie mūsu veselībai. Ja esi novērojis, ka pēc svecīšu aizdegšanas, telpā šķiet mazāk gaisa, tam ir pamatots iemesls, jo parafīns samazina gaisa kvalitāti telpā. Lai arī parafīna sveces ir tās lētākās, tās degot piesārņo gaisu ar naftas izmešiem un veido kvēpu nogulsnes. Un vēl – parafīna sveču traipi ir ļoti grūti iztīrāmi. Meistare norāda, ka regulāri lietojot parafīna sveces, kas ir naftas pārstrādes produkts, tiek kaitēts ne tikai sev, bet arī apkārtējiem, jo slodze plaušām ir pielīdzināma smēķēšanas iedarbībai.

Jautāsiet, kādas ir alternatīvas? Nevarētu sūdzēties par piedāvājuma trūkumu, jo ir gana daudz alternatīvu parafīna svecēm, piemēram, sojas vaska, palmu eļļas, rapšu un bišu vaska sveces, kas telpā rada ļoti patīkamu gaisu un nepiesārņo to.

Lai arī rapšu vasks nav no biežāk dzirdētajiem, tas ir 100 procentu dabīgs augu valsts produkts, ko ražo no rapšu eļļas. Bišu vasku gan noteikti zina visi – tirdziņos vienmēr var atrast kādu aromātisko sveču tirgotāju. Šīs sveces ir ļoti pateicīgas dedzināšanai, jo sastāvā esošās ēteriskās eļļas sasilst un aromatizē telpu. Turklāt šīs sveces deg teju divreiz ilgāk nekā parafīna sveces.

Foto: Shutterstock

Ar palmu eļļu, iespējams, daudziem nav tās labākās asociējas, jo tā nav vēlama pārtikas produktos, taču, kas attiecas uz svecēm, tas ir cits stāsts. Arī palmu eļļas sveces ir dabīgas un ražotas no atjaunojama dabas resursa. Palmu eļļas jeb stearīna sveces atpazīstamas pēc tā, ka materiāls ir gluds, ar nedaudz matētu un spīdīgu virsmu, un drupenās konsistences dēļ, degot veido robus un negludumus augšējā daļā.

Sojas vaska sveces iegūtas no sojas pupiņu eļļas, kas pēcāk tiek rafinēta un balināta. Interesanti, ka šis ir visjaunākais sveču veids, jo radies vien 1991. gadā, meklējot lētākas un arī dabīgas alternatīvas bišu vaskam, un tas izdevies Maiklam Ričardam, stāsta sveču gatavošanas zinātāja. Sojas vaska sveces būs lētākas par bišu vaska svecēm, un degs divtik ilgāk nekā parafīna sveces.

Svarīgi!

Lai vai kādu sveci būt izvelējies, visām kā viens svarīgi būt vismaz 1-1,2 cm garam deglim, tāpēc nenogriez to par īsu.

Ja kāda dabīgo vasku svece (sojas, stearīna, palmu vaska) kādu laiku bijusi aukstumā, pirms dedzināšanas tai vismaz uz stundu vai divām ir jāpielāgojas telpas temperatūrai un jāsasilst. Tikai tad to var dedzināt, citādi tā var ieplaisāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!